Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Šport

Edmonton uspel na Floride 5:3 a sériu znížil na 2:3,McDavid mal 4 body

Ľavé krídlo Floridy Panthers Matthew Tkachuk (19) sa snaží zastaviť gól centra Edmontonu Oilers Connora McDavida (97) počas tretej tretiny piateho zápasu finále Stanleyho pohára v hokejovej NHL v utorok 18. júna 2024 v Sunrise, Florida. Foto: TASR/AP

Okrem McDavida skórovali Connor Brown, Zach Hyman a Corey Perry. Brankár hostí Stuart Skinner zastavil 30 striel domácich.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Florida 19. júna (TASR) - Hokejisti Edmontonu Oilers zvíťazili v piatom finále play off NHL na ľade Floridy Panthers 5:3 a stav série znížili na 2:3. Kapitán "olejárov" Connor McDavid zaznamenal druhý štvorbodový zápas za sebou, strelil dva góly a pridal dve asistencie. Šiesty duel je na programe v noci na sobotu (2.00 SELČ) na ľade Edmontonu.

Okrem McDavida skórovali za Edmonton Connor Brown, Zach Hyman a Corey Perry. Obranca Evan Bouchard nazbieral tri asistencie. Brankár hostí Stuart Skinner zastavil 30 striel domácich. V drese Floridy sa presadili Evan Rodrigues, Matthew Tkachuk a Oliver Ekman-Larsson.

Kapitán Edmontonu McDavid má už 42 bodov v play off, čo je štvrtý najvyšší počet v histórii ligy. Pred ním sú len Wayne Gretzky (47 bodov v roku 1985), Mario Lemieux (44 - 1991) a opäť Gretzky (43 v roku 1988). "Je to šialené jazda a sme radi, že potrvá ešte aspoň jeden deň. To je to, čo sme si tu zaslúžili - ďalší deň, ďalší boj. V Edmontone budeme pripravení," povedal kapitán. McDavid ako prvý zaznamenal dva štvorbodové zápasy po sebe vo finále. "Connor proste robí Connorove veci. A preto je špeciálny. Dokáže pozdvihnúť svoju hru v najdôležitejších momentoch. To je hlavný dôvod, prečo sme sa dostali tak ďaleko. Bez neho by sme tu neboli," priznal pre Sportsnet Hyman.

Bouchard sa pridal ku Larrymu Robinsonovi (1978), keď ako jediní dvaja obrancovia v histórii zaznamenali sedem zápasov s viacerými asistenciami v jednom play off. Dvadsaťštyriročný Bouchard nazbieral v tohtoročnej vyraďovačke už 26 gólových prihrávok, čo je historický rekord obrancu.

Florida stále vedie sériu o jeden zápas, no Oilers ju dokázali zdolať dvakrát po sebe a od tretej tretiny tretieho zápasu vyhrali na góly vysoko 15:4. Edmonton pritom pred štvrtým duelom finálovej série prehral v prebiehajúcej sezóne s "pantermi" všetkých päť vzájomných súbojov s negatívnym skóre 8:21. "Na našej situácii sa v posledných dvoch zápasoch nezmenilo absolútne nič okrem toho, že sme sa naučili nejaké veci. Necítim sa byť spľasnutý. Ani môj tím, necítia sa tak, akurát sú trochu nevrlí," povedal tréner "panterov" Paul Maurice.

Edmonton dokázal v druhom zápase po sebe streliť úvodný gól vo vlastnom oslabení. Tak ako pri domácom triumfe 8:1, aj v noci na stredu išiel do vedenia, keď Brown zachytil prihrávku na modrej čiare, vyhral rýchlostný súboj s Aleksandrom Barkovom a bekhendovým blafákom rozvlnil sieť. Pre tridsaťročného útočníka to bol len druhý gól v play off. Brown vybojoval puk v oslabení aj v úvode štvrtého zápasu, no vtedy išiel do prečíslenia 2 na 1 a naservíroval ho na gól Mattiasovi Janmarkovi. Hostia udreli druhýkrát v úvode druhej časti, keď dve sekundy pred koncom využil presilovku Hyman, od ktorého sa odrazila Bouchardova strela. O tri minúty pridal ďalší gól McDavid a bol to už deviaty presný zásah Edmontonu v sérii. Tú prerušil v 27. minúte Tkachuk, no krátko na to predviedol pri presilovke krásne sólo medzi niekoľkými protihráčmi McDavid a prihral pred prázdnu bránku Perrymu - 4:1.

Domáci nezložili zbrane a verili, že stále môžu osláviť zisk premiérového Stanleyho pohára pred vlastnými fanúšikmi. Už štrnásť sekúnd po Perryho góle znížil Rodrigues a v 45. minúte upravil na rozdiel jediného gólu Ekman-Larsson. Florida potom tlačila, vypracovala si viacero šancí a dve a pol minúty pred koncom odvolala brankára. Z tlaku však už vyrovnávajúci gól nevyťažila a inkasovala do prázdnej bránky. Tkachuk sa najprv obetavo hodil a na bránkovej čiare vytesnil pokus cez celé ihrisko, puk však skončil na hokejke McDavida a ten poslal finálovú sériu späť do Alberty.

"Nie, pre nás to nie je vyraďovací zápas. Ideme tam hore a v sérii stále vedieme 3:2. Len to musíme dokončiť," povedal Tkachuk.

finále play off NHL

piaty zápas /na 4 víťazstvá/:

Florida Panthers - Edmonton Oilers 3:5 (0:1, 2:3, 1:1)

Góly: 27. M. Tkachuk (Rodrigues), 33. Rodrigues (Montour, Bennett), 45. Ekman-Larsson (M. Tkachuk) - 6. C. Brown, 22. Hyman (Bouchard, McDavid), 25. McDavid (Foegele, Bouchard), 32. Perry (McDavid, Bouchard), 60. McDavid. Brankári: Bobrovskij - Skinner, strely na bránku: 32:24. Rozhodovali: Kozari, O'Rourke - Murray, MacPherson, vylúčení: 6:4 na 2 min., presilovky: 0:2, oslabenia: 0:1, 19.956 divákov.

Florida: Bobrovskij - Ekblad, Forsling, Montour, Mikkola, Kulikov, Ekman-Larsson - Reinhart, Barkov, Rodrigues - Tkachuk, Bennett, Verhaeghe - Tarasenko, Lundell, Luostarinen - Okposo, Stenlund, Lomberg. Tréner: P. Maurice

Edmonton: Skinner - Bouchard, Ekholm, Broberg, Nurse, Ceci, Kulak - Hyman, McDavid, Foegele - Holloway, Draisaitl, Nugent-Hopkins - Brown, Henrique, Janmark - Perry, Ryan, McLeod. Tréner: K. Knoblauch.

/stav série: 3:2/