Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 26. jún 2024Meniny má Adriána
< sekcia Šport

LIGA NÁRODOV: Taliani v repríze semifinále ME 2020 proti Španielom

Talianski futbalisti sa tešia z výhry 3:2 po jedenástkovom rozstrele vo finálovom zápase Anglicko - Taliansko na EURO 2020 vo futbale v londýnskom Wembley 11. júla 2021. Foto: TASR/AP

Aj tréner Španielska Luis Enrique bude stavať hlavne na hráčoch, ktorí sa zaslúžili o postup do semifinále na ME.

Miláno 5. októbra (TASR) - Futbalová Liga národov 2020/2021 vyvrcholí od stredy do nedele finálovým turnajom v Taliansku. V stredajšom prvom semifinále Final Four privíta domáca reprezentácia na milánskom San Sire Španielsko (20.45 SELČ), čo bude repríza semifinálového súboja na EURO 2020. V druhom semifinále LN narazí líder rebríčka FIFA Belgicko na úradujúcich majstrov sveta Francúzov (vo štvrtok o 20.45 h v Turíne).

Domáca "squadra azzurra" by rada nadviazala na vzájomný júlový zápas na ME, keď na londýnskom Wembley zdolala Španielov 4:2 na strely zo značky pokutového kopu po tom, ako sa duel skončil v riadnom hracom čase i po predĺžení nerozhodne 1:1. Taliani sa prebojovali do finále a v ňom po ďalšej jedenástkovej dráme s Anglickom dobyli titul európskych šampiónov. "Očakávam rovnaké Španielsko, akému sme čelili na EURO," povedal pre uefa.com brankár Talianska Gianluigi Donnarumma. "My sa budeme snažiť ešte zlepšiť tie veci, ktoré nám v tom zápase až tak nevychádzali. Nebude to ľahké. Na ME to bol náročný súboj, museli sme siahnuť na dno síl, aby sme cez súpera prešli. Aj teraz budeme musieť podať 110-percentný výkon, aby sme Španielov zdolali." Donnarumma sa vráti na San Siro prvýkrát po letnom odchode z AC do Paríža St. Germain. Najlepší hráč EURO 2020 verí, že na neho nebudú milánski fanúšikovia pískať: "Bolo by smutné, ak by sa to stalo. Vždy som vydal maximum pre AC Miláno a verím, že to fanúšikovia zohľadnia."

Taliani ťahajú rekordnú šnúru 37 zápasov bez prehry, vedú aj svoju skupinu kvalifikácie MS 2022, v ktorej naposledy rozdrvili Litvu 5:0. Z víťazného kádra z ME trénerovi Robertovi Mancinimu dlhodobo chýbajú pre zranenia Leonardo Spinazzola, Alessandro Florenzi, Gaetano Castrovilli a Andrea Belotti, ďalšie zmeny zo zdravotných dôvodov musel urobiť tesne pred stredajšom zápasom. Citeľná môže byť najmä strata kanoniera Cira Immobileho, ktorého nahradil v kádri Moise Kean z Juventusu Turín. Okrem toho zraneného Rafaela Toloia zastúpil obranca milánskeho AC Davide Calabria a stredopoliara Mattea Pessinu nahradil zadák Interu Miláno Federico Dimarco. Ten je v nominácii národného A-mužstva premiérovo. Mancini upozorňuje na kvality súpera, ktorý mal vo vzájomnom semifinálovom dueli na ME 65-percentné držanie lopty. "Španieli boli tím, ktorý nás na EURO najviac potrápil. Majú výborné mužstvo plné skvelých hráčov. Bude to dobrý zápas," prognózoval taliansky kormidelník.

Aj tréner Španielska Luis Enrique bude stavať hlavne na hráčoch, ktorí sa zaslúžili o postup do semifinále na ME. Šancu však dá aj niektorým menej otestovaným mladíkom. V jeho výbere je 17-ročný stredopoliar Gavi Paez, ktorý debutoval v prvom tíme FC Barcelona iba pred mesiacom, v nominácii je aj 18-ročný krídelník Villarealu Yeremi Pino. Zo základnej zostavy z ME bude Enriquemu chýbať najmä stredopoliar Pedri, ktorý sa po náročnej minulej sezóne zranil už druhýkrát v priebehu mesiaca. Ďalšie zmeny spravil tréner tesne pred stredajším súbojom, keď dodatočne povolal dvojicu Sergi Roberto a Bryan Gil, ktorí nahradili zranených Braisa Mendeza a Marcosa LLorenteho.

"Budeme čeliť vynikajúcemu talianskemu tímu, ktorý zaslúžene zdolal vo finále EURO Anglicko a drží si dlhú sériu bez prehry. No ako hovoria naši psychológovia, prehra raz čaká každé mužstvo. To znamená, že Taliani sú k nej blízko. Ten čas sa približuje," vyhlásil Enrique. Španielskeho kouča stále mrzí nešťastná prehra v semifinále ME po jedenástkovom rozstrele: "Mohli sme Talianov zdolať, no napriek veľkej snahe sa nám to nepodarilo. Oba tímy vyznávajú rovnakú filozofiu. Verím, že nás čaká ďalší vzrušujúci zápas." "La Furia Roja" je rovnako ako Taliansko líder svojej kvalifikačnej skupiny MS 2022. Septembrový blok síce začala prehrou 1:2 v Španielsku, následne však zdolala Gruzínsko 4:0 a vyhrala v Kosove 2:0.

Na duel bolo k nedeli predaných 31.000 vstupeniek. Na základe súčasných covidových opatrení bude môcť byť kapacita San Sira i Allianz štadióna v Turíne zaplnená len z 50 percent. Stredajší duel povedie ako hlavný rozhodca Rus Sergej Karasjov, ktorému budú na čiarach pomáhať krajania Igor Demeško a Maxim Gavrilin.

Liga národov, Final Four



semifinále

streda 6. októbra, 20.45 SELČ v Miláne

Taliansko - Španielsko
/rozhoduje: Sergej Karasjov (Rus.)/