Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 23. september 2024Meniny má Zdenka
< sekcia Šport

Basketbalisti Levíc zdolali v LM Kutaisi a postúpili

Ilustračná fotka. Foto: TASR

V piatok 20. septembra ich čaká ďalšie vystúpenie, o 15.30 h nastúpia proti estónskemu Kalev/Cramo.

Antalya 18. septembra (TASR) – Patrioti Levice postúpili na kvalifikačnom turnaji basketbalovej Ligy majstrov v tureckej Antalyi do semifinále. V tzv. majstrovskej vetve zvíťazili na úvod na gruzínskym BC Kutaisi 2010 111:87. V piatok 20. septembra ich čaká ďalšie vystúpenie, o 15.30 h nastúpia proti estónskemu Kalev/Cramo.

kvalifikácia Ligy majstrov – štvrťfinále:

BC Kutaisi 2010 – Patrioti Levice 87:111 (42:55)

Najviac bodov Kutaisi: Joiner 23, Fortune 17, Bekauri a Dvališvili po 12

Levice: Nichols 29, Jelks 15, Abrhám 11, Terins 9, Bojanovský 4 (Gamble 16, Kivimäki a Krajčovič po 11, Chaban 3, Solčánsky 2, Mäntynen a Pažický 0)

TH: 16/10 – 24/19, fauly: 20 - 16, trojky: 15 – 12, rozhodovali: Krejič (Slovin.), Vulič (Chor.), Pešič (Srb.), štvrtiny: 21:30, 21:25, 23:26, 22:30, 100 divákov

/Patrioti postúpili do semifinále kvalifikácie LM/


Štvrťfinálový duel otvoril bodovo za Kutaisi Dvališvili, ale Levičania na to odpovedali osembodovou šnúrou a od úvodu sa prezentovali dobrou a kompaktnou obranou. Veľmi rýchlo získali herné sebavedomie, spolu s dobrou úspešnosťou streľby, najmä od Abrháma, viedli po štyroch minútach už 16:5. Po oddychovom čase sa dostal k slovu aj súper, Patrioti začali robiť viac chýb, ale k výraznejšiemu priblíženiu ich brzdila vlastná nedisciplinovanosť. Zverenci trénera Michala Madzina mali dianie pod kontrolou, prvú štvrtinu vyhrali 30:21. Začiatok druhej časti patril Krajčovičovi, svojím prínosom pomáhal navyšovať levické vedenie. Gruzínsky tím sa snažil o dlhodobejší nápor, ale Patrioti mali vždy bodovú odpoveď, v tejto fáze hlavne od Nicholsa. Na polčasovú prestávku išiel slovenský majster spokojnejší, viedol 55:42.

Kutaisi vstupovalo do druhého polčasu s jasným cieľom - zatlačiť na súpera a zdramatizovať ešte štvrťfinálovú bitku. Lenže na strane Patriotov bola kolektívna hra a pokoj v akejkoľvek fáze stretnutia, svoj dvojciferný náskok si bezpečne strážili. Pred záverečnou 10-minútovkou svietil na tabuli stav 81:65 z levického pohľadu. V poslednej štvrtine sa už scenár zápasu nezmenil, o postupovej miestenke aktuálneho víťaza Tipos SBL bolo rozhodnuté a Patrioti mohli pošetriť aj sily.

hlasy po zápase:

Michal Madzin, tréner Levíc: "Extrémne dôležitý prvý zápas, aby sme našli sebavedomie. Hrali sme tímovo, to bolo dôležité a v obrane sme ustáli súboje jedna na jedna, čo bola opäť veľká vec. Z vysokého počtu bodov bola energia do všetkých činností na ihrisku. Prvý duel je vždy dôležitý, aby bolo vôbec nejaké pokračovanie. Sme radi, že sme to zvládli, tešíme sa z toho a ideme sa pripraviť na piatok. Potrebujeme zostať na zemi, pretože ako sme to zvládli teraz, tak už o dva dni to nikoho nezaujíma. Teší nás, že sa tu opäť predstavíme a verím, že opäť budeme makať ako tím."

Alex Krajčovič, hráč Levíc: "Som rád, že to máme za sebou. Po minulom roku sme boli určite trochu nervóznejší, aby sme si napravili svoje meno. Teší ma, že sme od začiatku držali tempo a ako sme chceli s nimi hrať. Nechali sme ich prispôsobiť sa našej hre a pekne nám to vyšlo. Vedeli sme, že Kutaisi má veľmi fyzický tím a skúsených hráčov, čiže sme vedeli, že musíme na nich nejakou našou rýchlosťou a protiútokom. To sa nám aj osvedčilo, že to platí."

David Abrhám, hráč Levíc: "Po minulom roku sme vedeli, aké sú očakávania a čo sa nám tu stalo. Nechceli sme nič podceniť, myslím si, že sme sa poctivo pripravili na tento zápas a aj hlavami sme sa na to pripravili, že ideme vyhrať. Od začiatku sme si išli za víťazstvom, nič sme im nedarovali zadarmo. S tými vecami, s ktorými sme mali v príprave problém, tak teraz sme ich odstránili. Konečné skóre hádam ukázalo to, v akej forme momentálne sme. Verím, že v ďalšom zápase to bude vyzerať rovnako, ak nie lepšie."