Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 15. október 2024Meniny má Terézia
< sekcia Šport

Nigérijčania sa po bojkote duelu v Líbyi vrátili domov, dajú sťažnosť

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

Líbyjská futbalová federácia vyjadrila poľutovanie nad odklonom letu.

Abuja 15. októbra (TASR) - Nigérijskí futbaloví reprezentanti sa v pondelok večer vrátili do rodnej krajiny po tom, čo bojkotovali utorkový kvalifikačný zápas Afrického pohára národov na pôde Líbye. Ich nedeľný let do dejiska duelu v meste Benghází totiž presmerovali na medzinárodné letisko Al Abraq vzdialené takmer 250 km, kde uviazli na takmer 19 hodín.

Úrady v Líbyi síce popreli, že išlo o sabotáž, no Konfederácia afrického futbalu, ktorá súťaž organizuje, uviedla, že vyšetrí "znepokojujúce a neprijateľné skúsenosti" hráčov Nigérie. Tí mali odohrať duel D-skupiny v utorok, prvý vzájomný súboj minulý piatok vyhrali 1:0. No ani ten sa nezaobišiel bez problémov, keďže s podobným obvinením zo sabotáže prišli reprezentanti líbyjského tímu, ktorých zdržali na nigérijskom letisku.

"Líbyjská vláda bezdôvodne zrušila naše schválené pristátie v Benghází. Zamkli brány letiska a nechali nás bez telefónneho spojenia, jedla a pitia. Boli to hry mysle. Spolu s tímom sme sa rozhodli, že tento zápas hrať nebudeme," uviedol kapitán Nigérie William Troost-Ekong.

Líbyjská futbalová federácia vyjadrila poľutovanie nad odklonom letu: "Je nevyhnutné poznamenať, že k takýmto incidentom môže dôjsť v dôsledku bežných protokolov riadenia letovej prevádzky, bezpečnostných kontrol alebo logistických problémov, ktoré ovplyvňujú medzinárodnú leteckú dopravu," uviedla na sociálnej sieti X.

Hovorca nigérijskej futbalovej federácie Ademola Olajire povedal, že tím strávil na líbyjskom letisku 19 hodín a nemohol ho opustiť a nastúpiť do autobusov, ktoré si nigérijskí predstavitelia nakoniec najali. "O polnoci sa od 'vyšších úradov' dozvedeli, že nigérijská delegácia by mala byť na letisku zdržaná minimálne 10 hodín, pretože nepravdivo tvrdili, že sa to isté stalo ich tímu v Nigérii," povedal Olajire bez upresnenia.

Líbyjský tím minulý týždeň obvinil Nigériu pred prvým zápasom zo zlého zaobchádzania, čo však nigérijská federácia poprela. Líbyjský kapitán Faisal Al-Badri povedal, že ich zdržali tri hodiny presunom z jedného mesta do druhého po tom, ako im prehľadali batožinu a predtým, ako ich previezli do mesta, kde sa hral piatkový zápas.