Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Šport

Bystričania defenzívou vygumovali DAC, Rehák očakával ich stagnáciu

Na snímke zľava Martin Rymarenko (Banská Bystrica) a Yhoan Many (Dunajská Streda) počas zápasu 3. kola Niké ligy MFK Dukla Banská Bystrica - FC DAC 1904 Dunajská Streda 11. augusta 2024 v Banskej Bystrici. Foto: TASR - Ján Krošlák

V banskobystrickom drese sa zatiaľ gólovo presadzujú útočníci.

Banská Bystrica 12. augusta (TASR) – Futbalisti Banskej Bystrice si v nedeľnom treťom kole Niké ligy pripísali na svoje konto prvé víťazstvo v sezóne. Na domácom štadióne na Štiavničkách zdolali Dunajskú Stredu 1:0 a bodovali tak v treťom zápase za sebou po predchádzajúcich remízach 1:1 s Ružomberkom a Skalicou. Brankár Ivan Rehák síce nemal veľa zákrokov, ale bol dôležitým článkom banskobystrickej defenzívy, ktorá umlčala ofenzívu DAC.

"Čisté konto chutí výborne, navyše s tým, že sme získali aj tri body. Po tom minulom zápase, v ktorom sme so Skalicou dominovali, tak nám teraz šťastie prialo a užil som si to naplno,“ uviedol 23-ročný brankár, ktorý prišiel pod Urpín z Podbrezovej. "Duel bol medzišestnástkový, nebolo tam množstvo šancí. My sme z dvoch vyložených príležitostí dali gól. Dunajská Streda nás nejako veľmi neohrozila, mala nejaké pološance, ale myslím si, že celá naša defenzíva, aj od útočníkov, pracovala výborne. Vedeli sme, že v poslednej dobe i vzhľadom na to aký má súper káder, rozpočet a vymoženosti, tak stagnujú výkonnostne. Očakával som, že zápas bude vyrovnanejší, keďže my hráme dobre v defenzíve. Takže vývoj duelu pre mňa nejakým prekvapením.“

V banskobystrickom drese sa zatiaľ gólovo presadzujú útočníci. V Ružomberku to bol Martin Rymarenko, v minulom kole proti Skalici Dominik Veselovský a tentoraz Tomáš Malec. Jeho hlavička z 51. minúty bola víťazná a zároveň išlo aj o premiérový zásah v novom drese po príchode pod Urpín. Po zápase tak vysoký robustný útočník neskrýval spokojnosť: "Je to o to lepšie, že rozhodol o víťazstve môj gól, ale chcem vyzdvihnúť celý tím, lebo sme pracovali ako jeden muž. Víťazstvo i môj premiérový gól za Banskú Bystricu chutí nádherne. Išiel som do zápasu s tým, že mi to môže vyjsť a chvalabohu aj vyšlo. Hlavne sme nechceli Dunajskú Stredu púšťať stredom, lebo tam sú silní. V prvom polčase nás to stálo veľa síl, lebo sme veľa napádali. Nevyzeralo to pekne, ale ubránili sme to a prišiel ten jeden gól. Rátajú sa tri body, to je podstatné."

Rovnako ako v druhom kole proti Skalici, tak i tentoraz prihrával na gól Timotej Záhumenský. Krajný stredopoliar spod Urpína si však na asistencie nepotrpí. Pre TASR uviedol: "V prvom zápase proti Ružomberku som mal sekundárnu prihrávku na gól, takže je to druhá oficiálna prihrávka. Futbal je kolektívny šport, poteší ma, ak nahrám na gól, ale za to nič nemám. Hráme na body a všetci sa chceme dostať v tabuľke najvyššie. Prihrávky teda vôbec neriešim. Bol to náročný zápas. Hostia po väčšinu duelu držali loptu, majú kvalitné mužstvo, jedno z najlepších v lige, majú i najlepšie podmienky. My máme zase tímového ducha, vieme sa zomknúť. Ukázali sme obetavý výkon, bojovali sme do poslednej minúty. Nemali sme toľko veľa šancí ako minule proti Skalici, ale z minima sme vyťažili maximum a môžeme mať i z tohto faktu radosť."

Hráči Dunajskej Stredy zostali po stretnutí sklamaní. Zaknihovali prvú ligovú prehru v sezóne, pričom v najvyššej súťaži prehrali naposledy pred piatimi mesiacmi v Trnave. "Vedeli sme, že aj minulý rok to boli proti Bystrici podobné zápasy, že ten kto dá prvý gól, tak dá sa povedať aj vyhrá. Chceli sme dať čo najskôr gól v prvom polčase. Myslím si, že sme hrali do prestávky dobre, ale na držanie lopty sa nehrá. Pred druhým polčasom sme si povedali, že musíme ešte viac zabrať vo finálnej fáze. A za dve minúty sme dostali gól, podľa mňa úplne zbytočný a lacný. Potom sme už štyridsať minút dobýjali súperovu bránku, ale mali sme len jednu - dve šance. Nepodarilo sa nám vyrovnať a ideme domov bez bodu sklamaní,“ povedal Christián Herc.

Na tlačovej konferencii čelil tréner DAC Francisco Muňoz aj nepríjemnej otázke, či nepociťuje tlak na svoju osobu, keďže jeho tím neuspel ani v európskej pohárovej súťaži v predkole Konferenčnej lige UEFA. "Nie nepociťujem," znela odpoveď 43-ročného španielskeho kouča.