Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 14. september 2024Meniny má Ľudomil
< sekcia Šport

Horská cyklistka Chladoňová je majsterkou sveta medzi juniorkami

Na archívnej snímke cyklokrosárka Viktória Chladoňová. Foto: TASR/Dano Veselský

Sedemnásťročná Chladoňová sa dostala do vedenia už v prvom kole, aj keď štartovala až z piateho radu.

Pal Arinsal 30. augusta (TASR) - Slovenský cyklista Matej Ulík obsadil 41. miesto v short track na MS v horskej cyklistike v Andorre. V piatkových pretekoch triumfoval Francúz Victor Koretzky pred Britom Charliem Aldridgem a Alanom Hatherlym z JAR, obaja zaostali o tri sekundy. Ulík zaostal o dve kolá.

V kategórii short track boli v akcii ešte Florián Papcun, ktorý obsadil v pretekoch do 23 rokov 42. pozíciu s mankom päť kôl, a Terézia Ciriaková. Tá medzi dvadsaťtriročnými nedokončila.

O najväčší slovenský úspech na podujatí sa v piatok posatarala juniorka Viktória ChladoňoOá , ktorá získjala titul v olympijskej disciplíne cross country. Triumfovala s náskokom 36 sekúnd pred druhou Rafaellou Carrierovou z Kanady, bronz získala Slovinka Maruša Tereza Šerkeziová (+1:31 min). Zo Slovákov bol najlepší Peter Šoltes, ktorý obsadil 67. miesto.

Sedemnásťročná Chladoňová sa dostala do vedenia už v prvom kole, aj keď štartovala až z piateho radu. V druhom okruhu už mala k dobru 34-sekundový náskok pred prenasledujúcimi pretekárkami. Slovenka tento rok už vyhrala v pretekoch Svetového pohára junioriek v českom Novom Meste na Morave. Aj vtedy skončila druhá Carrierová a pódium doplnila Šerkeziová.

"Je to pre mňa veľké prekvapenie. Som neskutočne šťastná a teším sa, že sa mi podarilo získať titul. Mám veľkú radosť, že môžem mať na sebe oblečený tento dúhový dres. Bola výhoda, že hneď po štarte nasledoval kopec, kde sa to trochu pretriedilo. Postupom času som sa snažila dostať dopredu a držať svoje tempo. Vyšlo mi to," uviedla Chladoňová pre Slovenský zväz cyklistiky (SZC). Druhá Slovenka Ema Smatanová zaostala o jedno kolo a skončila na 54. priečke.

Šoltes zaostal o jedno kolo a o štyri pozície nižšie (71.) bol jeho krajan Lukáš Vranák. Ďalší Slováci Peter Szász a Filip Sadloň boli na predposlednom a poslednom, 79. mieste. Obaja so stratou dvoch kôl.



MS v horskej cyklistike

muži - short track:

1. Victor Koretzky (Fr.) 21:49 min, 2. Charlie Aldridge (V. Brit.), 3. Alan Hatherly (USA) obaja +3 s, ...41. Matej ULÍK (SR) +2 kolá

muži U23 - short track:

1. Riley Amos, 2. Bjorn Riley (obaja USA) obaja 22:20 min, 3. Tobias Lillelund (Dán.) +4 s, ...42. Florián PAPCUN (SR) +5 kôl

ženy U23 - short track:

1. Isabella Holmgrenová (Kan.) 20:31 min, 2. Ella Macleanová-Howelová (V. Brit.) +22 s, 3. Ava Holmgrenová (Kan.) +26, ...nedokončila: Terézia CIRIAKOVÁ (SR)

juniori - cross country:

1. Albert Philipsen (Dán.) 1:09:59 h, 2. Hugo Franco Gallego (Šp.) +1:55 min, 3. Nikolaj Hougs (Dán.) +1:56, ... 67. Peter ŠOLTES, 71. Lukáš VRANÁK obaja +1 kolo, 78. Peter SZÁSZ, 79. Filip SADLOŇ (všetci SR) obaja +2 kolá.

juniorky - cross country:

1. Viktória CHLADOŇOVÁ (SR) 1:01:24 h, 2. Rafaelle Carrierová (Kan.) +36 s, 3. Maruša Tereza Šerkeziová (Slovin.) +1:31 min, ... , 54. Ema SMATANOVÁ (SR) +1 kolo