Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Šport

Čajky v EP proti lídrovi zo Šopronu, Jankovič: Sú najsilnejšie

Na snímke tím Piešťan, v strede tréner Peter Jankovič počas zápasu 5. kola Tipos ženskej basketbalovej extraligy medzi Piešťanskými Čajkami a AS Trenčín v Piešťanoch v sobotu 12. októbra 2024. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Regionálne blízky tím je pravidelný súper Piešťan v príprave, teraz na seba narazia v rámci Eurocupu a v hre sú dôležité dva body do tabuľky.

Piešťany 22. októbra (TASR) – Pre basketbalistky Piešťanských Čajok pokračuje v E-skupine Európskeho pohára (Eurocup) séria domácich vystúpení. V stredu 23. októbra o 18.00 h zabojujú o prvé víťazstvo proti lídrovi skupiny, maďarskému Šopronu.

Regionálne blízky tím je pravidelný súper Piešťan v príprave, teraz na seba narazia v rámci Eurocupu a v hre sú dôležité dva body do tabuľky. "Jednoznačne ide o najsilnejší tím v našej skupine a veľmi skúsené družstvo. Nedávno vyhrali Euroligu, káder sa síce odvtedy obmenil, ale stále sú v ňom hráčky, ktoré v ňom figurovali aj v tom čase. Hrajú celých 40 minút veľmi agresívne, snažia sa tlačiť loptu po celej palubovke. Určite to bude veľmi náročné. Hrajú typický maďarský basketbal, na hranici únosnosti a agresivity. Jacinta Monroeová bola najlepšou strelkyňou maďarskej ligy v predchádzajúcej sezóne, Tijana Krivačevičová pôsobila aj v Good Angels Košice a má skúseností na rozdávanie," povedal pre TASR o najbližšom súperovi tréner Piešťan Peter Jankovič.

Jeho hráčky zatiaľ čakajú v E-skupine na premiérový úspech, ale v oboch doterajších vystúpeniach neboli od neho ďaleko. "Verím tomuto tímu. Posúvame sa každým zápasom, ale každé stretnutie začína od stavu 0:0 a má úplne iný priebeh. Hlavné je, aby sme my boli koncentrovaní celých 40 minút. To sa nám potvrdilo v prvých dvoch zápasoch, vo Francúzsku sme hrali vyrovnanú partiu 32 minút a doma s Bodrumom 36 minút. Stále je to málo. Musíme bojovať a pracovať s tým, čo máme. Stále verím, že dokážeme zobrať víťazstvo. Bol by som veľmi rád, keby to prišlo teraz v stredu. Všetko závisí od priebehu stretnutia, ako budeme v danom čase a momente mentálne pripravení. Hlavné je, aby sme to zvládli fyzicky, pretože to bude náročné."

Vo víkendovom ligovom stretnutí sa podarilo Piešťanom uspieť na palubovke Ivanky pri Dunaji a zároveň odbremeniť niektoré kľúčové hráčky od veľkej minutáže, ktorú mali v pohárovej Európe. "Program je veľmi náročný, ale tréner s nami pracuje, aby sme sa cítili dobre a boli pripravené na stredu. Ideme čeliť dobrému tímu so skúsenými hráčkami, preto musíme odovzdať maximum, aby sme doma uspeli. Bez pochýb verím tomu, že to môžeme dokázať. Doteraz nám v štvrtej štvrtine ušli súperi, preto je potrebná koncentrácia a kolektívny boj počas celých 40 minút," naznačila možný recept na úspech piešťanská rozohrávačka Evita Herminjardová.

Do kúpeľného mesta pricestuje víťaz Európskej ligy z roku 2022, vo svojom kádri má viacero hráčok svetového formátu. Čajky už dokázali v nedávnej minulosti dosiahnuť na významné víťazstvá, v jedno také veria aj najbližšiu stredu. "Ide o prestíž, ale aj o ďalšieho súpera, na ktorého sa zodpovedne pripravujeme. Nepozeráme sa na to, že ide o nedávneho víťaza Euroligy. Šopron je podľa mňa atraktívny súper, v Európe má zvučné meno. Nejde len o niekoľkonásobného majstra Maďarska, ale ide o pojem. Prichádza k nám nielen jeden z najsilnejších súperov v skupine, ale aj celého Eurocupu," vyjadril sa Jankovič.

Pre Šopron síce hovoria skúsenosti, ale Piešťany veria tiež v podporu od svojich priaznivcov. "Rozhodujúce bude to, že musíme odohrať solídnych 40 minút, mať čo najmenej mentálnych kolapsov a je potrebné zostať koncentrovaní. Každý takýto zápas je pre nás možnosťou zlepšiť a ukázať veci z tréningov,“ zdôraznila pivotka Čajok Rita Igbokweová.

Stretnutie Piešťan so Šopronom odvysiela v priamom prenose športová televízia JOJ Šport.



program 3. kola E-skupiny Európskeho pohára:

streda 23. októbra, 18.00 h: Piešťanské Čajky - Šopron Basket

štvrtok 24. októbra, 18.00 h: Bodrum Basketbol - Charnay Basket Bourgogne Sud



Tabuľka E-skupiny:

1. Šopron 2 2 0 161:143 4

2. Charnay 2 1 1 144:128 3

3. Bodrum 2 1 1 159:149 3

4. Piešťany 2 0 2 116:160 2