Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Šport

Dánov okresala hrozba karantény,5 talianskych klubov neuvoľnilo hráčov

Dánsky brankár Kasper Schmeichel (druhý zľava) oslavuje so spoluhráčmi. Foto: TASR/AP

V pôvodnom dánskom výbere figurovali siedmi hráči z Premier League, ktorým by po návrate z rodnej krajiny hrozila karanténa.

Londýn/Rím 9. novembra (TASR) - V rámci obmedzení v boji proti pandémii koronavírusu sa viacero futbalových reprezentácií nepredstaví v novembrovom asociačnom termíne v plnej sile. Najpálčivejšia situácia je v Taliansku a kluby, v ktorých sa vyskytol koronavírus, nesmú po rozhodnutí úradov pustiť hráčov do rodných krajín. Podľa agentúry AP sa to týka piatich účastníkov Serie A - Fiorentiny, Sassuola, FC Janov, AS Rím a Lazia Rím.

V nedeľu večer priniesol portál football-italia.net informáciu, podľa ktorej aj Inter Miláno neuvoľní svojich hráčov pre potreby národných tímov. Týkať sa to malo aj stopéra slovenskej reprezentácie Milana Škriniara. Portál najprv napísal, že hráčovi zabránili vycestovať miestne zdravotné úrady, neskôr však RTVS na facebooku informovala, že taliansky klub napokon uvoľnil všetkých reprezentantov. Škriniar by tak mal pomôcť Slovensku vo finále baráže EURO 2020 proti Severnému Írsku (12. novembra o 20.45 SEČ v Belfaste) i v záverečných súbojoch 2. skupiny B-divízie Ligy národov proti Škótsku (15. novembra o 15.00 h v Trnave) a Česku (18. novembra o 20.45 h v Plzni).

Výkonný riaditeľ Interu Giuseppe Marotta uviedol, že jeho klub zatiaľ nedostal žiadny zákaz. Dožaduje sa rovnosti, aby niektorí účastníci Serie A nezískali výhodu tým, že ich hráči nemusia cestovať na asociačný termín. "Táto situácia vytvára nerovnosť, takže by mal zasiahnuť minister športu Vincenzo Spadafora. Poškodzuje to regulárnosť, je absurdné, aby v regiónoch platili rôzne pravidlá, od Ríma cez Miláno po Florenciu. Sú protokoly, ale vzniká aj šedá zóna pre absenciu centrálneho riadenia. Jednotlivé miestne zdravotné úrady rozhodujú o osude klubu," vyhlásil Marotta pre taliansku tlačovú agentúru ANSA.

Reprezentanti z ďalších klubov z Apeninského polostrova už toľko šťastia ako hráči Interu mať nebudú. V AS Rím "uviazli" talianski reprezentanti Gianluca Mancini, Leonardo Spinazzola, Bryan Cristante a Lorenzo Pellegrini, Albánec Marash Kunbulla, Roger Ibanez z Brazílie a Armén Henrich Mchitarjan, ktorý sa v nedeľňajšom súboji Serie A blysol hetrikom do siete Janova. Fiorentina neumožní vycestovať za plnením reprezentačných povinností kvintetu Cristiano Biraghi, Gaetano Castrovilli (obaja Taliansko), Nikola Milenkovič a Dušan Vlahovič (obaja Srbsko) a Maročanovi Sofyanovi Amrabatovi.

Najhoršia situácia je však momentálne v dánskom tíme, ktorý pre hroziacu karanténu nemôže počítať až so sedmičkou hráčov pôsobiacich v anglických kluboch. Tréner Dánov Kasper Hjulmand musel povolať deviatich náhradníkov po tom, ako Veľká Británia zaviedla prísnejšie opatrenia v súvislosti s pandémiou koronavírusu. Dáni si v stredu v prípravnom zápase zmerajú sily so Švédmi, v Lige národov nastúpia proti Islandu a Belgicku.

V pôvodnom dánskom výbere figurovali siedmi hráči z Premier League, ktorým by po návrate z rodnej krajiny hrozila karanténa. Ide o brankárov Kaspera Schmeichela a Jonasa Lössla a hráčov v poli Andreasa Christensena, Jannika Vestergaarda, Henrika Dalsgaarda, Mathiasa Jensena a Pierrea-Emilea Hojbjerga. Spojené kráľovstvo zaviedlo obmedzenia pre cestujúcich z Dánska, kde objavili v norkách mutáciu koronavírusu prenosnú na človeka. Dánska futbalová únia (DBU) nezískala záruky, že reprezentanti by po návrate do Veľkej Británie dostali výnimku z nových pravidiel.

"Je to zjavne spolitizovaná vec. Rozhodnutie absolvovať po návrate do Británie karanténu považujem za nešťastné. Všetci pevne dúfame, že ho prehodnotia. Sme predsa chránení v bubline a pravidelne absolvujeme testy na COVID-19. Som presvedčený, že zvíťazí zdravý rozum a budeme môcť prísť reprezentovať svoju krajinu aspoň na jeden alebo dva zápasy," citoval Sky Sports slová dánskeho brankára Kaspera Schmeichela, ktorý pôsobí v tíme lídra najvyššej anglickej súťaže Leicesteri City.

Problémy má aj tréner talianskej reprezentácie Roberto Mancini, ktorý po pozitívnom teste na COVID-19 na diaľku sleduje komplikovanú tvorbu kádra na prípravný duel s Estónskom (11. novembra o 20.45 vo Florencii) a súboje Ligy národov proti Poľsku (15. novembra o 20.45 h v Reggio Emilia) a Bosne a Hercegovine (18. novembra o 20.45 h v Zenici). Hráčov na kempe v Coverciane neďaleko Florencie vítal v pondelok jeho asistent Alberico Evani, ktorý povedie "squadru azzurru" proti Estónsku, v ďalších zápasoch by sa v prípade negatívneho testu mohol vrátiť na lavičku Mancini.

V pondelok sa na zraze talianskeho tímu hlásilo iba 18 zo 41 nominovaných hráčov. Ďalších jedenásť by sa malo pripojiť v utorok, situácia sa však mení z hodiny na hodinu. Isté je, že po nariadení zdravotníckych orgánov z regiónov Lazia a Toskánska nemôže talianska reprezentácia počítať s osmičkou hráčov z AS Rím, Lazia Rím a Fiorentiny.

Nominácie všetkých svojich hráčov do reprezentačných tímov v pondelok zamietol aj rakúsky klub Red Bull Salzburg. Ten totiž cez víkend pripravil pre futbalistov, ktorí mali vycestovať na medzinárodné zápasy, špeciálne testovanie a šesť z nich malo pozitívne výsledky.