Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 18. september 2024Meniny má Eugénia
< sekcia Šport

Bahrajn čelí sankciám v súvislosti s dopingovými previneniami

Testovací set na doping. Foto: TASR/AP

Bahrajn je známy naturalizovaním športovcov najmä z Afriky. Teraz však súhlasil, že do roku 2027 nebude prijímať žiadnych zahraničných atlétov.

Manama 22. augusta (TASR) - Atletický tím Bahrajnu čelí balíku sankcií v súvislosti s dopingovými previneniami. Jednotka pre integritu atletiky (AIU) vo štvrtok uviedla, že krajina mohla na OH v Paríži vyslať iba 10 športovcov, rovnaké nariadenie platí aj na budúcoročných MS v Tokiu.

Bahrajnská atletická asociácia (BAA) sa priznala k obvineniu z "konania z nedbanlivosti v súvislosti s dopingom, ktoré poškodilo záujmy AIU a znevážilo tento šport". Ďalšie obvinenia zahŕňali zamestnancov BAA a ich prácu so športovcami.

Podľa AIU mali dvaja reprezentanti použiť krvné transfúzie na OH v Tokiu. BAA mala taktiež zamestnať trénera, ktorému udelil riadiaci orgán zákaz činnosti v súvislosti s dopingovým priestupkom.

Bahrajn je známy naturalizovaním športovcov najmä z Afriky. Teraz však súhlasil, že do roku 2027 nebude prijímať žiadnych zahraničných atlétov. Krajina sa taktiež zaviazala financovať akadémiu určenú na výchovu miestnych športovcov a zriadila nový národný antidopingový program.

Bahrajnský tím v Paríži tvorili Winfred Yaviová, ktorá získala zlato v behu na 3000 m prek. a šprintérka Salvá Ajd Násirová. Tá si vybojovala striebro v behu na 400 m. Ani jedna z uvedených športovkýň nebola v tomto prípade obvinená z akéhokoľvek dopingového priestupku. Správu priniesla agentúra AP.