Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Šport

Fond na podporu športu rozdelí 30 klubom takmer 3,4 milióna eur

Ladislav Križan, archívna snímka. Foto: TASR Dano Veselský

Správna rada Fondu sa zároveň zaoberá v rámci svojich finančných limitov možnosťami vypísania ďalších výziev týkajúcich sa možného zmiernenia dopadov pandémie COVID-19.

Bratislava 25. marca (TASR) - Fond na podporu športu rozdelí tridsiatim profesionálnym športovým klubom na Slovensku finančné príspevky vo výške 3,387.318,17 eur na zmiernenie negatívnych dôsledkov pandémie ochorenia COVID-19.

"Vďaka veľmi úzkej medziinštitucionálnej spolupráci medzi Fondom na podporu športu, Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR, Ministerstvom hospodárstva SR a Slovenskou inovačnou a energetickou agentúrou (SIEA) budú na účty 30 profesionálnym športovým klubom poskytnuté finančné príspevky vo výške 3,387.318,17 eur určené na zmiernenie dopadov pandémie ochorenia COVID-19. Uzniesla sa na tom správna rada Fondu na podporu športu na svojom 19. zasadnutí dňa 12. marca 2021," uvádza sa v tlačovej správe Fondu.

Finančné príspevky budú poskytnuté pre subsektor profesionálneho športu, ktorého súťaže aj bez divákov dlhodobo prebiehajú. V novembri 2020 preto poskytlo MŠVVaŠ SR dotáciu profesionálnym športovým klubom basketbalu, volejbalu, hádzanej, futbalu a ľadového hokeja v celkovej sume dva milióny eur. Udialo sa tak prostredníctvom ich národných športových zväzov (pre SFZ cca 760.000 eur, SZĽH 580.000 eur, SBA, SVF a SZH - 220.000 eur) pri ich spoluúčasti. Tieto zväzy zároveň vyčlenili z vlastných zdrojov na daný účel sumu jeden milión eur (SFZ min. 380.000 eur, SZĽH 290.000 eur, SBA, SVF a SZH - po 110.000 eur). "Podpora športovým klubom z finančných prostriedkov MH SR v objeme 10 miliónov eur je vzhľadom na termín použitia finančných prostriedkov štátneho rozpočtu realizovaná prostredníctvom Fondu na základe zmluvy medzi MŠVVaŠ SR a Fondom z decembra 2020. Na schémy pomoci profesionálnym športovým klubom je rámcovo pripravená z 10 miliónov suma šesť miliónov eur. Prvú, pre tento proces nevyhnutnú schému pomoci (tzv. "de minimis") schválil Protimonopolný úrad SR ešte na záver roka 2020. Druhú, na ňu nadväzujúcu a pre proces takisto nevyhnutnú schému štátnej pomoci (tzv. "dočasný rámec") schválila Európska komisia v polovici januára 2021. Výzvu na predkladanie žiadostí o mimoriadnu finančnú pomoc pre profesionálne športové kluby následne vypísal Fond dňa 26. januára 2021. Proces spracovania a posúdenia žiadostí zabezpečoval na základe zmluvy o spolupráci s Fondom ako skúsený aktér SIEA. Správna rada Fondu sa oboznámila a prerokovala za prítomnosti zástupcu SIEA, ako vykonávateľa výzvy, podklady predložené SIEA celkovo 33 žiadateľmi, stotožnila sa so záverečným výrokom SIEA ako vykonávateľa výzvy a dňa 12. marca 2021 prijala uznesenie, ktorým rozhodla o pridelení príspevkov v celkovej výške 3,387.318,17 eur," opísali proces prideľovania financií predstavitelia Fondu.

Finančné príspevky sa vzťahujú na oprávnené obdobie marec až december 2020, pričom oprávnenými žiadateľmi sú profesionálne športové kluby – účastníci najvyšších súťaží mužov a žien vo volejbale, basketbale a hádzanej, ako aj dvoch najvyšších súťaží mužov vo futbale a ľadovom hokeji. Maximálna výška pomoci pre jeden klub je limitovaná v nadväznosti na jednotlivé súťaže. "Týmto by sme radi poďakovali za spoluprácu všetkým subjektom zainteresovaným do prípravy tejto mimoriadnej finančnej pomoci pre šport, keďže od doručenia listu MŠVVaŠ SR so žiadosťou o spoluprácu zo dňa 10.11. 2020 až po vyplatenie príspevkov Fondom ubehne menej ako 140 dní," píše sa v tlačovej správe.

Správna rada Fondu sa zároveň zaoberá v rámci svojich finančných limitov možnosťami vypísania ďalších výziev týkajúcich sa možného zmiernenia dopadov pandémie COVID-19. Po výzve pre amatérsky šport, v rámci ktorej je možné podávať žiadosti od 30. marca do 15. apríla 2021 cez portál fnps.egrant.sk, pripravuje Fond aj výzvy pre vlastníkov a prevádzkovateľov športovej infraštruktúry či ďalších dotknutých aktérov zo športového sektora.

V rámci výzvy pre profesionálne tímy dostal najväčší príspevok futbalový klub MŠK Žilina, ktorému Fond schválil sumu pol milióna eur, ŠKF Sereď dostala 260.957,10 eur, AS Trenčín, FC Spartak Trnava a FK Senica po 200.000.