Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Šport

Duša vyrovnal slovenský rekord a postúpil do semifinále 50 m kraul

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Duša spolu s ďalšími troma plavcami obsadil v dopoludňajších rozplavbách deviate miesto a postúpil medzi elitnú svetovú šestnástku.

Abú Zabí 18. decembra (TASR) - Slovenský reprezentant Matej Duša postúpil v sobotu do semifinále 50 m kraul na majstrovstvách sveta v plávaní v krátkom bazéne v Abú Zabí. Dvadsaťjedenročný Duša dosiahol výkon 21,44 sekundy a vyrovnal ním vlastný národný rekord.

Duša spolu s ďalšími troma plavcami obsadil v dopoludňajších rozplavbách deviate miesto a postúpil medzi elitnú svetovú šestnástku. Pre Slovensko je to už druhé semifinále na šampionáte, prvé dokázala vybojovať Andrea Podmaníková na 50 m prsia. Skončila v ňom na 10. mieste, Duša môže toto umiestnenie ešte vylepšiť.

"Zo spoločného 9. miesta som bol popravde prekvapený. Len necelý týždeň pred príchodom do Abú Zabí som ešte len letel z USA. Po spánkovom deficite ani stopy a ani som nebol ideálne pripravený. Na MSR v Šamoríne som ale vedel, že sa mi bude plávať dobre, keďže som sa dokázal napriek všetkému zlepšiť. Dnes bol môj výkon uspokojivý, ale v semifinále je potrebné plávať rýchlejšie. Do poslednej chvíle, pokiaľ skončili tri rozplavby po mne, som sa modlil, aby sme nemuseli ísť na rozstrel, ale nakoniec to nebolo potrebné, tak som veľmi rád," povedal Duša v tlačovej správe Slovenskej plaveckej federácie (SPF).

V sobotu boli v akcii aj ďalší Slováci. Na 100 m polohové preteky finišoval Adam Halas na 25. mieste, za vlastným slovenským rekordom (54,00 s) zaostal o 7 desatín sekundy. Lillian Slušná skončila na 50 m motýlik na 31. pozícii (27,49). Dve rozplavby absolvovala Tamara Potocká, na 100 m polohové preteky ju klasifikovali na 26. mieste (1:01,65 min), resp. na 200 m znak na 21. mieste (2:16,59). Tomáš Klobučník skončil na 200 m prsia na 20. mieste (2:08,40).

Štafeta na 4x50 m polohové preteky v zložení Halas, Klobučník, Zora Ripková a Slušná časom 1:43,70 skončila na 14. mieste.