Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 30. august 2024Meniny má Ružena
< sekcia Šport

Futbal-Copa:Brazília po spornom góle z turnaja vypadla

Futbalisti juhoamerickej Brazílie. Foto: TASR AP

Futbalisti Brazílie nepostúpili na 45. ročníku Copa America zo skupiny. Spolufavorit kontinentálneho šampionátu nečakane prehral vo svojom záverečnom vystúpení v základnej B-skupine s Peru 0:1.


Foxborough 13. júna (TASR) - Futbalisti Brazílie nepostúpili na 45. ročníku Copa America zo skupiny. Spolufavorit kontinentálneho šampionátu nečakane prehral vo svojom záverečnom vystúpení v základnej B-skupine s Peru po kontroverznom góle Raula Ruidiaza 0:1 a vo vyraďovačke bude chýbať. Do štvrťfinále turnaja v USA sa prebojovali Peru a Ekvádor.

Brazílii stačila na postup aj remíza, ale štvrťhodinu pred koncom o jej prehre rozhodol Ruidiaz. Ten po centri Andyho Pola z pravej strany zasiahol loptu pred bránkou rukou, no rozhodca napriek masívnym protestom "kanárikov" gól po viac ako trojminútových diskusiách uznal. "Existujú aj neočakávané veci, ktoré nezáležia od hráčov, či trénera. Hráči ani ja to nemôžeme zmeniť, hoci to všetci videli," hneval sa kouč Brazílie Carlos Dunga.

Hráči päťnásobného svetového šampióna nevedeli ešte dlho po záverečnom hvizde rozdýchať kontroverzný moment. "Hlavný rozhodca nám povedal, že sa poradil spolu s ďalšími tromi arbitrami. Žiadne hranie rukou vraj nevideli," povedal brazílsky obranca Miranda. Ruidiaz, ktorý prišiel na ihrisko iba pár minút pred streleným gólom, naznačil, že lopta mala zasiahnuť jeho stehno, no televízne zábery to nepotvrdili. Tréner Peru Ricardo Gareca na pozápasovej tlačovej konferencii uviedol, že ešte nevidel videozáznam z gólovej akcie, no poznamenal, že rozhodcovia niekedy robia chyby. "Ak tam bol nejaký incident, tak je vždy riziko, že sa nemusí posúdiť správne. Aj to je súčasť futbalu," vyhlásil rodený Argentínčan.

Ekvádor si miestenku vo štvrťfinále zabezpečil jasným triumfom 4:0 nad Haiti. Už po dvadsiatich minútach viedol po góloch Ennera Valenciu a Jaimeho Ayoviho 2:0 a po zmene strán svoj náskok ešte zdvojnásobil. Medzi osemičku najlepších na Copa America sa dostal prvýkrát od roku 1997. Vo štvrťfinále Ekvádor narazí na domáce USA, Peru sa stretne s Kolumbiou. "Toto je splnený sen pre mňa i celý môj tím. Nezáleží, kto bude naším súperom, potrebujeme sa sústrediť na náš výkon," vyznal sa ekvádorský ťahúň Antonio Valencia, hráč Manchestru United.


Copa America - B-skupina:

Ekvádor – Haiti 4:0 (2:0)

Góly: 11. E. Valencia, 21. J. Ayovi, 59. Montero, 79. A. Valencia

Brazília – Peru 0:1 (0:0)

Gól: 75. Ruidiaz



Konečná tabuľka:

1. Peru 3 2 1 0 4:2 7

2. Ekvádor 3 1 2 0 6:2 5

-------------------------------

3. Brazília 3 1 1 1 7:2 4

4. Haiti 3 0 0 3 1:12 0