Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 7. október 2024Meniny má Eliška
< sekcia Šport

Basketbalisti Levíc v EP začínajú na Cypre,Madzin: Bojovať o víťazstvo

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ako v predchádzajúcich rokoch, tak aj teraz Levičania využili právo účasti v EP FIBA po neúspešnej kvalifikácii Ligy majstrov.

Levice 7. októbra (TASR) – Na basketbalistov Patriotov Levice čaká tretí rok po sebe skupinová fáza Európskeho pohára FIBA (EP FIBA). Úradujúci majster Slovenska odštartuje účinkovanie v B-skupine duelom na palubovke cyperskej Anorthosis Famagusta (utorok 8. októbra o 19.00 h). Podľa trénera Michala Madzina čakajú jeho zverencov hneď na úvod najdôležitejšie zápasy, ktoré rozhodnú o potenciálnych ambíciách v skupine.

Ako v predchádzajúcich rokoch, tak aj teraz Levičania využili právo účasti v EP FIBA po neúspešnej kvalifikácii Ligy majstrov. V tzv. majstrovskej vetve skončili v semifinále, v ktorej nestačili na estónsky Kalev/Cramo. Tento výsledok zaradil slovenského zástupcu do B-skupiny k španielskej Zaragoze, tureckému Bursasporu a cyperskej Famaguste. „Čaká nás prvý zápas skupinovej fázy Európskeho pohára FIBA. Teší ma hlavne to, že sme sa nastavili víťazne v rámci ligy a v pre nás dôležitom zápase sme dokázali zvládnuť atraktívny súboj s Interom Bratislava. Verím, že sme sa mentálne dobre nastavili a s dobrým sebavedomím vstúpime tiež do prvého stretnutia EP FIBA,“ povedal pre TASR tréner Patriotov Michal Madzin.

Jeho tím pripravil vo víkendovom stretnutí Interu prvú ligovú prehru v sezóne a po domácom neúspechu s Nitrou Blue Wings správne zareagoval na blížiace sa účinkovanie v pohárovej Európe. „Ako som spomenul, pre nás bolo veľmi dôležité sobotňajšie víťazstvo s Interom Bratislava, pretože sme sa potrebovali dostať na víťaznú náladu, aby sa nám ľahšie cestovalo a pripravovalo na dôležitý zápas, ktorý nás čaká na Cypre v rámci EP FIBA,“ dodal levický kouč k tomuto stretnutiu.

Famagusta sa dostala do skupinovej fázy z kvalifikácie, v ktorej v oboch prípadoch splnila rolu papierového favorita a uspela proti maltskej Visit Malta Starlites Naxxar (81:74, 87:75). V EP FIBA a celkovo v pohárovej Európe sa predstaví premiérovo. Levice sú naproti tomu skúsenejšie a v oveľa väčšom zápasom rytme. „Nemyslím si, že je to nejaká veľká výhoda hrať kvalifikačné zápasy, pretože ich hral aj náš súper. Pre nich to boli jediné dva súťažné duely v tomto ročníku, práve kvalifikácia o postup do skupinovej fázy EP FIBA. Myslím si, že v tomto je situácia rovnaká, možno pre nás mierna výhoda, že sme už odohrali ligové kolá a sme v zápasovejšom rytme oproti súperovi. Až samotné stretnutie ukáže, či je to výhoda a pomôže nám to,“ zamyslel sa Madzin.

Semifinalista z predchádzajúceho ročníka cyperskej najvyššej súťaže, respektíve finalista Cyperského pohára a superpohára, sa spolieha na niekoľkých domácich reprezentantov, ktorých dopĺňajú legionári. Za Anorthosis hrá napríklad ex-hráč Levíc Kentwan Smith a bývalý hráč Spišských Rytierov Jarvis Garrett. „Famagusta odohrala len kvalifikačné zápasy o EP FIBA, takže sme mohli vychádzať len z týchto materiálov, ktoré sme mali. Verím, že sa dokážeme pripraviť dobre. Ide o súpera, ktorý je z môjho pohľadu v rámci skupiny najhrateľnejší. Myslím si, že je veľká motivácia, aj na súperovom ihrisku bojovať o víťazstvo, byť nastavení pozitívne a sebavedomo, aby sme do tohto stretnutia išli s cieľom vyhrať a úspešne vstúpiť do skupinovej fázy EP FIBA,“ vyhlásil kormidelník Patriotov.

Systém skupinovej fázy EP FIBA je neúprosný, miestenku do ďalšej fázy si priamo vybojuje len víťaz. Z 10 skupín sa k ním pridá 6 najlepších klubov z druhých miest. „Skupina je celkovo z môjho pohľadu veľmi ťažká a zároveň atraktívna. Zápasy so Zaragozou alebo Bursasporom sú basketbalovým sviatkom, ktorý príde do Levíc alebo v rámci ciest na palubovku súpera. Sú to tímy, ktoré momentálne predstavujú top kvalitu v rámci európskeho basketbalu. Je to sviatok dostať sa do konfrontácie s takýmito družstvami, momentálne však pozeráme na prvý zápas na Cypre, kde chceme bojovať o víťazstvo,“ myslí si skúsený tréner.

Majstrovi Slovenska si pri prvej účasti v roku 2022 podarilo prebojovať ďalej, pred rokom bola maximom prvá fáza. Ako to dopadne teraz, to naznačia najbližšie týždne. „Myslím si, že hneď prvé zápasy ukážu, na čo môžeme pomýšľať v rámci skupiny. Najskôr hráme proti hrateľnému súperovi vonku a hneď na to máme doma dvoch najväčších favoritov. Ukáže sa, či môžeme hrať o postup. V každom prípade, vieme komu budeme čeliť. Je to obrovská výzva popasovať sa s týmito súpermi a ukázať našu najlepšiu tvár. Chceme dokázať, že sme tím, ktorý dokáže na tejto úrovni bojovať, potešiť basketbalom nás a našich divákov, a ukáže sa v dobrom svetle v rámci celej sezóny EP FIBA,“ dodal na záver Madzin.

Stretnutie Anorthosis Famagusta a Patrioti Levice odvysiela v priamom prenose športová televízia STVR: Šport.

Program Levíc v B-skupine EP FIBA:

utorok 8. októbra, 19.00 h: Anorthosis Famagusta – Patrioti Levice

utorok 15. októbra, 19.00 h: Patrioti Levice – Casademont Zaragoza

streda 23. októbra, 19.00 h: Patrioti Levice – Bursaspor Basketbol

štvrtok 31. októbra, 19.00 h: Patrioti Levice – Anorthosis Famagusta

streda 6. novembra, 20.00 h: Casademont Zaragoza – Patrioti Levice

streda 13. novembra, 18.30 h: Bursaspor Basketbol – Patrioti Levice