Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 15. september 2024Meniny má Jolana
< sekcia Šport

Czaková mala v cieli vysokú horúčku, dala si ľadový kúpeľ

Na snímke slovenská chodkyňa Mária Katerinka Czaková na trati počas chôdze žien na 20 km na XXXIII. letných olympijských hrách v Paríži 1. augusta 2024. Foto: TASR - Michal Svítok

Slovenská chodkyňa Mária Katerinka Czaková musela ísť bezprostredne po olympijských pretekoch na 20 km do opatery zdravotníkov.

Paríž 1. augusta (TASR) - Slovenská chodkyňa Mária Katerinka Czaková musela ísť bezprostredne po olympijských pretekoch na 20 km do opatery zdravotníkov. V Paríži pod Eiffelovou vežou dosiahla svoje olympijské maximum a obsadila 34. miesto. V cieli však mala viac ako 40-stupňovú horúčku a absolvovala ľadový kúpeľ.

Katerinka Czaková urobila na záverečných siedmich kilometroch šesť pozícii a jedno kolo (1 km) pred koncom strácala len sekundu na Maďarku Ritu Récseiovú. Tá prišla nakoniec do cieľa so 7-sekundovým náskokom pred Slovenkou. "Do cieľa som prišla veľmi vyčerpaná, odniesli ma do ľadovej vane, mala som vysokú horúčku. Ležala som asi 20 minút v studenej vode, lebo mi to neklesalo, teraz je to už asi dobré," povedala v mixzóne viditeľne vyčerpaná Katerinka Czaková. Tridsaťpäťročná atlétka sa dlho držala na hranici štvrtej desiatky a krátko pred tromi štvrtinami pretekov to vyzeralo, akoby využila ušetrené sily. Pre TASR však uviedla, že išla celý čas naplno: "Nemôžem povedať že som pošetrila sily. Išla som na maximum, je to však 20 rokov, čo spolupracujeme s trénerom a sú to skúseností. Čo sa týka podmienok, pretekala som v rôznych krajinách a dnes boli naozaj náročné."

Štvornásobná olympionička ocenila aj kulisu trate priamo pod Eiffelovou vežou. Štvrtkové preteky boli z hľadiska atmosféry v príkrom rozpore s predošlými hrami. Tie poznačila pandémia koronavírusu a bežci boli navyše v Sappore, ktoré je vzdialené od vtedajšieho dejiska hier Tokia viac ako 1000 kilometrov. "Je to krásne, nedá sa to porovnať s Tokiom, to bolo covidové obdobie a neboli tam diváci. Túto atmosféru sme si užili, takže super," dodala Katerinka Czaková pre TASR.



/vyslaný redaktor TASR Anton Krajčoviech/