Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Šport

Campanaerts vyhral 18. etapu a zaznamenal životný úspech

Na snímke belgický cyklista Victor Campenaerts z tímu Lotto–Dstny sa raduje z výhry v 18. etape 111. ročníka Tour de France, ktorá viedla z Gapu do Barcelonnette vo štvrtok 18. júla 2024. Foto: TASR/AP

V boji o celkové poradie sa neočakávali výrazné zmeny, keďže pretekárov čakajú náročné etapy a záverečná nedeľná časovka.

Barcelonnette 18. júla (TASR) - Belgický cyklista Victor Campenaerts z tímu Lotto–Dstny sa stal víťazom štvrtkovej 18. etapy 111. ročníka Tour de France. Na 179,5 km dlhej trase z Gapu do Barcelonnette triumfoval v záverečnom špurte trojice pred druhým Matteom Vercherom (Total Energies), tretí finišoval Michal Kwiatkowski (Ineos Grenadiers). Priebežný líder celkovej klasifikácie Tadej Pogačar (SAE Team Emirates) prišiel do cieľa s mankom 13:40 min na víťaza, na čele si však udržal 3:11 min náskok pred druhým Jonasom Vingegaardom (Visma - Lease a Bike).

Campenaerts zaznamenal prvý etapový triumf na TdF a dosiahol najväčší kariérový úspech v Grand Tour. "Ako skutočný profesionál musíte Tour aspoň raz absolvovať, najlepšie ju aj dokončiť. Vyhrať etapu je snom každého cyklistu. Ja už nie som žiadny nováčik, takže som o tom sníval veľmi dlho. Myslím, že som to zahral rozumne. Tím mi dodal sebavedomie, všetci vedeli, že mám dobré nohy. Túto etapu som si vybral už v decembri a bola jediná, v ktorej som videl šancu na víťazstvo. Možno som to nezahral úplne čestne, keď som predstieral, že veľmi trpím. V trojici sme až do posledného kilometra spolupracovali veľmi dobre. Je to neuveriteľné. Čakajú nás ešte ťažké dni, ale veľmi sa teším domov," citoval Campenaertsa portál cycling-info.sk.

Práve profil trate od úvodu nahrával tomu, že by mohol uspieť únik. V boji o celkové poradie sa neočakávali výrazné zmeny, keďže pretekárov čakajú náročné etapy a záverečná nedeľná časovka. Už prvá z piatich horských prémií (všetky tretej kategórie) vytvorila prvý únik, do ktorého sa dostala skupina takmer štyridsiatich pretekárov a pelotón nereagoval. Ocitli sa v nej Kwiatkowski, Wout van Aert (Visma), Michael Matthews (Jayco AlUla) či Geraint Thomas (Ineos). Prvé dve horské prémie vyhral Oier Lazkano z Movistaru, ktorý sa posunul vo vrchárskej súťaži.

Pelotón naberal stratu, postupne jeho manko presiahlo desať minút, čo výrazne navýšilo šancu na úspešný únik. Poslednú vrchársku prémiu Côte des Demoiselles Coiffées si pre seba uchmatol Kwiatkowski, ktorý postupne nastúpil a pridali sa k nemu aj Campanaerts, Vercher a Tobias Johannessen. Práve nórsky jazdec tímu Uno-X spadol 34 km pred cieľom v ostrom klesaní iba kúsok od zvodidiel, ktoré oddeľovali cestu od hlbokej priepasti. Johannessen sa následne postavil na nohy, držal si ruku, no v zjazde pokračoval s viditeľnou dávkou opatrnosti.

Na čele výborne spolupracovala trojica Kwiatkowski, Campenaerts, Vercher, ktorá držala za sebou skupinu skupinu okolo Jaia Hindleyho (Bora-hansgrohe) a tú sa snažili dobehnúť ďalší prenasledovatelia na čele s van Aertom. Náskok vedúceho tria sa však príliš neskracoval, obe skupiny nedokázali včas skresať manko a o etapové prvenstvo zabojovalo vedúce trio. Ako prvý nasadil 900 metrov pred cieľom Vercher, ale prakticky ihneď svoju skorú snahu vzdal. Favoritom dojazdu bol Kwiatkowski, ktorý čakal na nástup svojich súperov. Približne 150 metrov pred cieľom však nedokázal zareagovať na atak Campenaertsa, ktorý zaznamenal životný úspech. Pred poľského pretekára sa ešte na cieľovej páske dostal Vercher.

Na čele celkového poradia sa nič nezmenilo. Pogačar v pelotóne pošetril sily na záver Tour a udržal si náskok 3:11 min pred obhajcom žltého dresu Vingegaardom.



výsledky 18. etapy Gap - Barcelonnette, 179,5 km):

1. Victor Campenaerts (Belg./Lotto-Dstny) 4:10:20 h, 2. Matteo Vercher (Fr./Total Energies), 3. Michal Kwiatkowski (Poľ./Ineos Grenadiers) obaja rovnaký čas ako víťaz, 4. Toms Skujiňš (Lotyš./Lidl-Trek), 5. Oier Lazkano (Šp./Movistar Team), 6. Bart Lemmen (Hol./Visma - Lease a Bike), 7. Krist Neilands (Lotyš./Israel Premier Tech), 8. Jai Hindley (Austr./Bora-hansgrohe) všetci +22 s, 9. Wout van Aert (Belg./Visma - Lease a Bike), 10. Michael Matthews (Austr./Jayco - AlUla) obaja +37

celkové poradie:

1. Tadej Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) 74:45:27 h, 2. Jonas Vingegaard (Dán./Visma - Lease a Bike) +3:11 min, 3. Remco Evenepoel (Belg./Soudal Quick-Step) +5:09, 4. Joao Almeida (Portug./SAE Team Emirates) +12:57, 5. Mikel Landa (Šp./Soudal Quick-Step) +13:24, 6. Carlos Rodriguez (Šp./Ineos Grenadiers) +13:30, 7. Adam Yates (V. Brit./SAE Team Emirates) +15:41, 8. Giulio Ciccone (Tal./Lidl-Trek) +17:51, 9. Derek Gee (Kan./Israel - Premier Tech) +18:15, 10. Santiago Buitrago (Kol./Bahrain Victorious) +18:35