Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Slovensko

ZSSK: Horúčavy zatiaľ vlakom nespôsobujú problémy, môže sa to zmeniť

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk/Adriána Pagáčová

Všetky diaľkové spoje ZSSK sú klimatizované. Pri regionálnych vlakoch je to menej, asi 80 percent vlakov. Klimatizáciu už majú aj všetky novododané vozne či ucelené jednotky.

Bratislava 15. augusta (TASR) - Vysoké teploty podľa Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) zatiaľ vlakovú dopravu neovplyvňujú. Situácia sa však môže pre očakávané horúčavy zmeniť. Pre TASR to uviedol hovorca štátneho dopravcu Dominik Drevický.

Tvrdí, že všetky diaľkové spoje ZSSK sú klimatizované. Pri regionálnych vlakoch je to menej, asi 80 percent vlakov. Klimatizáciu už majú aj všetky novododané vozne či ucelené jednotky.

"Systém klimatizácie je výrobcom vozidiel nastavený podľa platnej legislatívy v čase výroby vozidla, pričom dbá na to, aby nenastal teplotný šok pri vyšších vonkajších teplotách. Počas letných horúčav je tento systém naozaj účinný a má vysoký efekt na zachovanie komfortu pri cestovaní," ozrejmil hovorca.

ZSSK však podľa Drevického musí zohľadňovať zdravie cestujúcich. Rozdiel medzi vonkajšou a vnútornou teplotou vo vlakoch nesmie byť viac ako sedem stupňov Celzia, cestujúci to podľa neho často vnímajú ako nekomfortné.