Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Slovensko

ZMOS: Ústava SR formuje štátnosť a zaručuje fungovanie demokracie

Na snímke predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik. Foto: TASR Pavel Neubauer

Slovenská ústava je podľa J. Božika aj symbolom národnej identity a suverenity.

Bratislava 1. septembra (TASR) - Ústava SR je kľúčový dokument, ktorý formuje slovenskú štátnosť a zaručuje fungovanie demokracie. Pri príležitosti dňa výročia prijatia Ústavy SR to uviedol predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik.

"Tento kľúčový dokument našej histórie nie je len právnym základom našej krajiny, ale aj garantom územnej samosprávy, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou každého demokratického štátu a základným pilierom jeho fungovania," povedal Božik.

Slovenská ústava je podľa neho aj symbolom národnej identity a suverenity. Za dôležité považuje, že územná samospráva definovaná v ústave zohráva kľúčovú úlohu v demokratickom systéme na Slovensku. "Práve ústava zabezpečuje, že mestá a obce majú právomoci a zodpovednosti, ktoré im umožňujú prispievať k rozvoju a zlepšovaniu kvality života na miestnej úrovni," podotkol Božik.

Dodal, že Deň Ústavy SR je príležitosťou na reflexiu o úspechoch a plánovanie budúcich krokov. Spoločným cieľom musí byť podľa Božika pokračovanie v úsilí o zlepšovanie kvality života občanov, podporu hospodárskeho rastu a rozvoj našich miest a obcí.

Predseda ZMOS zároveň pripomenul, že Ústavu SR prijali v roku 1992 a predstavuje najvyšší právny rámec, ktorý definuje princípy štátneho zriadenia, deľbu moci, a zároveň garantuje ľudské práva a slobody pre všetkých občanov Slovenska vrátane národnostných menšín. "Tento dokument je dôkazom našej odhodlanosti budovať právny, demokratický a slobodný štát, ktorý je domovom pre všetkých jeho obyvateľov," poznamenal predseda ZMOS.

Ústavu SR schválila Slovenská národná rada pred 32 rokmi, štyri mesiace pred vznikom samostatnej Slovenskej republiky. Jej prijatie z 1. septembra 1992 sa od roku 1994 pripomína ako štátny sviatok - Deň Ústavy SR.