Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 19. október 2024Meniny má Kristián
< sekcia Šport

Fehérváry prispel gólom k víťazstvu Washingtonu nad Columbusom 7:2

Útočník Washingtonu Capitals Connor McMichael (vľavo) a útočník Columbusu Blue Jackets Jakobom Voracekom počas hokejového zápasu NHL v Columbuse, Ohio, štvrtok 17. marca 2022. Foto: TASR/AP

Z víťazstva sa tešil aj Marián Studenič, ktorý sa predstavil v treťom útoku Dallasu.

New York 18. marca (TASR) - Slovenský hokejový obranca Martin Fehérváry strelil víťazný gól pri triumfe Washingtonu Capitals v nočnom zápase zámorskej NHL na ľade Columbus Blue Jackets 7:2. Pre dvadsaťdvaročného beka to bol piaty presný zásah v sezóne, okrem neho si do štatistík pripísal aj dve strely na bránku, dva hity, zablokovanú strelu a tri plusové body. Obranca Floridy Aaron Ekblad prekonal klubový rekord Róberta Švehlu, v newyorskom derby sa tešili Islanders so Zdenom Chárom.

Fehérváry zvýšil v druhej minúte prostrednej časti na 3:0 pre Capitals, keď využil zlé striedanie domácich a v úniku dvoch na nikoho prekonal Joonasa Korpisala blafákom na bekhend. Korpisala po góle slovenského obrancu, ktorý bol napokon víťazný, nahradil medzi žrďami Elvis Merzlikins. Fehérváry sa stal desiatym obrancom nováčikom v histórii klubu, ktorý strelil minimálne päť gólov v sezóne. Naposledy sa to podarilo Johnovi Carlsonovi, ktorý v sezóne 2010-11 skóroval ako nováčik sedemkrát.

Na 4:1 pre Capitals zvýšil v presilovke Alexander Ovečkin. Bol to jeho 768. gól v kariére, 38. v sezóne a už len dva ho delia od toho, aby vyrovnal rekord Waynea Gretzkého v počte sezón s aspoň 40 gólmi v základnej časti. Legendárny Kanaďan ich nazbieral dvanásť. Merzlikins je 155. brankár, ktorého Ovečkin v NHL prekonal a spoločne s Gretzkym je v tejto štatistike na piatom mieste. Na čele je Jaromír Jagr (178), pred Patrickom Marleauom (177), Markom Messierom (164) a Ronom Francisom (157).

Blue Jackets vstúpili do zápasu s jedenásťbodovou stratou na Washington, ktorý si vo Východnej konferencii drží druhú voľnú kartu na postup do play off. "Vedeli sme, že nás chcú dostihnúť a že to bude štvorbodový zápas, aj keď do konca základnej časti je ešte 20 duelov. Keďže hrali aj deň predtým, tak sme chceli od začiatku na nich vyvinúť tlak a vyšlo nám to," poovedal pre nhl.com dvojgólový strelec Washingtonu Anthony Mantha.

Z víťazstva sa tešil aj Marián Studenič, ktorý sa predstavil v treťom útoku Dallasu. Stars vyhrali na ľade Montrealu Canadiens 4:3 po predĺžení, víťazný gól, svoj druhý v zápase, dal v 65. minúte obranca John Klingberg. Studenič odohral 7:52 minúty, dostal menší trest a pripísal si aj jeden hit, blok a plusový bod. Jeho vylúčenie v druhej tretine potrestal Cole Caufield a vyrovnal na 1:1. Klingberg bol strojcom obratu Stars, keď v 56. minúte vyrovnal na 3:3 a potom sám desať sekúnd pred koncom predĺženia rozhodol. Bol to jeho 21. víťazný gól, čím prekonal klubový rekord Sergeja Zubova v počte rozhodujúcich zásahov spomedzi obrancov. "Skvelý obrat, je to veľmi dôležité pre náš tím. Máme dva body a to sme chceli. Ich brankár chytal výborne, ale napokon sme sa presadili," povedal Klingberg. Gól a dve asistencie zaznamenal Jamie Benn, víťazstvo vychytal Jake Oettinger, ktorý zneškodnil 28 striel a Stars prerušili sériu troch prehier. V drese Canadiens strelil svoj prvý gól v NHL obranca Corey Schueneman.

V newyorskom derby vyhrali Islanders na ľade Rangers tesne 2:1. Zdeno Chára strávil na ľade 18:01 minúty a okrem jednej strely na bránku si do štatistík zapísal aj dva bodyčeky a blok. O víťazstve "ostrovanov" rozhodol necelé tri minúty pred koncom Kyle Palmieri, keď po pase Ryana Pullocka zblízka prekonal Igora Šesťorkina. "Pullock mi výborne nahodil puk pred bránku a ja som ho trafil vo vzduchu," povedal Palmieri. Víťazstvo Islanders vychytal Iľja Sorokin, ktorý zaznamenal 29 zásahov vrátane fantastického zákroku v prvej tretine, keď akrobaticky zastavil hokejkou strelu Artemija Panarina. "Bol to jeden z najlepších, ak nie najlepší zákrok, aký som videl po dlhom čase. A to som už nejaký čas v tejto lige," povedal tréner "ostrovanov" Barry Trotz. Sorokina prekonal len Chris Kreider, pre ktorého to bol 40. gól v sezóne. Debut bez bodového zápisu absolvoval v drese Rangers útočník Frank Vatrano, ktorého klub angažoval výmenou za výbery v drafte z Floridy.

