Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Šport

Red Bull odmietol obvinenia z nepovolených zmien

Ilustračné foto. Foto: TASR - Miroslav Košírer

Red Bull stratil v priebehu tejto sezóny na výkonnosti po oznámení odchodu technického riaditeľa Adriana Neweyho.

Austin 18. októbra (TASR) - Medzinárodná automobilová federácia (FIA) vie o možnosti Red Bullu upravovať svoj monopost F1 aj na diaľku. Rakúsky tím to uviedol pred VC USA a reagoval tak na podozrenie ostatných tímov z vykonania nepovolených zmien na vozidle RB20.

V padoku formuly 1 sa objavili špekulácie, že Red Bull dokáže na diaľku upravovať výšku podvozku počas toho, ako je monopost v parc ferme. Zmeny sú medzi začiatkom kvalifikácie a pretekmi zakázané a táto konkrétna by dala monopostu väčší prítlak. K podozreniam sa vyjadrila už aj samotná FIA. "Síce sme nedostali žiadnu informáciu o tom, že niektorý tím používa takýto systém, no zostávame pozorní a zachovávame úsilie o zlepšenie dohľadu nad týmto športom," citovala federáciu agentúra Reuters.

O možnostiach Red Bullu mala anonymne informovať jedna z osôb v tíme. "Takýto systém exituje, no nie vtedy, keď je voz kompletne zmontovaný a pripravený na jazdu. V početnej korešpondencii, ktorú máme s FIA, sme už toto riešili a dohodli sme sa na pláne do budúcnosti," citovala člena Red Bullu agentúra Reuters. Výhodu popreli aj Max Verstappen a Sergio Perez. "Vedel som, že to existuje, ale my ako jazdci sme to nemali k dispozícii," vysvetlil Perez.

Red Bull stratil v priebehu tejto sezóny na výkonnosti po oznámení odchodu technického riaditeľa Adriana Neweyho. Momentálne stráca v poradí konštruktérov 41 bodov na McLaren, ktorého jazdec Lando Norris má na úradujúceho majstra Verstappena manko 52 bodov.