Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Slovensko

Božík: Samospráva je dedičom hodnôt, ktoré chráni Matica slovenská

Na snímke predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik. Foto: TASR Pavel Neubauer

Mestá a obce Slovenska podľa jeho slov nesú zodpovednosť za zachovávanie týchto tradícií a odovzdávanie ich mladým generáciám.

Bratislava 4. augusta (TASR) - Matica slovenská (MS), ako významná národná a kultúrna inštitúcia, zohrala kľúčovú úlohu v histórii nášho národa a prispela k formovaniu slovenskej identity, kultúry a vzdelanosti. Pri príležitosti 161. výročia vzniku MS a 105. výročia jej obnovenia to uviedol predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik.

"Dnešný deň je symbolom trvalého odkazu našich predkov, ktorí sa nebáli postaviť za svoje práva, kultúru a jazyk. Miestna územná samospráva je priamym dedičom týchto hodnôt, ktoré Matica slovenská presadzovala a chráni už od svojho vzniku," zdôraznil šéf samosprávneho združenia.

Upozornil, že založenie MS v roku 1863 bolo významným momentom, ktorý spojil katolíkov a evanjelikov pod spoločným cieľom národného a kultúrneho obrodenia. Obnovenie inštitúcie 4. augusta 1919 jej zasa prinieslo nový rozmer. "Matica sa začala intenzívne angažovať v zakladaní miestnych spolkov v obciach a mestách po celom Slovensku. Tieto spolky zohrávali kľúčovú úlohu v šírení kultúrneho dedičstva a vzdelanosti na miestnej úrovni, čo je dedičstvo, ktoré pokračuje dodnes," pripomenul Božik.

Mestá a obce Slovenska podľa jeho slov nesú zodpovednosť za zachovávanie týchto tradícií a odovzdávanie ich mladým generáciám. "Preto je tento deň dôležitý aj pre našu mládež, ktorá je nositeľom budúcnosti našich miest a obcí," dodal predseda ZMOS-u.

Poukázal i na podporu, ktorú mestá a obce poskytujú spolkom MS na svojom území, rovnako i spomienkového podujatia, ktoré samosprávy organizujú pri príležitosti nedeľňajšieho pamätného dňa.