Hráči Vegas ukončili päťzápasovú sériu prehier a doma zdolali najlepší tím Východnej konferencie Floridu 5:3. Dvomi gólmi prispel k víťazstvu Golden Knights Jevgenij Dadonov, v bránke zažiaril Logan Thompson, autor 33 zásahov. "Hrali sme odvážne a obetavo. Víťazstvo sme vydreli a treba pochváliť Thompsona, ktorý chytal výborne," povedal tréner "zlatých rytierov" Peter DeBoer. V 53. minúte vyrovnal na 3:3 hosťujúci útočník Sam Reinhart, ale o 57 sekúnd neskôr vrátil Vegas vedenie Nicolas Roy a do prázdnej bránky uzavrel skóre William Karlsson. Tri asistencie zaznamenal Aaron Ekblad a s 291 bodmi (97+194) prekonal rekord Róberta Švehlu v produktivite obrancov v histórii Panthers. Bývalý slovenský obranca nazbieral v drese Floridy v rokoch 1995 - 2002 celkovo 290 bodov v 573 dueloch. Pre zranenie ruky nedohral zápas útočník Vegas Jack Eichel.

Toronto v súboji popredných tímov Východnej konferencie zdolalo Carolinu 3:2. Skvelý výkon podal opäť švédsky brankár Erik Kallgren (34 zásahov), ktorý po shutoute proti Dallasu vychytal víťazstvo aj vo svojom druhom štarte v kariére. Góly Maple Leafs, ktorým pre trest chýbal v druhom a poslednom zápase najlepší kanonier NHL Auston Matthews, strelili Iľja Michejev, Mitchell Marner a Ondřej Kaše.

Joel Farabee rozhodol 1:19 minúty pred koncom tretej tretiny o víťazstve Philadelphie nad Nashvillom 5:4. Udalosťou večera bol 1000. zápas Claudea Girouxa v drese Flyers, čo dosiahol ako druhý hráč v klubovej histórii. Viackrát nastúpil za Philadelphiu len člen Siene sláby Bobby Clarke, ktorý bol osobne na predzápasovej ceremónii venovanej Girouxovi. Kapitánovi Flyers, ktorý v zápase nebodoval, plynie posledný rok z osemročnej zmluvy a keďže "letci" sú na poslednom mieste Metropolitnej divízie, je možné, že 34-ročný center bude pred uzávierkou prestupov prvýkrát v kariére meniť dres.

Edmonton zdolal Buffalo 6:1 a vyhral štvrtý zápas za sebou. Leon Draisaitl zvýšil v tretej tretine na 3:0 a ako tretí hráč v tejto sezóne po Matthewsovi a Kreiderovi dosiahol na 40-gólovú métu. Connor McDavid, Tyson Barrie a Kailer Yamamoto mali bilanciu 1+1.

Pius Suter bol jediným strelcom v zápase vo Vancouveri, kde Detroit vyhral 1:0. V bránke Red Wings zažiaril Alex Nedeljkovic, ktorý chytil 43 striel hráčov Canucks a zaznamenal druhý shutout sezóny, piaty v kariére. Detroit zastavil sériu troch prehier. Thatcher Demko chytil 34 striel, slovenský brankár Jaroslav Halák bol na striedačke. Útočník kanadského tímu J.T. Miller nebodoval prvýkrát po trinástich zápasoch.

V kalifornskom derby vyhrali hokejisti Los Angeles nad San Jose 3:0. Tretie čisté konto v sezóne vychytal Cal Petersen (29 zásahov), góly strelili Anže Kopitar, Philipp Danault a Adrian Kempe. Slovinský kapitán "kráľov" Kopitar strelil 60. víťazný gól v drese LA, čím predbehol v klubovej histórii Marcela Dionneho a osamostatnil sa na druhom mieste. Lídrom je Luc Robitaille (73).

Hráč John Klingberg (vpravo) z Dallasu Stars sa teší z gólu brankárovi Montrealu Canadiens Jakeovi Allenovi počas zápasu zámorskej NHL 17. marca 2022 v Montreale.
Foto: TASR/AP


výsledky:

Columbus - Washington 2:7 /FEHÉRVÁRY za hostí 1+0/, Philadelphia - Nashville 5:4, Montreal - Dallas 3:4 pp, NY Rangers - NY Islanders 1:2, Toronto - Carolina 3:2, St. Louis - Pittsburgh 2:3 pp a sn, Edmonton - Buffalo 6:1, Los Angeles - San Jose 3:0, Vancouver - Detroit 0:1, Vegas - Florida 5:3