Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 3. október 2024Meniny má Stela
< sekcia Šport

Foden sa dostáva do formy, proti Slovanu žiaril: Sme spokojní

Na snímke sprava Phil Foden (Manchester), Marko Tolič a Kenan Bajrič (obaja Slovan) v zápase 2. kola ligovej fázy Ligy majstrov vo futbale ŠK Slovan Bratislava - Manchester City v utorok 1. októbra 2024. Foto: TASR - Pavel Neubauer

V Bratislave sme boli prvýkrát a bolo to úžasné, atmosféra bola výborná. Ľudia sa zabávali a stále spievali chorály, dodal Foden, ktorý dal v minulej sezóne 27 gólov vo všetkých súťažiach.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 2. októbra (TASR) - Veľký podiel na hladkom víťazstve futbalistov Manchestru City nad Slovanom Bratislava (4:0) v 2. kole hlavnej fázy Ligy majstrov mal Phil Foden. Dvadsaťštyriročného ofenzívneho stredopoliara vyhlásili za najlepšieho hráča utorňajšieho zápasu, v ktorom strelil druhý gól dominujúcich hostí a pridal asistenciu na štvrtý presný zásah Jamesa McAteeho.

Foden po EURO 2024, v ktorom Anglicko postúpilo až do finále, ochorel a vynechal úvod sezóny Premier League. Jeho rýchly návrat do formy potrebujú "Citizens" ako soľ obzvlášť po tom, ako im vypadli pre zranenia ďalší kľúčoví hráči Kevin de Bruyne a Rodri. Foden sa úlohy lídra tímu zhostil na výbornú. Na Tehelnom poli sa cítil ako ryba vo vode, hýril pohybom a v 15. minúte umiestnenou strelou k žrdi prekonal Dominika Takáča. Napokon strávil na ihrisku 78 minút, počas ktorých predviedol niekoľko ďalších skvelých ofenzívnych manévrov. "Mal som viac šancí na skórovanie, ktoré zostali nevyužité. Aj ako mužstvo sme mohli zvíťaziť vyšším rozdielom, ale sme spokojní. Sme radi, že sme vyhrali 4:0," citovala AFP najlepšieho hráča uplynulej sezóny Premier League, v ktorej prispel k zisku štvrtého majstrovského titulu City za sebou.

Foden iba druhýkrát v tomto ročníku nastúpil v základnej zostave. "S výkonom som veľmi spokojný. Viem, že stále môžem popracovať na viacerých veciach, ale celkový dojem z tohto zápasu mám dobrý. Začiatok sezóny bol pre mňa problémový, o to viac si vážim, že som pomohol mužstvu gólom. Stále však cítim určité limity," povedal Foden pre TNT Sports. Reprezentant Albionu priznal, že ho uchvátila atmosféra na vypredanom Tehelnom poli. Domáci fanúšikovia aj za nepriaznivého stavu stále povzbudzovali svoj tím a jeho hráčov na konci odmenili potleskom v stoji. "V Bratislave sme boli prvýkrát a bolo to úžasné, atmosféra bola výborná. Ľudia sa zabávali a stále spievali chorály," dodal Foden, ktorý dal v minulej sezóne 27 gólov vo všetkých súťažiach.

Po bezgólovej remíze s Interom Miláno si "Citizens" pripísali prvé víťazstvo v LM, ktorú vlani vyhrali a aj tento rok majú najvyššie ambície. Najbližšie sa 23. októbra predstavia doma proti Sparte Praha, ktorá má na konte rovnako štyri body. "Som veľmi šťastný. Rovnako som spokojný, aký sme mali prechod do útoku. Hrali sme veľmi dobre v prvom polčase, hlavne v prvých 15-20 minútach. Mali sme veľa šancí a mohli sme pridať aj ďalšie góly. Máme veľa hráčov, aj mladí odohrali kvalitný duel," mädlil si ruky Pep Guardiola.

Španielsky kouč sa po sobotňajšej remíze 1:1 na pôde Newcastlu United vyjadril kriticky na adresu Ilkaya Gündogana. Nemecký stredopoliar si jeho slová vzal k srdcu a na Tehelnom poli patril k najlepším hráčom. "Proti Newcastlu to bol jeden z jeho najhorších výkonov, aké pod mojím vedením podal. Proti Slovanu však odohral fantastický zápas. Dal dôležitý prvý gól, rozdal veľa prienikových prihrávok. Jeho prínos pre mužstvo bol obrovský."

Guardiolu potešil aj výkon McAteeho, ktorého poslal na ihrisko po hodine hry. Dvadsaťjedenročný mladík sa mu odvďačil gólom na 4:0, ktorým si otvoril strelecký účet v A-tíme. "Je to skvelý chalan, spoluhráči ho milujú. Dal fantastický gól a mal ďalšiu šancu, naozaj dobre sa pohyboval vo svojich priestoroch. Skvele zapadol do kabíny a tento gól bude pre neho zaiste veľká vzpruha," povedal Guardiolovi o hráčovi z akadémie klubu.