Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 28. jún 2024Meniny má Beata
< sekcia Šport

FINÁLNA NOMINÁCIA NA EURO 2024: Calzona vyradil Polievku i Kadáka

Na snímke konečná nominácia slovenskej futbalovej reprezentácie na majstrovstvá Európy vo futbale v Nemecku počas tlačovej konferencie 7. júna 2024 v rakúskom meste Bad Erlach. Foto: TASR - Jakub Kotian

Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona určil v piatok konečnú nomináciu 26 hráčov na majstrovstvá Európy v Nemecku.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bad Erlach 7. júna (TASR) - Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona určil v piatok konečnú nomináciu 26 hráčov na majstrovstvá Európy v Nemecku. Zo širšieho kádra, ktorý absolvoval prípravný kemp v rakúskom Bad Erlachu s víťazstvom v príprave nad San Marínom (4:0), vyradil zraneného obrancu Michala Tomiča, brankára Dominika Takáča, obrancu Matúša Kmeťa, stredopoliarov Jakuba Kadáka a Dominika Hollého a útočníka Róberta Polievku.



Predbežná nominácia mala 32 hráčov a tréner dal na piatkovej konferencii kredit všetkým, ktorí sa pripravovali v Rakúsku. "Mal som veľa otáznikov, ale snažil som sa rozhodnúť čo najlepšie pre reprezentáciu. Veľmi ma mrzí, že sme museli niektorých hráčov nechať doma. Povedal som im, že môžu byť smutní aj hrdí, že sú medzi najlepšími 32 hráčmi na Slovensku," uviedol Calzona na piatkovej tlačovej konferencii. Už skôr bola známa absencia Tomiča, ktorý má svalový problém, no výber zvyšnej päťky mal tréner podľa vlastných slov náročný. Dlho uvažoval napríklad nad vyradením Hollého či Polievku. Konečné rozhodnutie urobil až v piatok ráno.

Na snímke tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona počas tlačovej konferencie ku konečnej nominácii na majstrovstvá Európy vo futbale v Nemecku 7. júna 2024 v rakúskom meste Bad Erlach.
Foto: TASR - Jakub Kotian


"Rozhodnutia sa robia na základe charakteristík hráčov, Polievka mal trocha ťažkosti, nebol v pohode. Do budúcnosti s ním však počítame, povedal som mu, že momentálne podľa mňa nie je v top forme. Potrebujeme hrať tento šampionát s hráčmi, ktorí sú v najlepšej možnej forme, preto padlo aj toto rozhodnutie. Ideme na ME, kde sa stretneme s najlepšími hráčmi Európy a možno aj sveta. Keď musím nájsť vec, ktorá možno chýba týmto hráčom, ešte nie sú na úrovni špičky Európy," priznal kormidelník. Kanonierovi Banskej Bystrice dal prvú šancu v národnom tíme práve Calzona, premiéru si odbil v úvodnom zápase kvalifikácie proti Luxembursku (0:0). V priebehu desiatich duelov sa však jeden z najlepších strelcov slovenskej ligy gólovo nepresadil. Calzona v tejto súvislosti kritizoval aj kvalitu slovenskej ligy, z ktorej nominoval len troch hráčov (David Strelec, Juraj Kucka, Sebastián Kóšaň.

"Myslím si, že slovenská liga sa musí celkovo zdvihnúť a rásť. Musia zlepšiť kvalitu. Príklad je Polievka, ktorý má veľmi dobré čísla a skoro v každom ročníku je to najlepší strelec. V reprezentácii je to však iné, v národnom tíme nie je taký výrazný. V tomto momente je ešte veľmi veľký rozdiel medzi slovenskou a ostatnými európskymi ligami. Nehovorím to ja, ale aj výsledky. Niektoré slovenské tímy nedokážu prejsť ani prvým predkolom európskych súťaží. Keď sa aj nejakému tímu podarí prejsť skupinu EKL, vypadnú hneď vo vyraďovačke," povedal Calzona.

Na sústredení boli traja nováčikovia - Kmeť, Kadák a Tomáš Rigo. "Kadáka skúšame na novej pozícii, kde hrá Stanislav Lobotka alebo Patrik Hrošovský. Je to jeho ideálny post a na tomto sústredení urobil veľa kvalitnej roboty," povedal Calzona. Rigovi z Baníku Ostrava sa v premiére proti San Marínu podarilo aj skórovať. Na tretí pokus sa dostal do záverečnej nominácie aj stredopoliar Matúš Bero a nakoniec aj Strelec, o ktorom mal kormidelník pred záverečným sústredením pochybnosti. "Rigo ukázal na ihrisku osobnosť a veľmi sebavedomý výkon. Mal šťastie aj v tom, že hral veľa zápasov za svoj klub. Je to veľmi inteligentný chalan, ktorý rýchlo pochopil taktické veci. Nechceme ho však dávať pod nejaký tlak, keďže sa stále bavíme o ME. Strelca poznám veľmi dobre a veľmi dobre poznám jeho kvality, ale vždy keď som ho povolal, mal som aj pochybnosti. Už som spomínal, že neviem, či chápe, že toto je jeho práca. Teraz dostal túto možnosť, lebo má veľkú kvalitu," zdôvodnil lodivod.

Najmladší hráč, ktorý dostal na ME šancu je osemnásťročný Leo Sauer z Feyenoordu Rotterdam. "Má obrovský potenciál, myslím si, že bude jediný hráč, ktorý môže hrať za 'devätnástku' a bude na ME. Vidím v ňom obrovskú kvalitu, je ešte trocha zakríknutý, ale rastie. Preto som o ňom nemal pochybnosti," doplnil Calzona.

Jeho tím čaká záverečný prípravný zápas v nedeľu proti Walesu na Štadióne Antona Malatinského v Trnave. V pondelok odlietajú hráči do Mainzu, kde bude ich hlavný stan a týždeň na to ich čaká vo Frankfurte prvý zápas E-skupiny proti favorizovanému Belgicku. V základnej fáze nastúpia aj proti Ukrajine (21.6.) a Rumunom (26.6.). Pre Slovensko to bude tretí európsky a štvrtý vrcholový šampionát v histórii.




konečná nominácia SR na ME 2024:

brankári: Martin Dúbravka (Newcastle United), Marek Rodák (FC Fulham), Henrich Ravas (New England)

obrancovia: Peter Pekarík (Hertha BSC Berlín), Norbert Gyömbér (US Salernitana 1919), Denis Vavro (FC Kodaň), Milan Škriniar (Paris Saint-Germain), Adam Obert (Cagliari Calcio), Dávid Hancko (Feyenoord Rotterdam), Vernon De Marco (Hatta Club), Sebastián Kóša (Spartak Trnava)

stredopoliari: Matúš Bero (VfL Bochum), Juraj Kucka (ŠK Slovan Bratislava), Tomáš Rigo (Baník Ostrava), Patrik Hrošovský (KRC Genk), Stanislav Lobotka (SSC Neapol), Ondrej Duda (Hellas Verona), László Bénes (Hamburger SV)

útočníci: Dávid Ďuriš (Ascoli Calcio), Tomáš Suslov (Hellas Verona), Ivan Schranz (Slavia Praha), Róbert Boženík (Boavista FC), David Strelec (ŠK Slovan Bratislava), Ľubomír Tupta (Slovan Liberec), Leo Sauer (Feyenoord Rotterdam), Lukáš Haraslín (AC Sparta Praha)