Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 28. jún 2024Meniny má Beata
< sekcia Šport

ANKETA OSOBNOSTÍ: Šesták favorizuje na ME Nemcov, SR vidí v osemfinále

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Športová redakcia TASR oslovila pred štartom ME v Nemecku slovenské futbalové osobnosti so štyrmi anketovými otázkami.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 12. júna (TASR) - Športová redakcia TASR oslovila pred štartom ME v Nemecku slovenské futbalové osobnosti so štyrmi anketovými otázkami.



1) Aké máte očakávania od šampionátu?

2) Koho tipujete za favorita, kto získa titul?

3) Kto bude najlepší strelec, resp. hráč ME?

4) Aké sú podľa Vás silné/slabé stránky slovenského tímu a kam to môže dotiahnuť?



Stanislav Šesták, bývalý reprezentačný útočník:

Na snímke slovenský futbalista Stanislav Šesták hovorí s médiami v mediacentre na majstrovstvách Európy vo futbale vo francúzskom Vichy, 24. júna 2016.
Foto: TASR / Michal Svítok


1) Len tie najvyššie. Nemci sú precízni a verím, že šampionát bude fantasticky zorganizovaný a bezpečný. Bude to zážitok pre fanúšikov a aj pre samotných hráčov.

2) Verím, že Nemecko bude silné. Určite aj Francúzi, Španieli a Taliani. Tých mužstiev na špičke je však naozaj dosť a niekedy rozhodnú drobné detaily. Hrá sa však v Nemecku, hráči poznajú štadióny, budú mať drvivú podporu fanúšikov, tak verím, že Nemecko, ktoré je turnajovým mužstvom, sa môže dostať dosť vysoko.

3) Cristiano Ronaldo bude bojovať, aby bol medzi najlepšími strelcami. Verím, že budú aj nejaké prekvapenia a niektorí hráči môžu vystreliť a veľmi pozitívne sa ukázať.

4) Verím, že sa dostaneme ďalej zo skupiny. Potom môže rozhodnúť detail, aby sme možno urobili historicky najlepší výsledok. Bolo by to skvelé. Našou najväčšou devízou je súdržnosť a tímovosť. Máme takú os, čo sa týka brankára, defenzívy, stredných hráčov, ale aj krídla. Slabiny sú na hrote, keďže ešte nemáme kvalitného európskeho hráča. A možno ešte pravý kraj, keďže "Peky" nemá takú zápasovú prax. Na šampionáte budú hrať najlepší z najlepších. Nie je to kvalifikácia alebo konferenčná liga. Tieto dva posty sú za mňa trošku problémové.



Ján Čapkovič, bývalý reprezentant Československa:

Ján Čapkovič, archívna snímka.
Foto: TASR - Pavol Zachar


1) Ja som už stará garda. Hovorilo sa, že kedysi bol futbal pomalý a o ničom. Teraz keď pozerám, tak hráči nie sú takí rýchli, ako boli za našich čias. Je mi jasné, že technika je momentálne lepšia. Náš tím môže skončiť prvý aj posledný. Skupina je veľmi ťažká, oveľa náročnejšia ako kvalifikačná. Všetci v nej môžu prekvapiť.

2) Ťažko povedať. Myslím si, že Belgičania môžu byť favoriti, možno aj Portugalsko. Takto vyrovnané ME ešte neboli.

3) Nesledoval som až tak zahraničné mužstvá. Teraz je už Európa prakticky celá futbalová a ťažko sa to sleduje. Každý tím má nejakého kvalitného hráča. Myslím si, že môže vyskočiť aj niekto z mladých.

4) To by mali vedieť v prvom rade tréneri. Ťažko to hodnotiť na základe týchto dvoch zápasov, ktoré odohrali. Nie sú to zlí futbalisti. Väčšina ich hráva v zahraničí. Škoda, že nejdú hráči, ktorí tam podľa mňa mali byť. Neviem, čo je pravdy na tom, že Čavrič nemal ani vybavené štátne občianstvo. Ten by si zaslúžil tam byť. Ďalej podľa mňa Valjent, pretože keď hrá niekto tri-štyri roky španielsku ligu, nemôže byť zlý hráč. Možno aj Polievka, má 28 rokov a dal za dve sezóny 30 gólov. Áno, bol zranený, ale vie sa dostať do šance, určite by nám pomohol. Sú tam však dobrí futbalisti, uvidíme, čo dokážu. Držím im palce a myslím si, že môžu iba prekvapiť.



