Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Slovensko

ZMOS: Sloboda a demokracia sú krehké hodnoty, ktoré si treba ctiť

Na snímke predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik. Foto: TASR Pavel Neubauer

Je našou povinnosťou toto výročie pripomínať nielen ako spomienku na minulosť, ale aj ako varovanie pre súčasnosť a budúcnosť, upozornil predseda združenia Jozef Božik.

Bratislava 21. augusta (TASR) - História ukazuje, že sloboda a demokracia sú krehké hodnoty, ktoré si treba neustále ctiť, chrániť a aktívne za ne bojovať. Pri 56. výročí okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy to vyhlásilo Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS), ktoré si udalosť pripomína. TASR o tom informovala ústredná riaditeľka kancelárie združenia Zuzana Špačeková.

"Je našou povinnosťou toto výročie pripomínať nielen ako spomienku na minulosť, ale aj ako varovanie pre súčasnosť a budúcnosť," upozornil predseda združenia Jozef Božik. Podotkol, že okupácia nielenže brutálne zastavila snahy o modernizáciu a demokratizáciu vtedajšieho socialistického zriadenia, ale uvrhla Československo do 21-ročnej éry totalitnej nadvlády, kedy boli hodnoty ako demokracia, pravda, spravodlivosť a sloboda systematicky potláčané.

Zároveň upozornil, že obete okupácie sú pre nás mementom a zdvihnutým varovným prstom, že boj za slobodu a demokraciu nikdy nesmieme podceňovať. "ZMOS už 34 rokov na celoslovenskej úrovni zastupuje miestnu územnú samosprávu, ktorá je základným pilierom demokratického, slobodného a právneho štátu. Od svojho vzniku sa riadi hodnotami, ktoré stelesňujú demokraciu a slobodu," povedal Božik.

Reformný a demokratizačný proces v Československu z roku 1968 ukončila invázia armád piatich štátov Varšavskej zmluvy - Sovietskeho zväzu, Bulharska, Maďarska, Nemeckej demokratickej republiky a Poľska. Udalosť sa v SR od roku 2021 pripomína ako pamätný deň.