Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 7. október 2024Meniny má Eliška
< sekcia Šport

FIS a WMO budú spolupracovať, chcú riešiť dopady klimatickej zmeny

Ilustračná snímka. Foto: TASR

FIS uviedla, že problémy s počasím si v minulej sezóne vynútili zrušenie 26 zo 616 podujatí Svetového pohára v zimných športoch. Prezident FIS Johan Eliasch sa obáva o budúcnosť zimných športov.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Ženeva 3. októbra (TASR) - Medzinárodná lyžiarska a snoubordová federácia (FIS) a Svetová meteorologická organizácia (WMO) sa dohodli na spolupráci, ktorej cieľom bude zvyšovanie povedomia o vplyve klimatickej zmeny na zimné športy a hľadanie možných riešení. Partnerstvo uzavreli zatiaľ na päť rokov, aj so snahou pomôcť lyžiarskym federáciám a organizátorom pretekov lepšie porozumieť predpovediam počasia pri využívaní prírodného a umelého snehu.

Dohoda vstúpi do platnosti pred nasledujúcou sezónou 2024/25. Online stretnutie pre všetkých 137 lyžiarskych zväzov je naplánované na 7. novembra. "Zničené zimné dovolenky a zrušené športové podujatia sú doslova len špičkou ľadovca klimatickej zmeny. Ustupujúce ľadovce, znížená snehová a ľadová pokrývka a rozmrazovanie permafrostu majú veľký vplyv na horské ekosystémy, komunity a ekonomiky a budú mať v nasledujúcich storočiach čoraz vážnejšie dôsledky na miestnej, národnej a globálnej úrovni,“ uviedla vo vyhlásení generálna tajomníčka WMO Celeste Saulová.

FIS uviedla, že problémy s počasím si v minulej sezóne vynútili zrušenie 26 zo 616 podujatí Svetového pohára v zimných športoch. Prezident FIS Johan Eliasch sa obáva o budúcnosť zimných športov: "Klimatická zmena predstavujú pre lyžovanie existenčnú hrozbu. Bolo by od nás veľmi ľahostajné, keby sme nevyvinuli maximálne úsilie, založené na vedeckých poznatkoch a objektívnych analýzach. To je základ sľubného partnerstva s WMO." Informovala o tom agentúra AP.