Miroslav Karhan, bývalý reprezentačný stredopoliar:

Na snímke tréner Trnavy Miroslav Karhan počas zápasu 20. kola futbalovej Fortuna ligy medzi MFK Zemplín Michalovce - FC Spartak Trnava v tréningovom centre v Poprade 21. februára 2017.
Foto: TASR/Oliver Ondráš


1) Potešil by som sa, keby sa hral viac ofenzívny futbal ako defenzívny. Na predchádzajúcich MS bola vždy na prvom mieste defenzíva, nikto nechcel inkasovať a otvoriť hru.

2) Favoritov je viacero a sú viac menej rovnakí. Tradičný okruh tvoria Španieli, Nemci, Taliani, Angličania a Francúzi. Netrúfnem si však povedať, kto získa titul.

3) Ťažká otázka. Neviem povedať, komu sa najlepšie vydarí šampionát.

4) Máme problém s ofenzívou, nedávame veľa gólov lepším a silnejším súperom. Naša slabina je vpredu, nemáme nejakého vyslovene hrotového útočníka, ktorý by dával pravidelne góly. Bolo by určite pekné, keď postúpime zo skupiny.



Jozef Barmoš, držiteľ bronzu z ME 1980, bývalý asistent reprezentačného trénera:

Na snímke Jozef Barmoš po uvedení do Siene slávy slovenského futbalu počas galavečera Futbalista roka 2021 v Šamoríne 22. marca 2022.
Foto: TASR - Jaroslav Novák


1) Dúfam, že sa hráči zotavia po náročnej a dlhej sezóne, ktorú mali v kluboch. Sám som zvedavý, ako sa posunie smerom vpred európsky futbal.

2) Sú tam klasické silné krajiny ako Francúzsko, Anglicko, ambície budú mať aj Holanďania, Španieli či Portugalčania. Hladní po úspechu sú aj Taliani. V tejto chvíli sa neviem úplne vyjadriť k domácim Nemcom, no zrejme ich môžeme zaradiť do okruhu kandidátov. Neviem povedať, ako to všetko vypáli.

3) Tam je celá plejáda hráčov, záleží to od toho, komu viac vyjde šampionát. Nie je jednoznačné definovať jedného, no keď vidíme napríklad potenciu Harryho Kanea, tak má na to parametre. Najväčší predpoklad majú osvedčení kanonieri.

4) Je to veľmi ťažká odpoveď. Môže to byť významný šampionát pre slovenských hráčov, čo sa týka ponúk od väčších klubov. Skupina je ťažká, favoriti sú Belgičania. Videli sme zápas Ukrajincov s Nemcami, majú svoju vysokú kvalitu. Bude na nás, aby sme si udržali čo najdlhšie postupové šance. To, ako to vypáli, nedokážem v tejto chvíli odhadnúť. Tréner Calzona sa snaží urobiť poriadok v defenzívnych činnostiach, tam to bude zrejme v poriadku. Obávam sa však, že či tam budeme mať strelcov v útoku. Momentálne sa veľa hráčov nepresadzuje v kluboch. Ťahúňom ofenzívy by mal byť Lukáš Haraslín.



Karol Dobiaš, majster Európy z Belehradu 1976:

Na archívnej snímke slovenská futbalová legenda Karol Dobiaš.
Foto: TASR Martin Baumann


1) Futbalisti musia byť výborne fyzicky pripravení, čo sme boli aj my v našej ére. Vždy záleží na individualitách v mužstve.

2) Zatiaľ som o tom nepremýšľal. Je to veľmi vyrovnané.

3) Moje dva tipy sú Ronaldo a Mbappe. Sú to vynikajúci futbalisti.

4) Nemám možnosť sledovať slovenskú ligu, keďže sledujem českú. Ani národné mužstvo, priznám sa, že neviem ani výsledky. Režisér hry by však mal byť Stanislav Lobotka, výborný hráč je Milan Škriniar. Teraz je "v trende" Haraslín zo Sparty. Držím im palce, aby sa dostali zo skupiny, ktorá je veľmi ťažká a v nej sú favoriti Belgičania.