Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 16. október 2024Meniny má Vladimíra
< sekcia Šport

Poľsko remizovalo napriek manku, Probierz chválil húževnatosť tímu

Poľský futbalista Robert Lewandowski reaguje počas zápasu 4. kola A-divízie Ligy národov Poľsko - Chorvátsko vo Varšave 15. októbra 2024. Foto: TASR/AP

Zápas plný zvratov či napínavý triler. Tak svetové médiá ráno opisovali utorkový duel 1. skupiny A-divízie.

Varšava 16. októbra (TASR) - Tréner poľskej futbalovej reprezentácie Michal Probierz vyzdvihol po utorkovom zápase Ligy národov húževnatosť národného tímu. Jeho mužstvo vo Varšave remizovalo s Chorvátmi 3:3, no po troch rýchlych zásahoch muselo doháňať nepríjemné dvojgólové manko.

Zápas plný zvratov či napínavý triler. Tak svetové médiá ráno opisovali utorkový duel 1. skupiny A-divízie. Domáci v úvode otvorili skóre zásluhou kapitána Piotra Zielinského, ale potom prišli tri góly Chorvátov v priebehu siedmich minút, keď sa postupne presadili Borna Sosa, Petar Sučič a Martin Baturina. Poliaci sa však nenechali zastrašiť a ešte pred zmenou strán znížil Nicola Zalewski. V druhom polčase poslal Probierz na trávnik troch čerstvých hráčov vrátane kanoniera Roberta Lewandowského, ktorý v 68. minúte prihral na vyrovnávajúci gól Sebastiana Szymanského. V drese Chorvátska videl o necelých desať minút červenú kartu brankár Dominik Livakovič, ale štvrťhodinu početnej výhody už domáci nestačili zužitkovať.

"Tých sedem minút nami otriaslo, takže o to väčšia poklona tímu, že sme sa dostali späť do hry. Stále sa učíme futbal na vysokej úrovni a dnes sme ukázali, že vieme hrať jeden na jedného. Je tam veľa pozitív. Mladí ukazujú, že chcú hrať a vedia hrať," chválil svojich zverencov Probierz. Päťdesiatdvaročný kouč si je vedomý, že zisk bodu nebol samozrejmosťou, ale tri body by ho potešili viac: "Príliš ľahko sme inkasovali góly, v našej obrannej hre sa vyskytli chyby. Sme ale šťastní, pretože sme na to dokázali v útoku zareagovať. Každý chce vyhrať, na tom mi záleží najviac. Bohužiaľ, to dnes chýbalo."

O šialenosti stretnutia hovorili hráči na oboch stranách. "Bol to absolútne bláznivý zápas. Začali sme dobre, ale potom sme v priebehu niekoľkých minút inkasovali tri góly. Zdalo sa to byť beznádejné, ale dokázali sme sa vrátiť. Som rád, že sme odišli s bodom, ale mrzí ma, že sme neskórovali štvrtýkrát," povedal poľský brankár Marcin Bulka. "Bol to šialený zápas plný zvratov. Na jednej strane mám pocit, že sme prišli o dva body, no na druhej sme prežili približne 20 minút s desiatimi hráčmi proti ťažkému súperovi, takže by sme mali byť spokojní," dodal chorvátsky strelec Sosa.

Deľba bodov mala horkosladkú príchuť aj pre chorvátskeho trénera Zlatka Daliča. "Viedli sme 3:1 a hrali sme veľmi dobre, ale potom sme inkasovali gól a vrátili Poľsko do hry. Aj tak to bola fantastická odpoveď po tom, ako sme prehrávali 0:1," citovala kormidelníka agentúra Reuters. Jeho zverenci figurujú v tabuľke na druhej priečke so siedmimi bodmi a na vedúce Portugalsko ich strácajú tri. Poliaci majú sedem bodov a sú tretí, Škóti sú s jedným bodom na poslednom štvrtom mieste.

Práve Škóti uchmatli Portugalcom prvé body, keď sa v Glasgowe zrodila bezgólová remíza. Mužstvo Roberta Martineza pritom malo výraznú územnú (70:30) i streleckú (14:4) prevahu. "Ich brankár bol neuveriteľný. Nedokázali sme dať gól, ale výkon bol pozitívny, nie je veľa tímov bez prehry. Výsledky sú následkom výkonov a dnes večer sme si zaslúžili vyhrať," uviedol Španiel podľa uefa.com. "Vedeli sme, že Portugalsko môže na lopte dominovať, ale prístup hráčov, hlavne defenzívne kvality od zadnej štvorky a brankára nám po toľkom úsilí v štyroch zápasoch priniesli peknú odmenu. Vieme, že sme dobrý tím a že na tejto úrovni dokážeme byť konkurencieschopní, ale stále sa chceme zlepšovať," zhodnotil Martinezov náprotivok Steve Clarke.