Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 28. september 2024Meniny má Václav
< sekcia Šport

Lukáš Diviš st. a Valachová najlepšími volejbalistami SR za rok 2012

Na snímke víťaz ankety najlepší volejbalista roka Lukáš Diviš (vpravo) preberá ocenenie od ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR Dušana Čaploviča Foto: TASR/Pavel Neubauer

V predchadzajúcich ročníkoch ankety Slovenskej volejbalovej federácie má na konte najviac prvenstiev medzi mužmi Richard Nemec (6), medzi ženami ich má rovnaký počet Adriana Marčeková.

Bratislava 21. mája (TASR) - Lukáš Diviš starší z ruského Lokomotivu Novosibirsk a Dominika Valachová z Dinama Bukurešť sa stali najlepšími slovenskými volejbalistami za rok 2012.

Na druhom mieste medzi mužmi skončil Emanuel Kohút (Bre Banca Cuneo) a tretiu priečku obsadil Tomáš Kmeť (Berlín recycling volleys), ktorý sa tešil z prvého miesta vlani. K kategórii žien skončila druhá Miroslava Kuciaková (Slávia EU Bratislava) a tretia Jaroslava Pencová (Doprastav Bratislava). Meno Diviš sa na prvom mieste objavilo po druhý raz, v roku 2002 zvíťazil starší Lukášov brat Peter. Pri Valachovej je zaujímavé, že pri jej mene po prvý raz v histórii figuruje ako najlepší post libero.

Slávnostné vyhlásenie 19. ročníka Ankety Slovenskej volejbalovej federácie sa uskutočnilo v utorok v bratislavskej reštaurácii U Zlatého bažanta. Zatiaľ čo v desiatke najlepších mužov sa z domácej extraligy objavil len Matej Paták (Volley team UNICEF Bratislava), medzi desiatimi ženami je až šesť zástupkýň najvyššej slovenskej súťaže.

Na snímke Dominika Valachová, víťazka ankety najlepšia volejbalistka roka
Foto: TASR/Pavel Neubauer
Za najlepšieho trénera v mužskej zložke vyhlásili reprezentačného kormidelníka Štefana Chrtianskeho, v ženskej Evu Kosekovú (juniorky SR/Doprastav), obaja zvíťazili prvýkrát. Najlepším volejbalovým tímom za rok 2012 sa stala reprezentácia mužov. Premiérovo sa udeľovala aj cena pre najlepšieho rozhodcu a z hlasovania trénerov extraligových klubov vyšiel víťazne Juraj Mokrý.

V predchádzajúcich ročníkoch získal najviac prvenstiev medzi mužmi Richard Nemec (6), medzi ženami ich má rovnaký počet Adriana Marčeková, keď prvé dva (1996, 1997) získala ešte pod dievčenským menom Farkašová.

Dominiku Valachovú správa o jej víťazstve v ankete, v ktorej na prvom mieste vystriedala premiantku posledných troch ročníkov Moniku Smákovú, zastihla počas sústredenia reprezentácie v Bojniciach. "Bola som práve v kaviarni, lebo na izbe nám nešiel internet. Tam som sa to dozvedela, ale keby tam boli so mnou ostatné baby, tak by asi hneď zistili, že som sa práve dozvedela veľkú novinu. Lebo doslova mi spadla sánka, tak ma to prekvapilo a som tým samozrejme veľmi poctená," povedala pre TASR Dominika Valachová, v uplynulej sezóne hráčka bukurešstkého Dinama, odkiaľ však poputuje ako prezradila, viac na západ.

VOLEJBAL: Najlepšou volejbalistkou za rok 2012 sa stala Dominika Valachová




Lukáš Diviš sa výrazne presadil v ruskom Novokuznecku, bol s ním vo Final Four Ligy majstrov, kde mu ušlo ocenenie pre najlepšieho hráča. Stal sa ním však teraz na Slovensku. "Je to cenná trofej do mojej zbierky. Je to úspech v mojej kariére, ktorý mi dodá ešte viac sebavedomia v mojom napredovaní a budem sa snažiť takto pokračovať aj naďalej."

VOLEJBAL: Lukáš Diviš volejbalistom za rok 2012




Premiérovo sa ocenenia najlepší tréner roka medzi muži dočkal Štefan Chrtiansky. "Som milo prekvapený. Možno som to očakával pred dvomi-tromi rokmi, keď sa mi darilo viac aj v klube. Ale zrejme to ovplynila reprezentácia, s ktorou sme v uplynulej sezóne uhrali nejaké výsledky, aj keď sa nám nepodarilo postúpiť na olympiádu. Bola to však celkom slušná sezóna, rovnako tak aj v klube. Som naozaj rád, že sa mi dostalo tejto pocty a že sa zo to budem mocť odvďačiť svojou prácou a výsledkami," konštatoval reprezentačný kormidelník mužov, ktorý už v stredu začne prípravu v Liptovskom Jáne pred Európskou ligou.

Na snímke Štefan Chrtiansky
Foto: TASR/Pavel Neubauer

Prehľad doterajších víťazov ankety:

1994: Andrej Kravárik, Monika Kulová

1995 Richard Nemec, Katarína Rimovská

1996 Richard Nemec, Adriana Farkašová

1997 Richard Nemec, Adriana Farkašová

1998 Richard Nemec, Slávka Homzová

1999 Richard Nemec, Adriana Marčeková

2000 Andrej Kravárik, Adriana Marčeková

2001 Andrej Kravárik, Adriana Marčeková

2002 Peter Diviš, Adriana Marčeková

2003 Richard Nemec, Alica Székelyová

2004 Jakub Joščák, Alica Székelyová

2005 Tomáš Kmeť, Monika Smáková

2006 František Ogurčák, Alica Székelyová

2007 František Ogurčák, Petronela Biksadská

2008 Michal Masný, Petronela Biksadská

2009 Michal Masný, Monika Smáková

2010 Martin Nemec, Monika Smáková

2011 Tomáš Kmeť, Monika Smáková

2012 Lukáš Diviš, Dominika Valachová