Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 7. júl 2024Meniny má Oliver
< sekcia Šport

Falošné video šíri fámy o zákaze slovenských vlajok na ME 2024

Mladý slovenský fanúšik povzbudzuje so slovenskou vlajkou pred zápasom E-skupiny Belgicko - Slovensko na ME vo futbale vo Frankfurte v pondelok 17. júna 2024. Foto: TASR - Martin Baumann

Klamlivo sa v ňom uvádza, že UEFA zakázala použitie slovenských vlajok pre ich podobnosť s ruskou vlajkou.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Düsseldorf 21. júna (TASR) - Pred piatkovým zápasom slovenskej futbalovej reprezentácie na majstrovstvách Európy 2024 proti Ukrajine v nemeckom Düsseldorfe sa na internete rozšírilo zavádzajúce video. Klamlivo sa v ňom uvádza, že UEFA zakázala použitie slovenských vlajok pre ich podobnosť s ruskou vlajkou. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Video obsahovalo zmanipulovanú zvukovú stopu, v ktorej sa tvrdilo, že UEFA zabaví slovenské vlajky, pretože by mohli provokovať Ukrajincov. Táto zvuková stopa sprevádzala pôvodné zábery od reportéra agentúry AP, čo videu dodalo na dôveryhodnosti.

Agentúra však potvrdila, že video bolo zmanipulované a že žiadny zákaz slovenských vlajok neexistuje. Hoci obe vlajky majú spoločné biele, modré a červené pruhy, slovenská vlajka obsahuje aj štátny znak.

Organizátori uviedli, že na štadiónoch a vo fanúšikovských zónach uprednostňujú vlajky hrajúcich tímov. Nedorozumenie pravdepodobne vyplýva z rozhodnutia UEFA zakázať používanie ruských vlajok na zápasoch po ruskej invázii na Ukrajinu od februára 2022. To sa však nevzťahuje na slovenské vlajky, ktoré sú odlišné.