Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Šport

Francúzi zmarili tri útoky počas olympiády v Paríži a ďalších mestách

Na snímke Eiffelova veža v Paríži 6. septembra 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Cieľom plánov bol útok na izraelské inštitúcie a ich predstaviteľov v Paríži počas OH.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Paríž 11. septembra (TASR) - Francúzske úrady zmarili tri plánované útoky počas tohtoročných olympijských a paralympijských hier v Paríži a ďalších mestách. V stredu o tom informoval národný protiteroristický prokurátor Olivier Christen.

Cieľom plánov bol útok na "izraelské inštitúcie a ich predstaviteľov v Paríži" počas OH (od 26. júla do 11. augusta). Prokurátor pre televíznu stanicu France Info povedal, že "samotný izraelský tím nebol konkrétnym terčom". Ďalšie podrobnosti neuviedol. Celkovo bolo zatknutých päť osôb, ktoré sú podozrivé z účasti na troch zmarených útokoch. Podozriví čelia rôznym obvineniam súvisiacim s terorizmom, pričom zostávajú vo vyšetrovacej väzbe, uviedol Christen. Plánovaný útok mal byť zameraný na "podniky v okolí Štadióna Geoffroya Guicharda".

Francúzsko bolo v najvyššej bezpečnostnej pohotovosti už niekoľko mesiacov pred olympijskými a paralympijskými hrami, ktoré sa skončili minulý týždeň. Počas príprav minister vnútra Gerald Darmanin opakovane varoval, že medzi bezpečnostné hrozby patria tie zo strany islamských extrémistických skupín, environmentálnych aktivistov, krajne pravicových skupín a kybernetické útoky z Ruska. TASR prevzala správu z agentúry AP.