Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 19. október 2024Meniny má Kristián
< sekcia Šport

Balážová je vo finále štvorhry ME, Kukuľková má bronz

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V sobotňajšom semifinále vyradili ďalšiu Slovenku Tatianu Kukuľkovú, ktorá tak spolu s Nataliou Bajorovou z Poľska získala bronzovú medailu.

Linz 19. októbra (TASR) - Stolná tenistka Barbora Balážová bude bojovať o kontinentálny titul, ktorý ešte v ére samostatnosti žiaden Slovák nezískal. Po boku Hany Matelovej z Česka postúpili do finále vo štvorhre na ME v rakúskom Linzi. V sobotňajšom semifinále vyradili ďalšiu Slovenku Tatianu Kukuľkovú, ktorá tak spolu s Nataliou Bajorovou z Poľska získala bronzovú medailu.

Tú mali oba páry istú už po postupe zo sobotňajších dopoludňajších štvrťfinálových duelov. Balážová s Matelovou si v ňom poradili so Švédkami Lindou Bergströmovou a Christinou Kallbergovou 3:0 a rovnakým pomerom vyhrali aj Kukuľková s Bajorovou nad maďarsko-luxemburským duom Georgina Pótová, Sarah De Nutteová.

Popoludňajšie semifinále odštartovali lepšie Kukuľková s Bajorovou, ktoré vyhrali prvý set 11:8, druhý po jasnom priebehu 11:5 a v treťom boli blízko k zavŕšeniu triumfu. Za stavu 12:11 však nepremenili mečbal, ich súperky otočili a vyhrali 14:12. Skúsenejšie hráčky Balážová s Matelovou sa dostali na koňa a po výhre 11:5 vo štvrtom sete vyrovnali na 2:2. V záverečnom dejstve viedli 5:3, no ich súperky dokázali vyrovnať a následne sa oba páry doťahovali bod po bode. Potom opäť odskočili Balážová s Matelovou na 9:7, no Kukuľková s Bajorovou znovu dokázali vyrovnať. V napínavom závere nakoniec dokonali obrat Balážová s Matelovou, ktoré vyhrali 13:11 a zahrajú si vo finále.

V ňom narazia na rakúsko-rumunskú dvojicu Sofia Polcanová a Bernadette Szőcsová, ktorá v druhom semifinále zdolala Srbky Izabelu Lupuleskuovú a Sabinu Surjanovú 3:2.

"Chcel som, aby to bol pekný stolný tenis a vyrovnané. Baša s Hankou v minulosti viackrát zvládli takýto obrat. Bolo to dobré i pozerateľné. Bolo to sčasti o šťastí, ale vyhrať mohol iba jeden pár. Možno si to ten skúsenejší pár zaslúžil. Dúfame, že slová Matelovej o jej konci sa nenaplnia a bude pokračovať. Spolupráca Kukuľkovej s Bajorovou má perspektívu, ich hra má hlavu i pätu. Môžu ich čakať ďalšie dobré výsledky," uviedol pre SSTZ tréner oboch Sloveniek Jaromír Truksa.

"Už sme proti sebe hrali viackrát, s ´Kuki´ sme reprezentačné kolegyne, takže žiadne tajnosti ohľadom taktiky tam nie sú. Poznáme sa veľmi dobre. V prvých dvoch setoch hrali ony skvele takticky. My sme nevedeli nájsť náš rytmus a robili sme veľa ľahkých chýb. Nevzdávali sme sa však, snažili sme sa zachovať pokoj, hoci súperky sa prepracovali k mečbalom," vyjadrila sa pre web ETTU Balážová, ktorá s Matelovou predviedla rovnaký obrat proti Kukuľkovej s Bajorovou aj koncom minulého roka na turnaj WTT Feeder v nemeckom Düsseldorfe.

Kukuľková napriek úspechu v podobe medaily neskrývala smútok, keďže od finále ich štyrikrát delila jedna loptička: "Určite by som brala bronz pred šampionátom. Vedeli sme, že napriek vedeniu 2:0 to bude ťažké. Už sme s nimi raz boli v takejto situácii a prehrali sme. Keď sme mali teraz mečbaly na 3:0, tak som si vravela, že mi to možno fakt dokážeme. Keď súperky znížili na 1:2, tak začali hrať lepšie, čo platilo pre oba zostávajúce sety. Bol to vyrovnaný súboj, bolo vidieť, že sa navzájom poznáme."

semifinále - ženy:

Tatiana KUKUĽKOVÁ, Natalia Bajorová (SR/Poľ.) - Barbora BALÁŽOVÁ, Hana Matelová (SR/ČR) 2:3 (8, 5, -12, -5, -11)

Sofia Polcanová, Bernadette Szőcsová (Rak./Rum.) - Izabela Lupuleskuová, Sabina Surjanová (Srb.) 3:2 (-10, 4, 5, -5, 3)