Odsúdeným a obvineným zaradeným do práce zabezpečí riaditeľ ústavu na pracoviskách ochranné a preventívne opatrenia.
Autor TASR
Bratislava 10. augusta (TASR) - Zbor väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) kladie počas mimoriadne teplých dní zvýšený dôraz na pitný režim. Spolu s ním je v ubytovacích priestoroch odsúdených a obvinených pre vysoké teploty z dôvodu ochrany zdravia zabezpečené v potrebnom rozsahu najmä prevzdušnenie ciel, ochladzovanie organizmu a obmedzenie pobytu na priamom slnku počas vychádzky od 11.00 h do 15.00 h. Informovala o tom hovorkyňa ZVJS Anna Bečková Ragasová.
Odsúdeným a obvineným zaradeným do práce zabezpečí riaditeľ ústavu na pracoviskách ochranné a preventívne opatrenia. "Medzi takéto opatrenia patrí napríklad používanie vhodného oblečenia a pokrývok hlavy, využívanie technických ochladzujúcich zariadení, žalúzií a tienenia okien, môže byť nariadená zmena alebo skrátenie pracovného času alebo častejšia rotácia ľudí na pracoviskách, kde je to možné a samozrejme sa kladie zvýšený dôraz na pitný režim," priblížila Bečková Ragasová.
Poukázala aj na to, že počas horúčav je potrebné dbať na dodržiavanie zásad stravovania a výberu potravín (obmedziť skladovanie a nákup najmä epidemiologicky rizikových potravín ako napríklad výrobkov z mäsa, vajec, mlieka a podobne), keďže v týchto teplotách treba dodržiavať dĺžku a teplotu ich skladovania. Rovnako je uprednostňovaná príprava stravy varením či dusením pred vyprážanou alebo fritovanou stravou.
Zbor zabezpečuje dostatočný pitný režim napríklad aj pri eskortách väznených osôb formou balených nápojov. "V prípade potreby je zabezpečená pitná voda priamo v dopravných prostriedkoch pri dlhých eskortách, akou je napríklad eskorta celoštátneho zvozu," doplnila Bečková Ragasová.
Odsúdeným a obvineným zaradeným do práce zabezpečí riaditeľ ústavu na pracoviskách ochranné a preventívne opatrenia. "Medzi takéto opatrenia patrí napríklad používanie vhodného oblečenia a pokrývok hlavy, využívanie technických ochladzujúcich zariadení, žalúzií a tienenia okien, môže byť nariadená zmena alebo skrátenie pracovného času alebo častejšia rotácia ľudí na pracoviskách, kde je to možné a samozrejme sa kladie zvýšený dôraz na pitný režim," priblížila Bečková Ragasová.
Poukázala aj na to, že počas horúčav je potrebné dbať na dodržiavanie zásad stravovania a výberu potravín (obmedziť skladovanie a nákup najmä epidemiologicky rizikových potravín ako napríklad výrobkov z mäsa, vajec, mlieka a podobne), keďže v týchto teplotách treba dodržiavať dĺžku a teplotu ich skladovania. Rovnako je uprednostňovaná príprava stravy varením či dusením pred vyprážanou alebo fritovanou stravou.
Zbor zabezpečuje dostatočný pitný režim napríklad aj pri eskortách väznených osôb formou balených nápojov. "V prípade potreby je zabezpečená pitná voda priamo v dopravných prostriedkoch pri dlhých eskortách, akou je napríklad eskorta celoštátneho zvozu," doplnila Bečková Ragasová.