Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 14. september 2024Meniny má Ľudomil
< sekcia Šport

Bolová druhou v histórii pod 51 sekúnd v behu na 400 m cez prek.

Ilustračné foto. Foto: TASR - Dušan Hein

Bolovej výkon predstavuje tretí najlepší čas v histórii.

La Chaux-de-Fonds 14. júla (TASR) - Holandská atlétka Femke Bolová zabehla na nedeľňajšom mítingu vo švajčiarskom La Chaux-de-Fonds ako druhá žena v histórii 400 m prekážok pod 51 sekúnd. Dvadsaťštyriročná bežkyňa preťala cieľ za 50,95 sekundy, čím zlepšila o pol sekundy svoj vlastný európsky rekord. Upevnila si tak druhé miesto v historických tabuľkách za Američankou Sydney McLaughlinovou-Levroneovou, ktorá v júni tohto roku na domácej olympijskej kvalifikácii časom 50,65 vytvorila svetový rekord.

Bolovej výkon predstavuje tretí najlepší čas v histórii. Predchádzajúci svetový rekord veľkej rivalky McLaughlinovej-Levronovej mal hodnotu 50,68 pred takmer dvoma rokmi. Holanďanka si svoj predchádzajúci európsky a osobný rekord 51,45 vytvorila vlani v júli na Diamantovej lige v Londýne.

Úradujúca majsterka sveta v pretekoch dominovala a svoju najbližšiu súperku za sebou nechala o takmer tri a pol sekundy. Po pohľade na svoj čas sa chytila za hlavu a neskrývala prekvapenie. "Nemôžem tomu uveriť. Som šťastná," povedala Bolová v prvej reakcii. Informovala o tom agentúra AFP.