Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 27. september 2024Meniny má Cyprián
< sekcia Šport

Golovkin je v čele World Boxing, s MOV chce rokovať o OH 2028

Gennadij Golovkin, archívna fotka. Foto: TASR/AP

Cieľom je udržať tento šport v programe olympijských hier v Los Angeles.

Lausanne 26. septembra (TASR) — Bývalý majster sveta v boxe Gennadij Golovkin prebral vedúcu úlohu v organizácii World Boxing. Jej cieľom je udržať tento šport v programe olympijských hier v Los Angeles. World Boxing vo štvrtok uviedol, že Golovkin bude predsedať olympijskej komisii, ktorej úlohou bude presvedčiť Medzinárodný olympijský výbor (MOV), že organizácia, ktorú založili minulý rok, je schopná organizovať súťaž pod piatimi kruhmi.

Olympijský status boxu je zatiaľ neistý. MOV stanovil termín na začiatok budúceho roka, aby po rokoch konfliktov s Medzinárodnou boxerskou asociáciou vznikol dôveryhodný riadiaci orgán. "Pre mňa osobne, ako aj pre celý športový svet je dôležité zachovať box ako olympijský šport a to bude moja najvyššia priorita," uviedol Golovkin vo vyhlásení. "Mám tiež v úmysle úzko spolupracovať s MOV v otázkach oddanosti boxu olympijským hodnotám čestnosti, spravodlivosti a transparentnosti," dodal.

Golovkin získal striebornú olympijskú medailu v roku 2004 a po tom, čo sa stal profesionálom, bol dlhoročným majstrom sveta v strednej váhe. Po odchode do dôchodku sa stal prezidentom kazašského národného olympijského výboru.