Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Šport

EP FIBA: Do Levíc zavíta Bursaspor, Madzin: Ďalší atraktívny súper

Na snímke vľavo tréner Michal Madzin, vpravo Deshawn Freeman (obaja Patrioti Levice) v druhom zápase semifinále play off Niké SBL v basketbale mužov Spišskí Rytieri - Patrioti Levice v Spišskej Novej Vsi v stredu 6. apríla 2022. Foto: TASR - Milan Kapusta

Úradujúci majster Slovenska verí, že s podporou publika zvládne aj tento duel a udrží si stopercentnú bilanciu.

Levice 22. októbra (TASR) – Basketbalistov Patriotov Levice čaká v B-skupine Európskeho pohára FIBA (EP FIBA) ďalší domáci súboj. V stredu 23. októbra o 19.00 h ich otestuje turecký Bursaspor. Úradujúci majster Slovenska verí, že s podporou publika zvládne aj tento duel a udrží si stopercentnú bilanciu.

Po významnom domácom triumfe v EP FIBA nad španielskou Zaragozou dokázali Levičania zvládnuť rolu papierového favorita a v lige uspieť proti Slávii SPU Nitra. Podstatnejšie ako konečný výsledok bol fakt, že sa pred ďalším vystúpením v pohárovej Európe podarilo ušetriť sily niektorých členov základnej zostavy. "V poslednom ligovom zápase sa nám podarilo rozdeliť minutáž, respektíve dať väčšiu šancu mladým hráčom. Tí si svoju šancu a pozíciu zastali, keď dokázali kontrolovať zápas, čo ma veľmi teší. Momentálne však už myslíme len na Bursaspor," vyjadril sa pre TASR tréner Patriotov Michal Madzin.

V tabuľke B-skupiny je síce zástupca Tipos SBL na prvom mieste s bilanciou dvoch výhier, ale vôbec sa nechce pozerať na postavenie. Podstatnejšie sú podľa kouča Patriotov iné faktory: "Je pravda, že sa hrá o prvé miesto v skupine. Úprimne však poviem, že je najlepšie na to nemyslieť. Berieme to ako náš najbližší duel, máme však veľkú motiváciu. Myslíme na to, aby sme ukázali najlepší možný výkon, ale chceme si to samozrejme aj užiť. Verím, že opäť bude vypredaná hala a bude nás hnať k výkonu za hranicou našich možností."

Po solídnej návšteve na Zaragozu sa očakáva, že Bursaspor priláka v stredu večer do levickej Haleon arény ešte väčšiu návštevu. "Po minulom týždni a víťazstve nad Zaragozou si myslím, že motivácia prísť sa pozrieť na tento zápas je ešte väčšia. Teší ma hlavne to, že naším výkonom a výsledkom lákame ľudí, aby prišli. Očakávania sú možno ešte väčšie, ale sme radi, že sme si to vybojovali,“ vyhlásil Madzin.

Jeho zverencov čaká ďalší zástupca z basketbalovej krajiny, ktorá patrí k najlepším v Európe. Pre Bursaspor hovoria najmä skúsenosti, ide o finalistu Európskeho pohára (Eurocup) z roku 2022. "Tešíme sa na zápas s Bursasporom. Je to silné mužstvo z tureckej ligy, očakávame ťažký a kvalitný súboj. Na každé stretnutie sa snažíme pripraviť najlepšie ako vieme, na palubovke veríme jeden v druhého. Je to obrovská motivácia a radosť reprezentovať klub v európskej súťaži. To potom privedie na Slovensko kvalitné zahraničné kluby, ktoré si fanúšikovia radi pozrú. Verím, že ak budeme mať dobrú a agresívnu obranu, akú tréneri od nás vyžadujú, tak v útoku si nájdeme svoje pozície a budeme mať šancu na víťazstvo," zdôraznil rozohrávač Levíc Patrik Pažický.

Najbližší súper Patriotov odštartoval domácu súťaž jednou výhrou a dvoma prehrami, v EP FIBA má zhodne na konte výhru – nad Famagustou (86:79) a prehru – so Zaragozou (84:106). "Čaká nás ďalší kvalitný a atraktívny súper. Prichádza top tím z tureckej ligy, v doterajších troch kolách čelil v dvoch prípadoch klubom z Euroligy – Anadolu Efes a Fenerbahce Istanbul, čiže prehry proti ním nie sú zrkadlom ich postavenia v tabuľke. Dokázali však zdolať účastníka Ligy majstrov. Príde veľký tím, veľký súper a opäť budeme mať v Leviciach basketbalový sviatok,“ povedal levický kouč.

Patrioti sú pripravení opätovne potešiť nielen svojich fanúšikov, ale aj basketbalovú komunitu na Slovensku. Doterajšími výsledkami vylepšujú postavenie a kredit domácej súťaže. "Jednoznačne bude opäť potrebné hrať so srdcom a tímovo. Je potrebné veriť a bojovať. To je maximum, vtedy aj plná hala dokáže vytvoriť správnu energiu a prostredie, v ktorom sa dejú zázraky. Verme tomu, že sa priblížime k tomu, aby sme o ďalší zázrak pokúsili. Treba si to užiť, ale aj so zodpovednosťou voči sebe. Poďme dobre reprezentovať seba a klub," vyhlásil Madzin.

Zápas Patriotov Levice s Bursasporom odvysiela v priamom prenose športová televízia STVR Šport.



program 3. kola B-skupiny Európskeho pohára FIBA – streda 23. októbra:

19.00 h: Patrioti Levice – Bursapor Basketbol

20.00 h: Casademont Zaragoza – Anorthosis Famagusta



Tabuľka B-skupiny:

1. Levice 2 2 0 179:152 4

2. Zaragoza 2 1 1 186:180 3

3. Bursaspor 2 1 1 170:185 3

4. Famagusta 2 0 2 151:169 2