Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Šport

Calzona i Iordanescu opäť odmietli hranie na remízu: Hanebné

Na snímke zľava Juraj Kucka (Slovensko) a Nicusor Bancu (Rumunsko) počas zápasu základnej E-skupiny Slovensko - Rumunsko na ME 2024 vo futbale v nemeckom meste Frankfurt nad Mohanom 26. júna 2024. Foto: TASR - Martin Baumann

Calzona i slovenskí hráči dostali viackrát pred rozhodujúcim duelom otázku o hraní na remízu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Frankfurt 27. júna (TASR) - Hlavní tréneri slovenskej a rumunskej futbalovej reprezentácie opätovne odmietli myšlienku, že ich tímy hrali na remízu. Stredajšie stretnutie na ME v Nemecku sa skončilo 1:1 a znamenalo postup oboch tímov. Nerozhodný výsledok sľuboval dvojité osemfinále už pred zápasom.

Calzona i slovenskí hráči dostali viackrát pred rozhodujúcim duelom otázku o hraní na remízu. Napriek opakovanému odmietaniu tejto myšlienky kolovali názory, že tímy nepôjdu do zápasu naplno. Rumunský tréner Edward Iordanescu označil po stretnutí takéto špekulácie za hanebné. Jeho tím postúpil do osemfinále ME po 24 rokoch a ako víťaza skupiny ho čaká Holandsko. "Sú ľudia, ktorí by sa nám mali ospravedlniť. Mali počkať, pozrieť si zápas a potom súdiť. Toto bolo hanebné. Hádzali na nás špinu, na tím aj fanúšikov. Ukázali sme charakter," neskrýval Iordanescu rozhorčenie na tlačovej konferencii.

"Rumunsko, podobne ako my, chcelo vyhrať duel, lebo by to znamenalo na isto prvé miesto v skupine. Hrali sme dobre, väčšinu zápasu na lopte. Páčilo sa mi aj to, ako hral súper. Pokiaľ ide o nás, budeme mať pred sebou náročného súpera svetového rangu ale urobíme všetko pre to, aby sme sa dobre pripravili," zhodnotil tréner Calzona. Jeho tím už jedného favorita na turnaji prekvapil, keď na úvod triumfoval 1:0 nad Belgickom.

Ako prvý skóroval v 24. minúte Ondrej Duda. Stredopoliar strelil svoj druhý gól na európskych šampionátoch a prvý od ME 2016. Využil výstavný center Juraja Kucku na hranicu malého vápna, nedbalosť zo strany súperových stopérov a do brány poslal prudkú hlavičku. Lopta sa odrazila od zeme a Duda ju navyše poslal do protipohybu brankára Florina Nitu. O trinásť minút neskôr vyrovnal z penalty Razvan Marin. K pokutovému kopu prišlo po spornom zákroku Dávida Hancka na Ianisa Hagiho na hranici pokutového územia. Zaujímavosť je, že Hagiho otec Gheorghe viedol Rumunov na spomínaných ME 2000 ako kapitán.

"Tú situáciu som videl len na ihrisku. Z môjho pohľadu to bolo vonku a nebol to faul. Môžem sa však mýliť. Čo sa týka Marina, pozerali sme zopár klipov. Párkrát to kopol do stredu, a nakoniec to napálil takto a aj keby trafím stranu, neviem s tým veľa urobiť," opísal inkasovaný gól slovenský brankár Martin Dúbravka. V stretnutí pôsobil sebaisto v šestnástke a hneď dvakrát sa vzdialil od brány a vypomáhal obrancom. "Len som sa snažil reagovať na konkrétne momenty. Snažil som sa to vyhodnotiť správne, som rád, že som chalanom mohol pomôcť a zvládli sme to. Veľakrát to museli zvládnuť Miňo a Denis. Rumunské prienikové prihrávky za obranu boli nebezpečné v oboch polčasoch," povedal Dúbravka pre TASR. V stretnutí si pripísal aj niekoľko zákrokov z hry, z toho dva kľúčové - po strelách Andreia Ratiua a Razvana Marina. "Ťažké situácie. Mali priestor na zakončenie a trocha to zakryli aj chalani v obrane. V tomto momente sa snažím tú loptu chytiť, vtedy nemá zmysel riskovať," dodal Dúbravka.

Jeho tím čaká osemfinále v nedeľu o 18.00 h v Gelsenkirchene. S Angličanmi sa stretnú po takmer siedmich rokoch, naposledy na nich nestačili 1:2 na Wembley v kvalifikácii na MS 2018. "Sokoli" dosiahli so svetovým súperom doposiaľ najlepší výsledok na ME 2016 (0:0), čo bol zároveň jediný zápas, ktorý s "Albionom" neprehrali. Víťaz ich nadchádzajúceho stretnutia sa stretne vo štvrťfinále s lepším z dvojice Taliansko a Švajčiarsko.