Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 14. október 2024Meniny má Boris
< sekcia Šport

Asociácia európskych líg podala ďalšiu sťažnosť na kalendár FIFA

Na archívnej snímke logo Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) v Zürichu. Foto: TASR/AP

FIFA obvinila EL z pokrytectva, pretože ligy v lete uprednostňujú priateľské zápasy.

Brusel 14. októbra (TASR) - Asociácia európskych líg (EL) podala ďalšiu oficiálnu sťažnosť Európskej komisii v súvislosti s preplneným kalendárom Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). Federácia si podľa združenia uzurpuje dominantné postavenie pri plánovaní súťaží.

Nový kalendár, ktorý FIFA predstavila minulý rok v marci, je podľa EL "za hranicou únosnosti". Po skončení tejto sezóny budú na programe MS klubov v novom rozšírenom formáte a o 16 tímov viac sa zúčastní aj na najbližšom svetovom šampionáte. Väčší problém je však podľa EL fakt, že FIFA uprednostňuje vlastné obchodné záujmy, čo "poškodilo ekonomické záujmy národných líg a zdravie hráčov". V neposlednom rade sa rozšírili aj Liga majstrov, Európska liga a Európska konferenčná liga pod taktovkou Európskej futbalovej únie (UEFA).

FIFA obvinila EL z pokrytectva, pretože ligy v lete uprednostňujú priateľské zápasy. Prezident UEFA Aleksander Čeferin priznal, že kalendár dosiahol svoj limit, ale súčasný stav je podľa neho optimálny. "Kto sa sťažuje? Tí, ktorí majú najvyššie platy a tímy s 25 hráčmi najvyššej úrovne. Tí s nižším zárobkom a sotva 11 hráčmi sa nesťažujú. Radi si zahrajú," citovala slovinského funkcionára agentúra DPA.

Preplnený kalendár v septembri kritizovali i niektorí poprední futbalisti. Najlepší hráč uplynulých ME v Nemecku a stredopoliar Manchestru City Rodri pripustil aj možnosť štrajku. Situáciu komentoval len pár dní predtým, ako utrpel zranenie, ktoré ho vyradilo do konca sezóny. Práve "Citizens" už požiadali o odklad niektorých zápasov na začiatku budúcej sezóny, aby mali hráči po účasti na MS klubov čas na oddych.

Svetová hráčska únia (FIFPRO) minulý mesiac zverejnila správu, z ktorej vyplynulo, že niektorým futbalistom zostane na oddych len 12 percent roka, čo zodpovedá menej ako jednému dňu voľna týždenne. Až 54 percent z 1500 monitorovaných hráčov čelilo vysokej pracovnej záťaži, ktorá v mnohých prípadoch údajne prekračovala lekárske odporúčania.