Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 7. júl 2024Meniny má Oliver
< sekcia Šport

Holanďan Groenewegen triumfoval v 6. etape Tour de France

Balík jazdí počas šiestej etapy cyklistických pretekov Tour de France na 163,5 km so štartom v Macone a cieľom v Dijone vo Francúzsku vo štvrtok 4. júla 2024. Foto: TASR/AP

O víťazovi rozhodla cieľová fotografia, bezprostredne po dojazde nebolo jasné, či vyhral Groenewegen alebo Jasper Philipsen (Alpecin - Deceuninck).

Dijon 4. júla (TASR) - Holandský cyklista Dylan Groenewegen triumfoval vo štvrtkovej šiestej etape 111. ročníka Tour de France. V cieli po 163,5 km dlhej rovinatej etape z Maconu do Dijonu sa rozhodovalo v hromadnom špurte, jazdec tímu Jayco AlUla ju zvládol za 3:31:55 hodiny.

O víťazovi rozhodla cieľová fotografia, bezprostredne po dojazde nebolo jasné, či vyhral Groenewegen alebo Jasper Philipsen (Alpecin - Deceuninck). Holanďan napokon triumfoval pred Belgičanom o pár centimetrov a zaznamenal šieste etapové víťazstvo na najprestížnejších cyklistických pretekoch v kariére. Pódium doplnil držiteľ zeleného dresu Eritrejčan Biniam Girmay (Intermarche - Wanty). Na čele celkového poradia sa nič nezmenilo, naďalej mu kraľuje Slovinec Tadej Pogačar z tímu SAE Team Emirates.

"Je to skvelý pocit. Nemohol som oslavovať v cieli, pretože som nevedel, či som vyhral, ale chcem sa poďakovať tímu. Včera som bol zo seba dosť sklamaný, pretože tím mi poskytol dobrú podporu. Dnes sme boli odhodlaní ísť rovnako dobre, zostali sme pokojní a vyrazil som dopredu v správnej chvíli. Vôbec neviem, čo sa dialo potom, ale prešiel som cieľom ako prvý," uviedol 31-ročný Groenewegen po pretekoch.

Krátko po štarte sa začalo stúpať na jedinú horskú prémiu etapy, ktorá sa nachádzala už na 8. kilometri. Bod na vrchole Col du Bois Clair získal líder súťaže o bodkovaný dres Jonas Abrahamsen (Uno-X Mobility), ktorý bol spoločne s Axelom Zinglem (Cofidis) v úniku. Ich náskok pelotón zmazal ešte pred šprintérskou prémiou na 31. kilometri, tú ovládol Philipsen pred Girmayom a Madsom Pedersenom (Lidl-Trek).

Približne 80 km pred cieľom riešil čerstvý rekordér v počte etapových víťazstiev na Tour (35) Mark Cavendish z Astany technické problémy, pre defekt musel meniť bicykel. Pelotón sa onedlho rozdelil na dve časti, vpredu zostalo zhruba 60 jazdcov, ich polminútový náskok však nevydržal ani 10 km. Na 45. kilometri pred cieľom došlo k pádu, zdržal sa aj Abrahamsen. V závere sa už žiaden z jazdcov nepokúsil o únik a tretíkrát sa na tohtoročnej Tour finišovalo v hromadnom špurte.



Tour de France - 6. etapa (Macon - Dijon, 163,5 km):

1. Dylan Groenewegen (Hol./Jayco AlUla) 3:31:55 h, 2. Jasper Philipsen (Belg./Alpecin-Deceuninck), 3. Biniam Girmay (Erit./Intermarche-Wanty), 4. Fernando Gaviria (Šp./Movistar), 5. Phil Bauhaus (Nem.Bahrain-Victorious), 6. Arnaud De Lie (Belg./Lotto-Dstny), 7. Wout van Aert (Belg./Visma - Lease a Bike), 8. Arnaud Demare (Fr./Arkea-B&B Hotels), 9. Alexander Kristoff (Nór./Uno-X Mobility), 10. Pascal Ackermann (Nem./Israel-Premier Tech) všetci rovnaký čas

Celkové poradie:

1. Tadej Pogačar (Slovin./UAE Emirates) 26:47:19 h, 2. Remco Evenepoel (Belg./Soudal-Quick Step) +45 s, 3. Jonas Vingegaard (Dán./Visma - Lease a Bike) +50, 4. Juan Ayuso (Šp./UAE Emirates) +1:10 min, 5. Primož Roglič (Slovin./Red Bull - BORA - hansgrohe) +1:14, 6. Carlos Rodriguez (Šp./INEOS Grenadiers) +1:16, 7. Mikel Landa (Šp./Soudal Quick-Step), 8. Joao Almeida (Port./UAE Emirates) obaja +1:32, 9. Giulio Ciccone (Tal./Lidl Trek) +3:20, 10. Egan Bernal (Kol./INEOS Grenadiers) +3:21