Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Šport

Česi boli doma proti Ukrajine bez podpory fanúšikov,Černý: Strašidelné

Na snímke druhý sprava český stredopoliar Pavel Šulc oslavuje so spoluhráčmi úvodný gól v zápase B-divízie 1. skupiny 2. kola Ligy národov vo futbale Česko - Ukrajina v Prahe 10. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Česi si to u svojich priaznivcov pokazili na ME v Nemecku, kde po prehrách s Portugalskom (1:2), Tureckom (1:2) a remíze s debutantami z Gruzínska (1:1) obsadili posledné miesto v F-skupine.

Praha 11. septembra (TASR) - Českí futbaloví reprezentanti si v utorkovom zápase proti Ukrajine (3:2) pripísali prvé tri body v novom ročníku Ligy národov, no po stretnutí neskrývali sklamanie z prístupu fanúšikov. V Prahe mal totiž ich súper prakticky "domáce" prostredie, keďže Ukrajinci hojne zaplnili tribúny štadióna v Edene.

Česi si to u svojich priaznivcov "pokazili" na ME v Nemecku, kde po prehrách s Portugalskom (1:2), Tureckom (1:2) a remíze s debutantami z Gruzínska (1:1) obsadili posledné miesto v F-skupine. V sobotu ich navyše zaskočila repríza s Gruzínskom v prvom dueli B-divízie LN, keď v Tbilisi utrpeli vysokú prehru 1:4.

"Dúfam, že sa to aj vďaka výhre nad Ukrajinou trochu nakopne a budeme znovu národ, ktorý pôjde na futbal a bude fandiť. Veľmi dobre si uvedomujem, že to pre našich ľudí bolo veľmi náročné. Nebolo to v poslednej dobe dobré, ale už nikdy v živote jednoducho nemôžeme dopustiť, aby sme na pražskom štadióne boli skoro hostia. Je mi úplne jedno, ako sa na mňa niekto bude pozerať, ale bolo to strašidelné," rozhorčoval sa po stretnutí krídelník Václav Černý, ktorý zaznamenal asistenciu. "Nemôžeme dopustiť, aby sa lístky predali súperovi. To radšej budem hrať na prázdnom štadióne, než doma pre Ukrajincov. Toto je český 'nároďák' a sme v Prahe. Som nahnevaný, inde by sa to nestalo," uviedol v rozhovore pre idnes.cz.

O víťazstvo Česka sa dvoma gólmi zaslúžil Pavel Šulc, tretí zásah pridal Tomáš Souček z pokutového kopu v 80. minúte. Na strane Ukrajincov sa v prvom polčase presadil Vladyslav Vanat, v závere zápasu skorigoval Georgij Sudakov. Česi však v nadstavenom čase čelili obrovskému tlaku a k deľbe bodov veľa nechýbalo. "Bolo to veľmi vypäté, pre mňa a kolegov možno až za hranou. Ale ľudia to majú radi. A keď to potom dobre dopadne, máte z toho ešte väčšiu radosť," skonštatoval po stretnutí kormidelník Ivan Hašek.

Šesťdesiatjedenročný kouč pôsobí na lavičke reprezentácie od januára 2024 a začína sa špekulovať o jeho predčasnom konci. Na budúci týždeň má zasadnúť výkonný výbor Futbalovej asociácie Českej republiky (FAČR). Ťažkú hlavu si z toho Hašek nerobí: "Z arabského sveta som zvyknutý, že musím vyhrať každý zápas. A keď sa to nepodarí, môže to byť váš koniec. Ja som sa tým naučil žiť. Mne skôr tlak dodáva energiu, aspoň majú zápasy grády. Keď nás odvolajú, život pôjde ďalej."

Česko je po dvoch zápasoch na treťom mieste 1. skupiny. Lídrom tabuľky je prekvapivo Gruzínsko, ktoré zvládlo aj svoj druhý duel na pôde Albánska (1:0). Horšie sú na tom Ukrajinci, ktorí v sobotu prehrali s Albánskom 1:2 a po dueli s Českom sú bez bodu poslední. Tréner Sergij Rebrov čelí podobnému tlaku ako Hašek. "Výsledok nás všetkých znepokojil. Žiaľ, prehrali sme veľmi dôležitý zápas. Som však hráčom vďačný, že sa ho snažili zachrániť. Na svoj post však ešte nerezignujem," citoval Rebrova portál dynamo.kiev.ua.