Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 24. október 2024Meniny má Kvetoslava
< sekcia Šport

Haaland sa blysol akrobatickým gólom, Haraslína zradil sval

Hráč Manchesteru City Matheus Nunes (vpravo hore) oslavuje po tom, ako strelil piaty gól počas zápasu 3. kola ligovej fázy Ligy majstrov Manchester City - Sparta Praha v Manchesteri 23. októbra 2024. Foto: TASR/AP

ManCity je najlepší spomedzi tímov, ktoré nemajú stopercentnú bilanciu. So siedmim bodmi mu patrí tretie miesto, okrem Sparty vyhral vysoko aj na Tehelnom poli, kde zdolal Slovan Bratislava 4:0.

Manchester 24. októbra (TASR) - Hviezdny nórsky futbalista Erling Haaland v službách Manchestru City zaujal proti Sparte Praha akrobatickým gólom na priebežných 2:0. Jeho tím nakoniec zvíťazil nad českým šampiónom v 3. kole ligovej fázy LM suverénne 5:0 a Haaland pridal ešte jeden gól. Za hostí nastúpil aj slovenský útočník Lukáš Haraslín, no v polčase striedal pre svalové zranenie.

ManCity je najlepší spomedzi tímov, ktoré nemajú stopercentnú bilanciu. So siedmim bodmi mu patrí tretie miesto, okrem Sparty vyhral vysoko aj na Tehelnom poli, kde zdolal Slovan Bratislava 4:0. V úvodnom dueli remizoval s Interom Miláno 0:0 a patrí medzi päticu tímov, ktoré ešte neinkasovali. Úvodný a víťazný gól proti Sparte prišiel od Phila Fodena, ktorý prekonal brankára Petra Vindahla z kraja šestnástky. Ďalší gól padol až po prestávke, bol to spomínaný akrobatický kúsok od Haalanda. Center Savinha poslal do siete "pätičkou" vo výške ramien, pričom loptu prudko sklepol a tá preskočila Vindahla. Jeho presný zásah sa čiastočne podobal na gól spred dvoch rokov proti Borussii Dortmund, ktorý bol vyhlásený za najlepší v danej sezóne LM. Okrem Haalanda, ktorý vystrelil na bránku až deväťkrát, a Fodena skórovali aj John Stones a Matheus Nunes. Ich tím ešte v tejto sezóne ešte neprehral v žiadnej súťaži. Stopér Stones poslal oblúkom k vzdialenejšej žrdi hlavičku, loptu mu nacentroval Nunes. Tréner Pep Guardiola po zápase s odľahčením poznamenal, že Stones môže zastúpiť Haalanda v prípade zranenia na útočnom poste. Druhý gól Haalanda padol po výstavnej kombinácii medzi Ricom Lewisom, Fodenom a Nunesom – Nór strelil 44. gól v LM vo svojom 42. zápase. ManCity momentálne drží rekordnú sériu 26 zápasov v LM bez prehry v riadnom hracom čase.

"Bol to úžasný gól, zostal som bez slov. Keď skóroval proti Dortmundu, pozeral som to v televízii a vidieť niečo podobné naživo bolo úžasné," povedal Nunes ohľadom nórskeho spoluhráča podľa agentúry AFP. Portugalčan upravil na konečných 5:0 z penalty, ktorá prišla po faule naňho zo strany Angela Preciada. Chválou na Haalandovu adresu nešetril ani Foden: "Je to zviera, však? Kebyže to skúsim spraviť ja, natiahol by som si slabiny. Neviem, ako to spravil, asi to je jeho dlhými nohami." Fodenovi môže gól zlepšiť sebavedomie, keďže v poslednom čase nie je v najlepšej streleckej forme. V tejto sezóne skóroval len proti Slovanu a Sparte. Jeho tím navyše trápili aj ďalšie zranenia, k dispozícii neboli napríklad Rodri ani Kevin De Bruyne.

Haraslín v prvom polčase donútil k faulu Stonesa, ktorý dostal žltú kartu. Následne vysunul pred bránu Veljka Birmančeviča, ten však svoju šancu nepremenil. Po necelej polohodine mali hostia dokonca úsek, kedy dotali City pod tlak – Haraslín previedol nožničky, no mieril nad. Sparta nazbierala v úvodných dvoch dueloch proti Salzburgu (3:0) a na pôde Stuttgartu (1:1) štyri body. "Keď zvýšili na 2:0, začalo to byť bolestivé. Výrazne zdvihli úroveň a my sme mali problém udržať krok," zhodnotil tréner hostí Lars Friis. Napriek vysokej prehre podržal tím brankár Vindahl, ktorý zneškodnil pokusy Haalanda i Fodena.

V rámci Ligy majstrov čaká Spartu najbližšie nováčik súťaže Brest, ktorý ešte neprehral. ManCity sa predstaví na pôde Sportingu Lisabon.