Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 15. október 2024Meniny má Terézia
< sekcia Šport

United šetria, Ferguson sa tak na konci sezóny vzdá funkcie ambasádora

Na archívnej snímke Alex Ferguson. Foto: TASR/AP

Fergusonov odchod je súčasťou širšieho znižovania nákladov United pod vedením Ratcliffeovho Ineosu.

Manchester 15. októbra (TASR) - Sir Alex Ferguson sa na konci sezóny vzdá svojej funkcie ambasádora anglického futbalového Manchestru United. Dôvodom je znižovanie nákladov klubu.

Legendárny škótsky tréner viedol United takmer 27 rokov a s "červenými diablami" získal 38 trofejí vrátane 13 titulov v Premier League a dvoch v Lige majstrov. Trénerskú kariéru ukončil v roku 2013 a odvtedy pôsobil ako ambasádor klubu. Tejto úlohy sa po sezóne vzdá, na čom sa dohodol s novým menšinovým majiteľom Jimom Ratcliffeom, ktorý prevzal taktovku nad futbalovými operáciami.

Fergusonov odchod je súčasťou širšieho znižovania nákladov United pod vedením Ratcliffeovho Ineosu. Bývalý tréner oslávi v decembri 83 rokov a zostane nevýkonným riaditeľom predstavenstva United. Klub si však už nemohol dovoliť platiť jeho pozíciu ambasádora, za ktorú podľa The Athletic zinkasoval v roku 2014 až 2,16 milióna libier.

Manchester vykázal v období od 30. júna 2023 do 30. júna 2024 straty vo výške 113,2 miliónov libier. Nové vedenie sa snaží nastaviť udržateľnejší finančný model a jeho súčasťou bolo aj zrušenie 250 pracovných miest vo všetkých oddeleniach. Očakáva sa, že úsporné opatrenia ušetria 40 až 45 miliónov libier a budú mať pozitívny vplyv na finančné výsledky United v rokoch 2025 a 2026.