Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 12. september 2024Meniny má Mária
< sekcia Šport

DIAMANTOVÁ LIGA: V Chorzówe sa predstavia aj Forsterová a Gajanová

Na snímke slovenská šprintérka Viktória Forsterová počas rozbehov na 100 m cez prekážky žien v atletike na XXXIII. letných olympijských hrách v Paríži v stredu 7. augusta 2024. Foto: TASR - Martin Baumann

Pre 22-ročnú Forsterovú (v tomto roku najlepšie 12,83) bude štart na Memoriáli Kamily Skolimowskej premiérový v prestížnom "diamantovom" seriáli.

Chorzów 22. augusta (TASR) - Dvanásty diel Diamantovej ligy bude mať v nedeľu 25. augusta na modernom štadióne v poľskom Chorzówe zo slovenského pohľadu zaujímavý náboj. Prvýkrát v sezóne sa na jednom mítingu DL predstavia až dve slovenské atlétky. Na 100 m prekážok nastúpi v rozbehoch (14.59 a 15.08, prípadné finále o 16.34 h) v silnej konkurencii finalistka ME v Ríme Viktória Forsterová a v behu na 1000 m figuruje v štartovej listine ďalšia parížska olympionička a vicemajsterka Európy na 800 m Gabriela Gajanová. Informoval o tom portál atletika.sk.

Pre 22-ročnú Forsterovú (v tomto roku najlepšie 12,83) bude štart na Memoriáli Kamily Skolimowskej premiérový v prestížnom "diamantovom" seriáli. Formu pred ním si testovala na mítingu v Ústí nad Orlicí, kde na 100 m prekážok jasne zvíťazila za 13,13 s. V Chorzówe bude mať veľmi silné súperky na čele s olympijskou víťazkou z Paríža Američankou Masai Russellovou, štartujú i strieborná Sambová-Mayelová z Francúzska či bronzová Portoričanka Camachová-Quinnová. "Očakávam, že Viki predvedie pekný súboj so svojimi súperkami a pokúsi sa vylepšiť svoje tohtoročné sezónne maximum. Rok 2024 bol náročný na prípravu, keďže sme sa chystali až na tri vrcholné podujatia. Myslím si však, že stále je v jej silách podať naozaj dobrý výkon," uviedla pre web Slovenského atletického zväzu (SAZ) Forsterovej trénerka Katarína Adlerová.

Gajanovú čaká v Chorzówe, kde vlani získala na Európskych hrách bronz, už siedmy štart v DL v kariére, pričom to bude jej štvrtý v rámci bodovania v seriáli. Na OH v Paríži zlepšila časom 1:58,22 slovenský rekord na 800 m. "Veľmi rada by som posunula rekordný čas aj na kilometrovej vzdialenosti. Môj ďalší cieľ je zdolať čo najviac kvalitných pretekárok a vybojovať si čo najlepšie umiestenie," načrtla svoj cieľ 24-ročná atlétka. Národné maximum na 1000 m (2:38,64) jej patrí od vlaňajšieho augusta v Berne.

Aj Gajanovú (o 15.27 h) čaká silná konkurencia, hoci z parížskych finalistiek pobeží len bronzová Keňanka Moraová. V štartovej listine sú exmajsterka sveta na 800 m Nakaayiová z Ugandy, medailistky z halových MS Reekieová z Veľkej Británie, Jamajčanka Gouleová-Toppinová, Yarigová z Beninu či Keňanky Chebetová a Chepchirchirová.