Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 1. júl 2024Meniny má Diana
< sekcia Šport

Gruzínsko v osemfinále s cieľom zaskočiť španielskeho favorita

Gruzínsky futbalista Kviča Kvaracchelia strieľa gól počas zápasu základnej F-skupiny Gruzínsko - Portugalsko a ME 2024 vo futbale v Gelsenkirchene 26. júna 2024. Foto: TASR/AP

Futbalisti Španielska vstúpia do vyraďovacej fázy ME v Nemecku v pozícii topfavorita na zisk titulu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Kolín nad Rýnom 29. júna (TASR) - Futbalisti Španielska vstúpia do vyraďovacej fázy ME v Nemecku v pozícii topfavorita na zisk titulu. Mužstvo Luisa de la Fuenteho čaká v osemfinále duel s nevyspytateľným Gruzínskom, ktoré si vo svojej premiérovej účasti na veľkom turnaji zabezpečilo postup v závere F-skupiny prekvapivým víťazstvom nad Portugalskom (2:0). Zápas sa začne v Kolíne nad Rýnom o 21.00 h, jeho víťaz sa vo štvrťfinále stretne s úspešnejším z dvojice Nemecko - Dánsko.

Španieli zvládli náročnú B-skupinu bez straty bodu. Ako jediní na turnaji zaznamenali tri víťazstvá, keď najskôr triumfovali presvedčivo nad Chorvátskom (3:0) a následne zdolali rovnakým výsledkom 1:0 hráčov Talianska i Albánska. Na kontinentálnom šampionáte obhajujú semifinálovú účasť, no okrem predošlého úspechu na EURO, zaznamenali Španieli osemfinálové vypadnutie v roku 2016 a na svetovom šampionáte skončili už v prvom stretnutí vyraďovačky dvakrát za sebou. Svoju súčasnú formu budú chcieť potvrdiť proti Gruzíncom, s ktorými sa stretli dvakrát v kvalifikačnom cykle a v oboch zápasoch dominovali hráči "La Furia Roja" (7:1, 3:1). "S Gruzínskom sme sa stretli už niekoľkokrát a všimli sme si, že úroveň ich výkonov sa neustále zvyšuje. Keď chceme tento zápas vyhrať a postúpiť, musíme robiť to, čo od seba vždy vyžadujeme. Musíme predviesť našu najlepšiu verziu," uviedol de la Fuente pre oficiálny portál uefa.com.

Jeho náprotivok Willy Sagnol si uvedomuje pozíciu svojho tímu pred historickým súbojom Gruzínska. "Nemáme taký tlak, aký majú favoriti turnaja. Naším cieľom bolo, aby na nás bol hrdý gruzínsky národ. Španieli boli najlepší v skupinovej fáze, ale my sa chystáme bojovať do poslednej sekundy," povedal 47-ročný francúzsky kormidelník. Na jeho slová nadviazala aj najväčšia ofenzívna zbraň mužstva Chviča Kvaracchelija. Krídelník SSC Neapol zaznamenal už v druhej minúte víťazný presný zásah do siete favorizovaného Portugalska a nasmeroval svoj tím do osemfinále. "Nikto si nemyslel, že vyhráme proti Portugalsku, ale hrali sme veľmi dobre. Podobne aj Španieli patria k favoritom na turnaji. Videli sme však, že so všetkými tímami sa dá hrať. Na európskom šampionáte neexistuje ľahký súper. Urobíme všetko pre to, aby sme našu prácu využili na maximum. Pôjdeme bojovať a vyhrať," konštatoval 23-ročný klubový spoluhráč slovenského stredopoliara Stanislava Lobotku.

Práve na gruzínskeho špílmachra upriamuje pozornosť španielsky obranca Nacho Fernandez. Tridsaťštyriročný stopér bránil Kvaraccheliju v sezóne už dvakrát, keďže Neapolčania si zahrali v skupinovej fáze Ligy majstrov proti Realu Madrid. V osemfinále Nacho zrejme nebude čeliť krídelníkovi "Partenopei" pre svalové problémy, no pred jeho kvalitou spoluhráčov varoval. "Je to nepochybne výnimočný futbalista. Je veľmi rýchly, výborný v hre jeden na jedného. Niet pochýb o tom, že je lídrom Gruzínska a ich hlavnou hrozbou, s ktorou si musíme poradiť. Ľudia nás možno pasujú za favorita tohto zápasu, ale pre Španielsko to nemá význam. Sústredíme sa na to, aby sme si udržali tempo a udržali si štandardy počas každého zápasu na turnaji," poznamenal Nacho, ktorý opustí "biely balet" a v nasledujúcej sezóne si vyskúša pôsobenie v saudskoarabskom klube Al-Kadsiah.





Nedeľa 30. júna, 21.00 h

osemfinále /RheinEnergieStadion, Kolín nad Rýnom/

Španielsko - Gruzínsko

rozhodca: Francois Letexier (Fr.)



Predpokladané zostavy:

Španielsko: Simon - Carvajal, Le Normand, Laporte, Cucurella - Pedri, Rodri, Fabian - Yamal, Morata, Williams

Gruzínsko: Mamardašvili - Kakabadze, Gvelesiani, Kašija, Ločošvili, Dvali - Čakvetadze, Kočorašvili, Kiteišvili - Mikautadze, Kvaracchelija