Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 6. október 2024Meniny má Natália
< sekcia Šport

CAS zbavil Amusanovú obvinení z porušenia antidopingových pravidiel

Nigérijská atlétka Tobi Amusanová. Foto: TASR/AP

Dvadsaťsedemročná Nigérijčanka čelila obvineniam z porušenia pravidiel WADA, pretože sa podľa nich trikrát v priebehu dvanástich mesiacov vyhla antidopingovej kontrole.

Londýn 29. júna (TASR) - Športový arbitrážny súd (CAS) zbavil nigérijskú atlétku Tobi Amusanovú všetkých obvinení z údajného porušenia antidopingových pravidiel. CAS zamietol odvolania Jednotky pre integritu atletiky (AIU) a Svetovej antidopingovej agentúry (WADA).

Dvadsaťsedemročná Nigérijčanka čelila obvineniam z porušenia pravidiel WADA, pretože sa podľa nich trikrát v priebehu dvanástich mesiacov vyhla antidopingovej kontrole. AIU jej následne pozastavila činnosť v júli 2023. Disciplinárny tribunál toto rozhodnutie zrušil tesne pred minuloročnými MS v Budapešti.

Komisia arbitrážneho súdu dospela k jednomyseľnému záveru, podľa ktorého sa atlétka dopustila dvoch porušení pravidiel. Nepotvrdila však, že by Nigérijčanka vynechala aj tretí test. AIU ani WADA sa podľa agentúry Reuters k situácii nevyjadrili. Amusanová zároveň odmietla, že by užívala látky zvyšujúce výkonnosť.