Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Slovensko

ZMOS: Zodpovednosť za zákonný zber textilu nemôže byť len na obciach

Na snímke predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Jozef Božik. Foto: TASR Pavel Neubauer

Združenie skritizovalo prenesenie celej zodpovednosti za zber na samosprávy. Poukázalo na to, že mnohé z nich ho majú v súčasnosti dobrovoľný.

Bratislava 1. augusta (TASR) - Metodickú príručku pre zber textilného odpadu považuje Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) za nedostatočnú. Celá zodpovednosť za zber sa podľa neho prenesie na samosprávy, s čím nesúhlasí. K téme je pripravené rokovať so zástupcami envirorezortu. TASR o tom informovala ústredná riaditeľka kancelárie združenia Zuzana Špačeková.

"Záverom z rokovania vedenia ZMOS, ktoré reprezentuje komoru miest a komoru obcí a jej zástupcovia reprezentujú jednotlivé regióny Slovenska, je, že metodickú príručku považujú za nedostatočnú. Dokument nerieši zásadné veci týkajúce sa zberu textilu, a to je najmä mechanizmus financovania zberu textilu či frekvencia zberu," skonštatoval predseda ZMOS-u Jozef Božik.

Združenie skritizovalo prenesenie celej zodpovednosti za zber na samosprávy. Poukázalo na to, že mnohé z nich ho majú v súčasnosti dobrovoľný. "Formy odplaty za triedený zber textilu sú rôzne. Najčastejšie využívané sú tie, keď obec platí vlastníkovi kontajneru za zber a odvoz odpadu alebo, naopak, vlastník kontajneru platí obci nájom za umiestnenie kontajneru. Povinný zber odpadu z textilu, tzv. 'špinavého textilu', bude predstavovať pre samosprávy náklady, ktoré zaťažia ich rozpočty," dodal Božik. Apeloval na rozšírenú zodpovednosť výrobcov. "Finančná zodpovednosť má byť v plnej miere prenesená na výrobcov, tak ako to je pri obaloch," podotkol.

Ministerstvo životného prostredia SR zverejnilo tento týždeň metodickú príručku pre zber textilného odpadu. Určuje v nej povinnosti pre obce od 1. januára 2025, odkedy je Slovensko povinné zaviesť triedený zber textilu. Obce musia podľa príručky okrem iného uzavrieť zmluvy s osobou oprávnenou nakladať s textilným odpadom, napríklad zberovými spoločnosťami.