Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 14. október 2024Meniny má Boris
< sekcia Šport

FIFA je po Diarrovom verdikte otvorená diskusii o pravidlách

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Diarra podpísal v roku 2013 kontrakt s Lokomotivom Moskva, no o rok neskôr z neho odišiel, pretože mu ruský klub údajne chcel bezdôvodne znížiť plat.

Zürich 14. októbra (TASR) - Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) pripustila diskusie o niektorých súčastiach prestupových pravidiel. Reagovala tak na verdikt Súdneho dvora Európskej únie (SDEÚ) po žalobe bývalého francúzskeho reprezentanta Lassanu Diarru, podľa ktorého sú časti pravidiel v rozpore s právom EÚ.

SDEÚ sa vo svojom rozhodnutí odvolal na zásadu voľného pohybu v rámci únie. Normy strešnej organizácie svetového futbalu podľa neho bránia voľnému pohybu hráčov a spravodlivej súťaži medzi klubmi, čo je v rozpore aj s pravidlami hospodárskej súťaže v EÚ. Súčasné predpisy FIFA o štatúte a prestupoch hráčov stanovujú, že hráč, ktorý ukončí zmluvu pred jej uplynutím "bez oprávneného dôvodu", je povinný zaplatiť klubu kompenzáciu. Ak prestúpi do iného klubu, sú za náhradu kompenzácie zodpovední spoločne hráč i klub.

Práve tento článok má byť predmetom diskusií. "FIFA sa teší na ďalší rozvoj svojej regulačnej štruktúry. Samozrejme, berúc do úvahy názory všetkých relevantných strán, ktorých sa to týka. Rozsudok v Diarrovom prípade vnímame ako príležitosť pokračovať v modernizácii pravidiel, čo bolo aj jedným z deklarovaných cieľov prezidenta FIFA Gianniho Infantina v roku 2016," uviedol predstaviteľ federácie z oblasti práva Emilio Garcia Silvero.

Diarra podpísal v roku 2013 kontrakt s Lokomotivom Moskva, no o rok neskôr z neho odišiel, pretože mu ruský klub údajne chcel bezdôvodne znížiť plat. Lokomotiv sa po rozviazaní zmluvy obrátil na komoru FIFA pre riešenie sporov so žiadosťou o náhradu škody a federácia hráčovi nariadila zaplatiť moskovskému klubu 10 miliónov eur. Diarra však podal protižalobu, v ktorej žiadal náhradu za nevyplatenú mzdu. Hráč sa sťažoval, že si po odchode z Ruska nemohol nájsť nový klub, pretože podľa predpisov FIFA by bol aj jeho nový zamestnávateľ spoločne zodpovedný za vyplatenie odškodnenia pre Lokomotiv. Podľa verdiktu SDEÚ môže FIFA svojimi pravidlami obmedziť voľnú súťaž iba vtedy, ak je to nevyhnutné pre ochranu trhu, čo nebol Diarrov prípad.

FIFA už skôr vyjadrila spokojnosť s tým, že zákonnosť kľúčových princípov prestupového systému bola potvrdená. "Nikto, ani klub, ani hráč, nemôže jednoducho odkráčať od platného kontraktu. Verdikt o Diarrovi sa zaoberá niektorými dôležitými otázkami týkajúcich sa dôsledkov porušenia zmluvy a regulačných mechanizmov, ktoré možno použiť na znegovanie porušenia zmluvy. Takéto regulačné mechanizmy však môžu byť uplatňované najmä na ochranu predpisov a integrity športových súťaží. Ak chcú hráči ukončiť zmluvu, bude to mať finančné dôsledky," dodal Garcia Silvero podľa DPA.