Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Šport

Arsenal zvládol derby aj bez kapitána Ödegaarda a Ricea

Na snímke hráč Arsenalu Gabriel soslavuje svoj gól v zápase 4. kola anglickej Premier League vo futbale Tottenham - Arsenal v Londýne 15. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Ofenzívny stredopoliar Ödegaard chýbal Arsenalu pre zranenie členka, ktoré utrpel v drese nórskej reprezentácie počas Ligy národov.

Londýn 16. septembra (TASR) - Futbalový Arsenal zvládol nedeľné severolondýnske derby napriek absencii kapitána Martina Ödegaarda a defenzívneho stredopoliara Declana Ricea. "Gunners" zvíťazili na pôde Tottenhamu Hotspur 1:0 vďaka gólu Gabriela v 64. minúte. Po augustovej remíze s Brightonom si tak udržali v tabuľke Premier League dvojbodové manko na vedúci Manchester City, Tottenham je po štyroch kolách na trinástom mieste, o skóre pred West Hamom.

Ofenzívny stredopoliar Ödegaard chýbal Arsenalu pre zranenie členka, ktoré utrpel v drese nórskej reprezentácie počas Ligy národov. Rice mal kartový trest, keďže ho vylúčili v dueli s Brightonom. Hostia mali šance aj z hry, no nevedeli prejsť cez obranu "Spurs", domácich výrazne podržal aj brankár Guglielmo Vicario. Brazílsky stopér Gabriel rozhodol o víťazstve hlavičkou po rohovom kope, strelil svoj prvý gól od februára a jeho tím tak neprehral jedenásty zápas v rade.

"Sme, samozrejme, veľmi šťastní. Vieme, čo pre našich fanúšikov a ľudí znamená vyhrať severolondýnske derby," citovala trénera hostí Mikela Artetu agentúra AFP. Jeho tím bol v uplynulých dvoch sezónach vicemajster a nad jeho sily bol v celkovom poradí v oboch prípadoch len Manchester City. Tím, ktorý naposledy získal ligový titul v roku 2004, išiel aj do tejto sezóny s tými najvyššími ambíciami. "V zápase boli chvíle, keď sme museli trpieť. Museli sme sa trocha prispôsobiť vzhľadom na to, že sme stratili niektorých hráčov. Pripravoval som sa na Tottenham päť dní, v jednej chvíli som prišiel o hráča a potom zas o ďalšieho. Veľa som toho nenaspal, no nevyhováral som sa, nesťažoval. Hráči majú 'hrošiu" kožu, milujú tento šport. Niekedy musíte hrať škaredo, aby ste vyhrali, no oni majú radi aj to. Milujem to, lebo hráči sú každým dňom hladnejší," zhodnotil 42-ročný kouč "Gunners", ktorému chýbalo dovedna šesť hráčov.

Arsenal dosiahol na pôde Tottenhamu tri víťazstvá za sebou a v predošlých ôsmich stretnutiach prehral len raz, v máji 2022 v pomere 0:3. Teraz sa bude sústrediť na svoj prvý zápas v Lige majstrov, v novom formáte sa na úvod predstaví v Bergame. Zápas na pôde úradujúceho šampióna Európskej ligy je na programe vo štvrtok o 21.00 h, o tri dni neskôr čaká "kanonierov" priamy boj o čelo tabuľky proti Manchestru City. "Tri roky za sebou sme tu vyhrali. To je veľká vec v rámci histórie nášho klubu. Prichádza náročný týždeň, vyhrali sme mnoho veľkých zápasov, no teraz potrebujeme veľa energie a viery."

Jeho tím má od začiatku minulej sezóny na konte najviac gólov zo štandardných situácií spomedzi všetkých klubov v Premier League. Veľký podiel na tom má Artetov asistent Nicolas Jover: "Spolu so zvyškom trénerského tímu presadili vieru, že je veľa spôsobov, ako vyhrať zápas a toto je jeden z nich. Patrí im veľké uznanie."

Pod tlakom je naopak tréner "kohútov" Ange Postecoglou, keďže jeho tím pokračuje v nevýraznom vstupe do sezóny. Za uplynulé dva roky navyše inkasoval zo štandardiek druhý najvyšší počet gólov spomedzi klubov Premier League, horší je v tomto ohľade len Nottingham Forest. Postecoglou však označil ako dôvody prehry zlú koncovku a chýbajúci pokoj v útočnej fáze. Na ihrisku nebolo veľmi vidieť Sona Heung-mina a Dominic Solanke sa trápil v premiére na domácej pôde. "Vypracovali sme si šance, ale mohli sme ich mať viac. Z dobrého herného prejavu sme nič nevyťažili, podobne ako v predošlých zápasoch, v ktorých sme nezachovali vpredu pokoj," zhodnotil 59-ročný austrálsky kouč. K takejto situácii prišlo už v 14. minúte, keď sa dostal Solanke k lopte na hranici šestnástky po nedôraznej rozohrávke Arsenalu, ale nakoniec nevystrelil. Tréner komentoval aj bilanciu štandarných siutácii: "Väčšinu sme zvládli dobre. Pri jednej sme vypli a doplatili na to. Nebol to len Cristian Romero, ale aj niekoľko ďalších hráčov. Z nejakého dôvodu si ľudia myslia, že ma nezaujímajú štandardky. My na nich pracujeme stále."