Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 10. október 2024Meniny má Slavomíra
< sekcia Šport

FIFA ocenila reformy pracovného práva v dejisku MS 2022 Katare

Na archívnej snímke logo Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) v Zürichu. Foto: TASR/AP

Katar pristúpil k reformám po tom, ako sa ocitol pod paľbou medzinárodnej kritiky pre zlé pracovné podmienky zahraničných pracovníkov.

Doha 1. septembra (TASR) – Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) verejne ocenila reformy pracovného práva v Katare, ktorý je organizátorom majstrovstiev sveta v roku 2022. Informovala o tom agentúra DPA.

“Veľmi nás teší, že v krajine podnikli konkrétne kroky, smerujúce k zlepšeniu práv zamestnancov. V nastolenom trende však treba pokračovať, priestor tam stále je," povedal prezident FIFA Gianni Infantino.

Katar pristúpil k reformám po tom, ako sa ocitol pod paľbou medzinárodnej kritiky pre zlé pracovné podmienky zahraničných pracovníkov. Emirát sa po novom stane prvou krajinou regiónu s pevne stanovenou minimálnou mzdou. Jej výška bude tisíc rijálov (približne 230 eur) a na jej vyplácanie budú dozerať úrady.

Podľa organizácie Amnesty International žijú v Katare približne dva milióny zahraničných pracovníkov, pochádzajúcich prevažne z chudobných krajín ako Bangladéš, Nepál, či India. Majstrovstvá sveta majú plánovaný začiatok 21. novembra 2022.