Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Šport

Barcelona s 10 hráčmi prehrala v Monaku, Atalanta - Arsenal 0:0

Na snímke hráč FC Barcelona Lamine Yamal (vľavo) a Jules Kounde sa radujú z gólu počas 1. kola ligovej fázy Ligy majstrov vo futbale AS Monaco - FC Barcelona v Monaku 19. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Benficu potiahli v Belehrade za triumfom tureckí legionári.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 19. septembra (TASR) - Futbalisti FC Barcelona vstúpili do ligovej fázy Ligy majstrov 2024/2025 prehrou 1:2 na pôde AS Monaco. Španielsky vicemajster doplatil na vylúčenie Erica Garciu z 10. minúty, víťazný gól domácich strelil v 71. minúte George Ilenikhena. V ďalších štvrtkových zápasoch 1. kola Atletico Madrid zdolalo Lipsko 2:1 gólom Jose Mariu Gimeneza z 90. minúty a Atalanta Bergamo hrala s Arsenalom Londýn bez gólov.

Pre Barcelonu sa začal duel v Monte Carle najhorším možným scenárom. Brankár Marc-Andre ter Stegen v 10. minúte "zašil" prihrávkou Erica Garciu, ktorý pod tlakom stratil loptu, fauloval pred šestnástkou prenikajúceho Takumiho Minamina a dostal červenú kartu. "Kniežatá" presilovku expresne využili, už o šesť minút neskôr sa presadil Maghnes Akliouche prudkou prízemnou strelou k bližšej žrdi - 1:0. Až po tomto momente sa hostia prebrali a Lamine Yamal v 28. minúte po individuálnej akcii vyrovnal. Monaco v druhom dejstve zvýšilo svoje ofenzívne úsilie a kombináciami sa dostávalo pred bránu súpera. Odmenou mu bol gól striedajúceho Ilenikhenu, ktorý sa po dlhom pase Vandersona vyhol ofsajdovej pasci a z úniku prepálil ter Stegena - 2:1. V 87. minúte nariadil rozhodca penaltu v prospech AS po kontakte Martineza s Balogunom, no po preštudovaní situácie na videu svoj verdikt zrušil. Skóre sa už nezmenilo a Monačania tak mohli po záverečnom hvizde sláviť cenný triumf.

Lipsko viedlo na pôde Atletica od 4. minúty po rýchlej kontre a hlavičke Benjamina Šeška, no vedenie neudržalo. Domáci vyrovnali po necelej polhodine hry, keď center Marcosa Llorenteho zužitkoval Antoine Griezmann. "Los Colchoneros" v závere vystupňovali svoj tlak a v 90. minúte sa dočkali. Po závare v šestnástke a centri Griezmanna rozhodol hlavičkou Jose Maria Gimenez. Atletico bude jedným z ďalších súperov Slovana Bratislava v ligovej fáze, vzájomný súboj na štadióne Wanda Metropolitano je na programe 11. decembra.

Duel v Bergame veľa futbalovej krásy nepriniesol. Arsenal bez zraneného kapitána Martina Ödegaarda mohol prehrávať od 51. minúty, keď Thomas Partey fauloval v pokutovom území Edersona, Mateo Retegui však nariadený pokutový kop nepremenil. Brankár David Raya jeho strelu vystihol a na čiare bravúrne zneškodnil aj hlavičkovú dorážku. Na opačnej strane mohol udrieť Gabriel Martinelli, v tutovke však prekopol bránu. Atalanta si vypracovala lepšie príležitosti, ale strelecky sa nepresadila a tak sa zápas skončil bezgólovou remízou.

Úspešne vykročil do súťaže debutant z Brestu. Francúzsky tím zdolal na štadióne v Guingampe rakúsky Sturm Graz 2:1, víťazný gól strelil v 56. minúte Abdallah Sima.

Hráčom Feyenoordu Rotterdam sa nevydaril vstup do hlavnej fázy LM. Úradujúcemu nemeckému šampiónovi Bayeru Leverkusen podľahli 0:4, keď všetky štyri góly inkasovali už v prvom polčase. Slovenský reprezentant Dávid Hancko odohral na ľavom kraji obrany holandského vicemajstra celý zápas.

Feyenoord nezachytil úvod stretnutia a už od 5. minúty prehrával po rýchlej akcii Floriana Wirtza, ktorý zakončil spoza šestnástky ľavačkou presne k žrdi. Domáci sa po rohovom kope tešili z vyrovnania zásluhou Ramiza Zerroukiho, zasiahol však VAR a gól napokon neplatil pre ofsajd. Tím z Rotterdamu kopil v ďalšom priebehu chyby, ktoré hostia nekompromisne trestali. Na 2:0 pre Bayer zvýšil po polhodine hry Alejandro Grimaldo, potom pridal svoj druhý zásah Wirtz a krátko pred prestávkou si dal po hlavičke Edmonda Tapsobu vlastný gól brankár Timon Wellenreuther, ktorý neudržal loptu pred čiarou. Po polčase hrôzy sa hráči Feyenoordu v tom druhom herne vzchopili a podarilo sa im zastaviť kanonádu súpera. V 59. minúte zahrával Hancko priamy kop, ľavačkou poslal loptu vysoko nad bránu. Domáci sa snažili, ale nedokázali sa už dostať späť do zápasu, v 73. minúte síce rozvlnil sieť striedajúci Ajase Ueda, ale aj tento gól zmarilo postavenie mimo hry.

V ďalšom stretnutí Crvena zvezda Belehrad prehrala s Benficou Lisabon 1:2. Hostí potiahli za triumfom tureckí legionári, najprv v 9. minúte zakončil zblízka Karem Aktürkoglu a na 2:0 pre hostí zvýšil parádnou strelou z priameho kopu Orkun Kökcü. V druhom dejstve si portugalský tím strážil náskok, srbský majster dokázal v závere už len skorigovať výsledok gólom Felicioda Milsona.



1. kolo ligovej fázy Ligy majstrov:

Crvena zvezda Belehrad - Benfica Lisabon 1:2 (0:2)

Góly: 86. Milson - 9. Aktürkoglu, 29. Kökcü



Feyenoord Rotterdam - Bayer Leverkusen 0:4 (0:4)

Góly: 5. a 36. Wirtz, 30. Grimaldo, 45. Wellenreuther (vl.)

/D. Hancko (Feyenoord) odohral celý zápas/



Atalanta Bergamo - FC Arsenal 0:0



Atletico Madrid - RB Lipsko 2:1 (1:1)

Góly: 28. Griezmann, 90. Gimenez - 4. Šeško



Stade Brest - Sturm Graz 2:1 (1:1)

Góly: 23. Magnetti, 56. Sima - 45.+2 E. Fernandes (vl.), ČK: 88. Lavalee (Sturm) po 2. ŽK



AS Monaco - FC Barcelona 2:1 (1:1)

Góly: 6. Akliouche, 71. Ilenikhena - 28. Yamal, ČK: 10. E. Garcia (Barcelona)