Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 17. október 2024Meniny má Hedviga
< sekcia Šport

Prievidza v Botevgrade dominovala, Jankovič: Výborný úvod

Na snímke zľava Denis Krestinin a Lukáš Bolek (Prievidza) počas zápasu J-skupiny Európskeho pohára FIBA v basketbale mužov BC PRIEVIDZA - BC Kutaisi 2010, 9. októbra 2024 v Prievidzi. Foto: TASR - Ján Krošlák

Jeho zverenci nepoľavili ani pri komfortnom vedení, v ďalších štvrtinách kontrolovali dianie na palubovke a s ľahkosťou odrážali odpor vicemajstra Bulharska.

Botevgrad 17. októbra (TASR) - Basketbalisti BC Prievidza predviedli v druhom vystúpení v J-skupine Európskeho pohára FIBA podobne dominantnú jazdu za víťazstvom, ako deň predtým dokázali v rovnakej súťaži Levice proti španielskej Zaragoze. Zverenci trénera Sašu Jankoviča nedali šancu v bulharskom Botevgrade pomýšľať domácim na víťazstvo, po výsledku 89:70 sú tak aj naďalej v skupine stopercentní.

Základ úspechu sa dá hľadať v úvodnej štvrtine, počas šiestich minút predviedli Prievidžania 23-bodovú šnúru a nad domácim Botevgradom viedli po tomto úseku 23:2. V ďalšom priebehu sa vicemajster Bulharska skúšal výraznejšie priblížiť, ale zástupca Tipos SBL mu nič také nedovolil. "Mali sme výborný vstup do zápasu, bola to energia a koncentrácia všetkých piatich hráčov, ktorí odštartovali stretnutie na palubovke. Bolo dôležité, že sme urobili šnúru a z agresívnej obrany sme premieňali aj ľahké body v protiútokoch. Dominantne sme vyhrali prvú štvrtinu, čo bol rozhodujúci faktor. Už keď vyhrávate po prvej štvrtine veľkým rozdielom, tak sa hrá ľahšie. My sme sa nezastavili, ďalej sme bojovali. Balkan dal v druhom polčase všetko do toho, aby to trochu stiahol, ale myslím si, že rozumnou hrou sme to udržali a zaslúžene vyhrali. Môžem povedať, že nasadenie a koncentrácia bola na najvyššej úrovni v tejto sezóne, mimo kvalifikačného zápasu s Albou Fehérvár. Som šťastný, že chlapci k tomu takto pristúpili. Keď takto hráme, tak sa nás ťažko zastavuje. Teší ma, že sme splnili všetko, na čom sme sa dohodli pred zápasom," zhodnotil pre TASR tréner Prievidze Saša Jankovič.

Jeho zverenci nepoľavili ani pri komfortnom vedení, v ďalších štvrtinách kontrolovali dianie na palubovke a s ľahkosťou odrážali odpor vicemajstra Bulharska. Svedčí o tom aj fakt, že Balkan neviedol doma ani jednu sekundu v zápase. "Hrali sme s veľkou energiou, ktorú sme si udržali počas celého stretnutia. Kľúčom bol náš prístup. Vieme, že každý tím v Európskom pohári FIBA má svoju kvalitu a preto sa nemôžeme zahrávať s energiou, ktorú do toho dáme. Je super, že v takýchto stretnutiach môže každý získať cenné minúty," povedal rozohrávač Prievidze C.J. Jackson.

Celok z hornej Nitry nadviazal na dobrú fazónu, ktorú si preniesol z ligy aj do EP FIBA. Pri vývoji stretnutia v Botevgrade dokonca prišla možnosť, aby sa dostali do hry všetci hráči na zápasovej súpiske, čo je pri aktuálnom nabitom programe dobrá správa. "Myslím si, že pre nás je to veľmi dôležité víťazstvo. Už pred zápasom sme si uvedomovali, že ak dokážeme vyhrať vonku, tak budeme mať skvelú šancu na postup. Emócie boli od prvej minúty a začali sme naozaj skvele. Tréneri nás takticky perfektne pripravili a od začiatku do konca sme bojovali jeden za druhého. Samozrejme, bolo tam aj dosť chýb, ale nepanikárili sme a udržovali sme si dobrú energiu," vyjadril sa krídelník BC Tomáš Mrviš.

Konečný výsledok znamená, že Prievidžania získali v tejto sezóne EP FIBA prvé víťazstvo na palubovke súpera a spolu so španielskym Bilbaom majú naďalej stopercentnú bilanciu. "Vysoká výhra znamená, že robíme dobrú prácu a treba v tom ďalej pokračovať. Stále máme bilanciu len 2-0, treba zostať nohami pevne na zemi. Úprimne, je to pre nás sen, keď si to porovnáme, kde sme teraz a kde sme boli pred rokom. Môžeme povedať, že ideme proti Bilbau hrať o prvé miesto. Sme vďační a šťastní za príležitosť, v ktorej sa teraz nachádzame. Verím, že ešte zabojujeme o ďalšie víťazstvo v tejto skupine," vyhlásil Jankovič.

Slovenské tímy v EP FIBA zatiaľ v skupine neprehrali. Tieto úspechy zlepšujú do budúcna koeficient, ale najmä zvyšujú kredit domácej súťaže. "Po skvelom výsledku Levíc proti Zaragoze a teraz nás, sme podľa mňa všetkým dokázali, že Slovensko nie je tam, kde bolo v minulosti a má čo povedať v Európe. Liga je silnejšia, prichádzajú sem kvalitnejší legionári a toto je pre všetkých skvelá reklama, aby súťaž brali vážnejšie," myslí si prievidzský tréner.

Už o necelý týždeň bude v Prievidzi basketbalový sviatok, v utorok 22. októbra o 19.00 h si to domáci pred vypredaným hľadiskom rozdajú s Bilbaom o prvé miesto v J-skupine. "Milujeme naše publikum a fanúšikov. To je jeden z dôvodov, prečo som sa do Prievidze vrátil. Mám rád tento tím, hráme kolektívne a poznáme náš cieľ, ktorým je na konci dňa uspieť. O to ľahšie sa tu potom hrá," zdôraznil Jackson.