Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 25. september 2024Meniny má Vladislav
< sekcia Šport

EL: Slaviu čaká v úvode Ludogorec, Kerbr: Je to ťažký súper

Na snímke futbalisti základnej jedenástky Slavie Praha pózujú pred odvetným zápasom 3. predkola Európskej ligy UEFA SC Dnipro1 - SK Slavia Praha v Košiciach 17. augusta 2023. Foto: TASR František Iván

Počet účastníkov v EL narástol oproti predošlým edíciám, rovnako ako v Lige majstrov z 32 na 36.

Bratislava 24. septembra (TASR) - Hlavná fáza Európskej ligy sa v novom ligovom formáte začne v stredu od 18.45 h konfrontáciami AZ Alkmaar - IF Elfsborg a FK Bodö/Glimt - FC Porto. Stredajší program doplní ďalších šesť duelov, pričom víťazný vstup chcú zažiť futbalisti SK Slavia Praha na pôde bulharského sériového šampióna Ludogorca Razgrad. Ďalšieho českého zástupcu v súťaži Viktoriu Plzeň čaká úvodný duel o deň neskôr na ihrisku Eintrachtu Frankfurt.

Slavia odcestovala do Razgradu v dobrom rozpoložení, keďže s 22 bodmi vedie domácu súťaž pred mestským rivalom Spartou. "Zošívaní" sa naladili pred začiatkom hlavnej fázy európskej súťaže triumfom nad Plzňou (3:0). Vydarený úvod sezóny však prežíva aj súper Slavie, ktorý má rovnaký počet bodov. "Je to ťažký súper, trinásťnásobný víťaz ligy. V uplynulých ôsmich zápasoch dostali iba jediný gól. Majú dobrú defenzívu i ofenzívu. V minulosti hrali v Lige majstrov, tento rok o ňu bojovali, ale záverečný duel kvalifikácie im nevyšiel. Je to kvalitný súper," povedal pre klubový web asistent trénera Milan Kerbr.

Slaviu trápi početná maródka a úvodné stretnutie vynechá aj slovenský útočník Ivan Schranz. Menoslov zranených hráčov sa rozšíril aj o dôležitého nigérijského obrancu Igoha Ogbuho. Kabína napriek tomu verí v plný bodový zisk. "Tešíme sa na prvý zápas, ideme si pre víťazstvo. Výsledok duelu s Plzňou a predvedená hra nám k tomu snáď pomôže. Mali sme zatiaľ jedno video, so súperom sa postupne zoznamujeme. Nechcem ho k nikomu v Česku prirovnávať, pripravujeme sa na každý súboj zvlášť," povedal útočník Mojmír Chytil.

Svoje účinkovanie v súťaži začnú v stredu aj hráči Manchestru United, ktorým nevyšiel vstup do ročníka v Premier League. "Červení diabli" nazbierali v piatich dueloch iba sedem bodov a v tabuľke im patrí až 11. miesto. Mužstvo holandského kouča Erika ten Haga bude chcieť zachytiť úvod EL proti Twente Enschede. United vynaložili veľké prostriedky na prestupovom trhu, ale očakávané zlepšenie situácie na ihrisku sa zatiaľ nedostavilo. Kritizovaný ten Hag však naďalej verí, že tím pod jeho vedením napreduje. "Výkon je dobrý, ale nie sme spokojní s výsledkom, z ktorého sme sklamaní. Je to dlhá cesta a keď hráte ako teraz, góly a body prídu," povedal s presvedčením 54-ročný Holanďan po ligovom stretnutí na pôde Crystal Palace (0:0).

Nespokojnosť panuje aj medzi fanúšikmi Tottenhamu Hotspur, ktorý je v Premier League iba o priečku vyššie nad ManUtd s rovnakým počtom bodov. Víkendové víťazstvo nad Brentfordom (3:1) im aspoň pomohlo odraziť sa od prehier, ktoré utrpeli proti Newcastlu a mestskému rivalovi Arsenalu. "Kohúti" túžia ukončiť svoje 17-ročné čakanie na významnú trofej a nový formát EL, v ktorej nebudú účinkovať tímy vypadávajúce z Ligy majstrov, vnímajú ako skvelú príležitosť. Vo štvrtok hostia v Londýne azerbajdžanský FK Karabach.

Počet účastníkov v EL narástol oproti predošlým edíciám, rovnako ako v Lige majstrov z 32 na 36. Kluby už nie sú rozdelené do ôsmich skupín a nehrajú základnú fázu systémom doma - vonku s troma súpermi. Namiesto toho dostal každý účastník osem oponentov pri žrebe so štyrmi výkonnostnými košmi. S každým súperom sa stretne len raz, pričom polovicu stretnutí odohrá na domácej pôde a polovicu vonku. Najlepších osem tímov z celkového hodnotenia postúpi priamo do osemfinále, ďalších šestnásť bude oň bojovať v play off.

1. kolo ligovej fázy EL:

streda 25. septembra:

18.45 AZ Alkmaar - IF Elfsborg
18.45 FK Bodö/Glimt - FC Porto
21.00 FC Dynamo Kyjev - Lazio Rím
21.00 FC Midtjylland - TSG 1899 Hoffenheim
21.00 Galatasaray Istanbul - PAOK Solún
21.00 Manchester United - FC Twente Enschede
21.00 OGC Nice - Real Sociedad San Sebastian
21.00 Ludogorec Razgrad - SK Slavia Praha
21.00 RSC Anderlecht - Ferencváros Budapešť

štvrtok 26. septembra:

18.45 Fenerbahce Istanbul - Royale Union Saint-Gilloise
18.45 Malmö FF - Glasgow Rangers
21.00 Ajax Amsterdam - Besiktas Istanbul
21.00 AS Rím - Athletic Bilbao
21.00 Eintracht Frankfurt - FC Viktoria Plzeň
21.00 FCSB - FK RFS Riga
21.00 Olympique Lyon - Olympiacos Pireus
21.00 SC Braga - Maccabi Tel Aviv
21.00 Tottenham Hotspur - FK Karabach